Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου τίμησε και τη φετινή χρονιά την εορτή των Τριών Ιεραρχών, έκοψε την Αγιοβασιλόπιτά του και σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου παρουσίασαν το διαδικτυακό παιχνίδι ʺΑρκάδι-Η Μεγάλη Αυτοθυσία”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025 στο κατάμεστο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ» παρουσία των Εκκλησιαστικών, Αυτοδιοικητικών και Εκπαιδευτικών Αρχών.
Παρόντες ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ρεθύμνου κα. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, το μέλος της επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αμαρίου κα. Βασιλάκη Στυλιανή και οι διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Λάμπρος Καρβούνης και κ. Μανούσος Μαραγκάκης.
Τον εορτασμό άνοιξε το σύνολο βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, μαζί με τον καθηγητή τους κ. Δημήτρη Κολλίντζα, που απέδωσε το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, κ. Φώτης Παπαδόπουλος, καλωσόρισε τους παρισταμένους και αφιέρωσε την εκδήλωση στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, κυρού Αναστασίου, του οποίου η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα. Αναφέρθηκε στη θρησκευτική και σχολική εορτή της ημέρας, καθώς και στο σκοπό της εκδήλωσης: να τιμηθούν οι Τρεις Ιεράρχες ως προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας και να βραβευτούν οι μαθητές και τα σχολεία που διακρίθηκαν στο 7ο Διαδικτυακό Κυνήγι Θησαυρού με θέμα το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου αλλά και τον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, με αφορμή τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται το 2025 από τη δημιουργία του.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε για τους Τρεις Ιεράρχες και τον αιώνα της μετάβασης από τον ειδωλολατρικό στο χριστιανικό κόσμο.
Το δεύτερο μέρος της βραδιάς ήταν αφιερωμένο στους πρωταγωνιστές της ημέρας, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε το 7ο Διαδικτυακό Κυνήγι Θησαυρού με θέμα το Αρκάδι, με τη συμμετοχή μαθητών και των δύο βαθμίδων του νομού μας. Πρόκειται για μια διοργάνωση που ξεκίνησε το 2016 στη Δευτεροβάθμια, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια το Κυνήγι Θησαυρού αφορά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με 2 ξεχωριστά παιχνίδια. Φέτος έλαβαν μέρος 160 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και 387 μαθητές της Δευτεροβάθμιας, από 24 σχολεία και των 5 Δήμων του Νομού μας. Συνολικά 547 μαθητές, αριθμός ανάλογος και με τις τέσσερις προηγούμενες χρονιές. Το γενικό συντονισμό του παιχνιδιού είχε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου.
Το έργο υποστηρίχθηκε και φέτος από τις αρχές του τόπου μας. Τέσσερις Δήμοι του Νομού μας: ο Δήμος Ρεθύμνης, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, ο Δήμος Αμαρίου και ο Δήμος Μυλοποτάμου, μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης, δώρισαν από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να επιβραβεύσουν την προσπάθεια των μαθητών. Με αυτή την προσφορά καθένα από τα τρία σχολεία που διακρίθηκαν, από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έλαβε ως βραβείο έναν υπολογιστή.
Το παιχνίδι για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είχε τον τίτλο «Ο μικρός Νικόλας και τα ταξίδια της ελπίδας» και την επιμέλεια των γρίφων είχαν οι εκπαιδευτικοί Κονταξάκη Αγάπη, Μαμαλής Στέλιος, Μπιτσάκος Νίκος και Ψαρρού Μαρία. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είχε τίτλο «ΑΡΚΑΔΙΑΣ – Ψάλλε μας, αοιδέ, το έπος του Αρκαδίου» και την επιμέλεια των γρίφων είχαν οι εκπαιδευτικοί Ηλίας Πίτερης, Νάνσυ Πανηγυράκη, Ευγενία Σαββοργινάκη, Αλέξανδρος Ψυχογυιός και Φώτης Παπαδόπουλος. Την ηλεκτρονική υποστήριξη της πλατφόρμας του παιχνιδιού και για τις 2 βαθμίδες ταυτόχρονα είχε ο εκπαιδευτικός Μανόλης Μεταξάκης. Οι συντελεστές παρουσίασαν τα δύο παιχνίδια και ακολούθησε η βράβευση των μαθητών, των υπεύθυνων καθηγητών και των σχολείων τους.
Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα «Ένωσις» του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, στη δεύτερη θέση τερμάτισε η ομάδα «Τα παρδαλά κατσίκια της ΣΤ τάξης» του Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου και την τρίτη θέση πήρε η ομάδα «Οι επαναστάτες του 6ου» του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα «ΠρωτΑγωνιστές» του 1ου ΓΕΛ Ρεθύμνου, στη δεύτερη θέση τερμάτισε η ομάδα «Ιχνηλάτες του 2ου» του 2ου ΓΕΛ Ρεθύμνου, και την τρίτη θέση πήρε η ομάδα «Λυράρηδες» του 2ου Γυμνασίου Ρεθύμνου. Οι μαθητές με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών παρέλαβαν το βραβείο για το σχολείο τους και ευχαρίστησαν τους αθλοθέτες.
Ακολούθως, το σύνολο βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου απέδωσε μελωδικά την ιστορία του Αρκαδίου και εκκλησιαστικούς ύμνους. Τους μαθητές συνόδευσε ο καθηγητής τους κ. Δημήτρης Κολλίντζας, ο οποίος μάγεψε το κοινό με το παραδοσιακό μουσικό όργανο κανονάκι.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων έκανε ένα σύντομο απολογισμό των δράσεων του Συνδέσμου, ευχήθηκε καλή χρονιά και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους.
Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος απηύθυνε χαιρετισμό και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Συνδέσμου. Το φλουρί συνοδευόταν από ένα συμβολικό δώρο.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Φώτης Παπαδόπουλος προσέφερε συμβολικά την αφίσα του Κυνηγιού της Δευτεροβάθμιας για να επιδοθεί στον γιο του Κώστα Μουντάκη, τον κ. Μάνο Μουντάκη, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Ο γνωστός σε όλους μας λυράρης ήταν ο αοιδός, το κεντρικό πρόσωπο του παιχνιδιού.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε:
Στον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Σπανουδάκη για την ομιλία του.
Στους εκπαιδευτικούς κ. Αντρέα Κουρμούλη και κ. Δημήτρη Καραμπίνα, υπεύθυνους Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα, για το συντονισμό της απονομής.
Στην Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και τους Δήμους: Ρεθύμνης, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου και Μυλοποτάμου για τη δωρεά των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου που στόλισε με την παρουσία του την εκδήλωσή μας.
Στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για την τιμητική φιλοξενία στο πνευματικό κέντρο «Θεομήτωρ».
Στις εφημερίδες «Κρητική Επιθεώρηση», «Ρεθεμνιώτικα Νέα» και «Ρέθεμνος», που δημοσιεύουν τις δράσεις του Συνδέσμου μας στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις τους.
Στο πολυπληθές κοινό που μας τίμησε με την παρουσία του.
Το ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου