13 °C Rethymno, GR
25/03/2023

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Στέλιο Κιαγιαδάκη

Σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία πλήθους κόσμου, αρχών και φορέων του τόπου, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ρεθύμνης τίμησε σήμερα τον Στέλιο Κιαγιαδάκη, πρεσβευτή του κρητικού μεγαλείου και του εφεδρικού κινήματος, έφεδρο ταξίαρχο και επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ρεθύμνου και πρόεδρο του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.

Μια προσωπικότητα πολύπλευρη, επιβλητική, με σημαντικό αποτύπωμα στα δρώμενα του τόπου. Από το 1990 που ανέλαβε τον Όμιλο Βρακοφόρων Ρεθύμνου τον μετέτρεψε σε «Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης» και παρέμεινε στη θέση του προέδρου μέχρι τον θάνατο του, τον Απρίλιο του 2020, συμμετέχοντας σε πληθώρα εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Το 2006 εξελέγη πρόεδρος του ΣΕΑΝ (Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ρεθύμνου), πραγματοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς εκδηλώσεις, όπως η κατασκευή του ανδριάντα του εφέδρου αξιωματικού (του μοναδικού στην Ελλάδα).

Ο πρόεδρος του ΣΕΑΝ Ρεθύμνου, Κλέαρχος Κανακάκης, είπε: «Όλοι ξέρουν για τον Στέλιο. Ο Στέλιος ήταν ο άνθρωπος που στήριξε τον δικό μας τον ΣΕΑΝ, τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ρεθύμνου. Ουσιαστικά αυτός τον δημιούργησε. Κανείς δεν θα είναι σαν αυτόν. Βοήθησε πάρα πολύ με όλα αυτά που έκανε, με όλα αυτά που δημιούργησε. Έπρεπε να τον τιμήσουμε προ πολλού, όμως λόγω των καταστάσεων δεν μπορούσαμε. Η τιμή του άξιζε προ πολλού και πολύ περισσότερο».

Εκτενή αναφορά στην προσωπικότητα και την προσφορά του Στέλιου Κιαγιαδάκη έκανε στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός, ναύαρχος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο Στέλιος, πέραν όλων των άλλων, ήταν και ένας εξαιρετικός φίλος, ένας άνθρωπος της προσφοράς. Έβαζε στόχους, τους υλοποιούσε. Ήταν πάρα πολύ κοντά στην κοινωνία, πάρα πολύ κοντά στις ένοπλες δυνάμεις. Κάτι το οποίο απέδειξε με τις διαρκείς προσπάθειες του να μην χάσει τις εξελίξεις στο αντικείμενο που είχε εκπαιδευτεί, όταν ήταν έφεδρος στη δεκαετία του 70. Το σημαντικότερο επίτευγμα του ήταν αδιαμφισβήτητα η μετατροπή του «Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης» σε ένα όχημα που μετέφερε την Κρήτη, το πολιτισμό, τις ζωντανές παραδόσεις της σε όλο τον κόσμο. Από τα πρώτα βήματα του δίπλα στον Παύλο Βαρδινογιάννη για τριάντα χρόνια ως το τέλος της ζωής του ο Κιαγιαδάκης είχε βάλει στόχο να γίνουν γνωστά η Κρήτη, οι παραδόσεις, τα έθιμα, η μουσική και ιδιαίτερα η κρητική λύρα και οι κρητικοί χοροί σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο ίδιος βέβαια έφυγε πάρα πολύ νωρίς, αυτά που έχει κάνει για το Ρέθυμνο και για την Ελλάδα είναι γνωστά σε όλους. Το κενό που έχει αφήσει είναι αναπλήρωτο και είμαστε εδώ, όλοι μαζί, να τιμήσουμε τη μνήμη του και να δηλώσουμε άλλη μια φορά ότι δεν τον ξεχνάμε ποτέ και μας λείπει πάρα πολύ».

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, στο περιθώριο της ομιλίας του, αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, επισημαίνοντας ότι είναι αντίθετος «σε αυτή τη διαρκώς ανακινούμενη ανάλυση σχετικά με τη σημασία που έχουν οι τουρκικές εκλογές για τη μείωση ή την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Μπορεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί μια προεκλογική περίοδος να είναι πράγματι χρονικά επικίνδυνη, αλλά τίποτα δεν πρέπει να μας καθησυχάζει», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η κρίση που βιώνουμε στην περιοχή μας δεν πρόκειται να κοπάσει σύντομα, αντιθέτως θα βαθύνει. Όλες αυτές τις διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και τα εγχώρια δικά μας προβλήματα, τα έχουμε ακόμα μπροστά μας όχι πίσω μας. Αυτές οι συνθήκες λοιπόν μάλλον πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις. Φυσικά το κράτος πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, όχι μόνο στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό που έρχεται πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι ενωμένοι».

Και καταλήγοντας επεσήμανε κάνοντας αναφορά στη φράση του Τζον Κένετι, «μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου» είπε: «Ο Στέλιος Κιαγιαδάκης, άνθρωπος της προσφοράς στην πατρίδα του. Δεν κουράστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή να ρωτάει που και πως μπορεί να βοηθήσει και η παρουσία του, το αποτύπωμα του, παρότι μπορεί να μοιάζει μικρό μέσα στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, το παράδειγμα του, εκείνου του ανθρώπου που προσπαθεί από όπου βρίσκεται για όσο μπορεί να υπηρετήσει το συλλογικό, ο Στέλιος Κιαγιαδάκης το έχει δώσει ελπίζω. Θα ακολουθήσουν και άλλοι, χρειαζόμαστε πολλούς σαν και αυτόν».

Ο Νίκος Μαρκάκης, εισαγγελέας εφετών, από την πλευρά του ανέφερε: «Είναι μεγάλη η στιγμή κατά συγκίνηση και ιερά κατά σκοπό. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο πατέρας μου, ο φίλος μου, ο αδερφός μου. Πάντα με αποκαλούσε κύριε συνάδελφε. Με τίμησαν και εμένα εδώ πριν μερικά χρόνια και πρόσφατα που είχα και την τιμή να σηκώσω τη σημαία των εφέδρων αξιωματικών στο Ηράκλειο. Σαν να ήταν ο Στέλιος δίπλα μου. Πήγα για το χατίρι του, σαν να μου έλεγε «Νίκο, ψηλά τον πράσινο μπερέ». Ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε γυρίσει όλον τον κόσμο, ετίμησε την Κρήτη, ετίμησε την κρητική παράδοση και έδειχνε πάντα τον δρόμο. «Κύριε συνάδελφε», μου έλεγε, «αν θα γίνει το μπαμ εδώ είμαστε». Του λέω «πρόεδρε, μαζί σου». Ένας ξεχωριστός άνθρωπος που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα. Η πατρίδα πάνω από όλα».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, σε σχετικές δηλώσεις της ανέφερε: «Σήμερα είναι μια τιμητική βραδιά για τον Στέλιο Κιαγιαδάκη με την ιδιότητά του ως προέδρου του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ρέθυμνου. Καταρχάς θέλω να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια μου στον Σύνδεσμο Εφέδρων, που κάνουν αυτήν τη βραδιά για να τιμήσουν τον Στέλιο Κιαγιαδάκη, ο οποίος έχει προσφέρει πολύπλευρα στον τόπο μας, πέρα από τον Όμιλο Βρακοφόρων, που για πάρα πολλά χρόνια την κρητική παράδοση την έχει προβάλλει εντός και εκτός Ελλάδας. Όμως, αγαπούσε την πατρίδα του με τον σωστό τρόπο, τίμησε την ιδιότητά του ως έφεδρος και νομίζω ήταν ο πρώτος έφεδρος σε όλη την Ελλάδα, ο οποίος έφερε και τον βαθμό του ταξίαρχου και έτσι σήμερα τον τιμάει ο σύνδεσμος».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε: «Είμαστε εδώ παρόντες για να αποτίσουμε τον φόρο τιμής στον Στέλιο Κιαγιαδάκη, που δυστυχώς έφυγε πρόωρα και μάλιστα έφυγε σε μια εποχή που δεν είχαμε τη δυνατότητα να τον τιμήσουμε, όπως του έπρεπε. Νομίζω ότι ήταν μια προσωπικότητα με έντονο αποτύπωμα στην κοινωνική, στην πολιτιστική και στην αυτοδιοικητική ιστορία του τόπου μας. Ο Στέλιος ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, με ιδιαίτερα προσόντα. Κατάφερε πάρα πολλά πράγματα, θα έλεγα ότι ήταν υπερβατικές πολλές φορές οι δεξιότητές του, γιατί κατάφερνε να συνενώσει στο ίδιο τραπέζι ανθρώπους που έρχονταν από διαφορετικά πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά επίπεδα. Ήταν αγαπητός από όλους, διεκδικούσε από όλους, αγαπούσε όλον τον κόσμο. Το στίγμα του θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη όλων των καλών Ρεθυμνιωτών».

Ο πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, και γαμπρός του Στέλιου Κιαγαδάκη, Γιάννης Πετράκης, ανέφερε: «Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς. Είναι η τιμητική που γίνεται για τον αγαπημένο μας πρόεδρο, τον πρόεδρο, όπως τον αποκαλούμε εμείς των Βρακοφόρων Κρήτης. Σήμερα η ΣΕΑΝ τον βραβεύει, τον τιμάει με αυτόν τον τρόπο για τα τόσα χρόνια προσπάθειας που έχει κάνει στην πατρίδα, στον ελληνικό στρατό και όχι μόνο. Εμείς θα τον θυμόμαστε με αγάπη και θεωρούμε τους εαυτούς μας ευλογημένους που τον ζήσαμε αυτόν τον άνθρωπο. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, ο οποίος είναι για εμένα αξεπέραστος σε αυτό που έκανε».