Μια συγκινητική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας ήταν ο διάλογος που άνοιξαν με την ιστορία, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές του γυμνασίου Νέας Κυδωνίας και 1ου λυκείου Χανίων στα Χανιά με τους ανθρώπους του Μικρασιατικού Ελληνισμού που άφησαν πίσω τους την Μικρά Ασία το 1922 και ήρθαν στην Κρήτη, στη νέα τους πατρίδα.
Η εκδήλωση μνήμης του Μικρασιατικού και Προσφυγικού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων, και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Κρήτης με την υποστήριξη της Αδελφότητας Μικρασιατών νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος. Την ευθύνη της οργάνωσης είχαν η κ. Αρετή Μαρματάκη, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δ.Ε. Χανίων και η κ. Αμαλία Φιλιππάκη, συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Κρήτης κ. κ. Δαμασκηνός, η οργανωτική συντονίστρια του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης κ. Σωτηρία Μαρτίνου και ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Χανίων κ. Απόστολος Αλόγλου.
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον ιστορικό ερευνητή Ευτύχη Λεκάκη, ο οποίος μίλησε για την «Άφιξη, Υποδοχή και Εγκατάσταση των Προσφύγων στα Χανιά». Το ταξίδι στη μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας έγινε με ξεχωριστό τρόπο από το Μουσικό σχολείο Θερίσου Χανίων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το θέμα: «Ορθόδοξη Εκκλησία: Σταθερός Πυλώνας Προσανατολισμού στην ιστορική διαδρομή του Μικρασιάτικου Ελληνισμού» από την αδελφή Θεοσέμνη από την Ι.Μ.Χ.
Κεντρική Γραμματεία ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης