25 °C Rethymno, GR
04/10/2022

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια

Παρέμβαση στο ζήτημα που έχει προκύψει με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ, έκανε χθες το βράδυ από τα Ανώγεια ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της ομιλίας του, στο πλαίσιο της πολιτικής εκδήλωσης μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη.

«Διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφόσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται, ούτε αντέχεται να μένουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν, άπλετο φως», τόνισε.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε πως πρέπει η υπόθεση να ξεκαθαρίσει πλήρως ως προς το ποιοι ήθελαν την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και ποιοι την ενέκριναν, ενώ συμπλήρωσε πως είναι απαραίτητο να γίνουν διορθώσεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει όχι μόνο την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και γενικότερα την λειτουργία της ΕΥΠ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός:

«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαρισθεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πως το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στα φως λοιπόν και από κει πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού πλαισίου, του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε όμως και στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, αλλά και εθνικά θέματα της χώρας και στην προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία, λέγοντας ότι στ’ αυτιά του ακόμη αντηχούν στα αυτιά του τα λόγια του Γιάννη Κεφαλογιάννη για την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και ενιαίας εθνικής στρατηγικής.

Όπως είπε: «Το διεθνές σκηνικό έχει εισέλθει σε φάση αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης. Η απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η παράταση του πολέμου εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και ευταξία. Ήδη είναι παραπάνω από εμφανής η πιθανότητα εντάσεων, ίσως και αναφλέξεων και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Και όλα αυτά εν μέσω ενεργειακής, επισιτιστικής και οικονομικής κρίσης που επιβαρύνει δυσβάσταχτα τις ευρωπαϊκές χώρες, πρωτίστως βέβαια τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Η δε εικόνα της Δύσης, μπροστά στο καινοφανές σκηνικό και τις προκλήσεις των αναθεωρητικών δυνάμεων, είναι αποκαρδιωτική. Εμφανές έλλειμμα ηγεσίας, αδύναμες ή υπό κατάρρευση κυβερνήσεις, αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και απαξίωση των πολιτικών συστημάτων.

Για τη χώρα μας η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο γιατί αντιμετωπίζει επιπρόσθετα την κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο και τη Θράκη. Αψηφώντας κάθε έννοια σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, επιχειρεί να ανατρέψει το υφιστάμενο status quo και να επιβάλλει την ηγεμονία της, δυστυχώς άλλοτε με τη σύμπραξη και άλλοτε με την ανοχή ή επιτήδεια ουδετερότητα των βασικών πρωταγωνιστών της διεθνούς ζωής. Είναι μέσα στο ζοφερό αυτό σκηνικό που καλείται η χώρα μας να αναδείξει τον καλύτερό της εαυτό, διευρύνοντας τα διεθνή της ερείσματα, βελτιώνοντας διαρκώς την αμυντική και αποτρεπτική της ικανότητα και κυρίως, πάνω απ’ όλα, διαφυλάσσοντας και σφυρηλατώντας την εθνική ομοψυχία και την αποφασιστικότητα του συνόλου του Ελληνισμού να αποκρούσει παντοιοτρόπως κάθε απόπειρα σφετερισμού των δικαίων του».

«Σημαντικό και ανεξίτηλο το έργο του Γ. Κεφαλογιάννη»

Τη χθεσινοβραδινή πολιτική εκδήλωση για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη, που διοργάνωσε ο δήμος Ανωγείων, τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απ’ όλη την Κρήτη, στελέχη της παράταξης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι απ’ όλο το νησί.

Κεντρικός ομιλητής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έκανε εκτενή αναφορά στην 50χρονη πολιτική διαδρομή του Γιάννη Κεφαλογιάννη, χαρακτηρίζοντας σημαντικό και ανεξίτηλο το έργο του.

«Αυτός ο πρωτόβγαλτος βουλευτής του ’58 έμελλε να διαγράψει μια από τις μακροβιότερες και πιο αξιοσημείωτες πορείες του δημόσιου βίου της χώρας μας. Μισό αιώνα μέλος του κοινοβουλίου, έξι φορές μέλος της κυβέρνησης, κορυφαίο ηγετικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Σημαντικό και ανεξίτηλο το έργο του. Αναρίθμητες οι ευεργετικές παρεμβάσεις του προς όφελος της ιδιαίτερης πατρίδας του» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως σε θέματα αρχών υπήρξε ασυμβίβαστος.

Ο κ. Καραμανλής συμπλήρωσε ότι: «Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ανήκε σε μια γενιά πολιτικών που η βασική τους φιλοδοξία ήταν η προσφορά στην πατρίδα και τους συμπολίτες του. Αντί μακράς ανάλυσης στο σημείο αυτό θα προσφύγω σε ένα απόσπασμα του Γεωργίου Ράλλη, όταν για να αντικρούσει τις συκοφαντίες του δικτατορικού καθεστώτος, συνέγραψε το 1971 μια μελέτη με τίτλο «Η αλήθεια για τους Έλληνες πολιτικούς». Γράφει λοιπόν ο Γεώργιος Ράλλης: «…η πολιτική έθελξε από τις πρώτες ημέρες της ιδρύσεως του νέου κράτους τους εκλεκτότερους Έλληνες πολίτες. Και οι εκλεκτοί αυτοί πολίτες που διάλεξαν την πολιτική για να σταδιοδρομήσουν και αδιαφόρησαν για τα επαγγέλματα όπου θα μπορούσαν εύκολα να αναδειχθούν και να πλουτίσουν, αφοσιώθηκαν στο καθήκον με όλη τη δύναμη της ψυχής τους και τερμάτισαν τη σταδιοδρομία τους φτωχότεροι απ’ ότι ήταν όταν για πρώτη φορά αναμίχθηκαν στα κοινά».

Μια γενιά πολιτικών που διακρίνονταν για την ευπρέπεια, την εντιμότητα, την αγάπη για τη χώρα και τον λαό, την αίσθηση του καθήκοντος και της αποστολής τους. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Αβέρωφ, Γιάννης Αλευράς, Αναστάσιος Πεπονής, Παναγής Παπαληγούρας, Ηλίας Ηλιού και πολλοί άλλοι βεβαίως είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της σχολής που ανήκει και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Προφανώς δεν ήταν όλα τέλεια, προφανώς δεν είναι όλα μαύρα σήμερα, η σύγκριση όμως δεν είναι ούτε χαρμόσυνη ούτε υποσχόμενη για το μέλλον.

Στη μακρά δημόσια διαδρομή του ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είχε τρία μεγάλα πάθη, όπως ο ίδιος τα ονομάτιζε. Πάθος για την Πατρίδα, πάθος για την Κρήτη και τους ανθρώπους της, πάθος για την παράταξή του.

Η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ανώγεια, το Ρέθυμνο, την Κρήτη συνολικά ήταν παροιμιώδης. Πάντα έτοιμος να στηρίξει προσπάθειες και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξή της, την προώθηση έργων υποδομής και επενδύσεων, πάντα πρωτοπόρος σε ιδέες και σχέδια για την πρόοδο του τόπου του.

Αγάπη στους συμπολίτες του. Παρών, προσιτός και ενεργός στα προβλήματα των απλών ανθρώπων και μάλιστα αδιακρίτως των πολιτικών τους προτιμήσεων. Είχε άμεση, προσωπική, αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες. Για περισσότερο από μισό αιώνα τους άκουγε, τους στήριζε, νοιαζόταν γι’ αυτούς. Ίσως ενίοτε, και σε σημείο υπερβολής. Ήταν πάντα δίπλα τους.

Ήταν όμως παθιασμένος και με την παράταξη που υπηρέτησε με συνέπεια και πίστη όλες αυτές τις δεκαετίες. Στάθηκε πάντα μπροστάρης σε όλους τους αγώνες της, παρών στις καλές και τις δύσκολες ώρες της, υπερασπιζόμενος την ιδεολογία και την ιστορία της. Ακόμα κι όταν κάποτε πικραινόταν, ποτέ δεν έπαψε να αγωνίζεται για την ενότητα και το σφρίγος της. Υπηρέτησε με εντιμότητα όλους τους ηγέτες της, βάζοντας πάντα το συλλογικό καλό πάνω από τις όποιες θεμιτές φιλοδοξίες του. Είχε αυτήν την σπάνια αίσθηση χρέους απέναντι στους πολίτες, τις ιδέες, τις ρίζες και την ιστορική διαδρομή της παράταξης που χαρακτηρίζει μόνο τους ξεχωριστούς ανθρώπους».

Σ. Κεφαλογιάννης: «Ανταποδίδουμε ελάχιστη από την οφειλόμενη σε κείνον τιμή»

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στον άνθρωπο και πολιτικό, στον Ανωγειανό, Γιάννη Κεφαλογιάννη λέγοντας πως είναι ημέρα τιμής και ανταπόδοσης για έναν άξιο άνθρωπο και πολιτικό.

«Ανταποδίδουμε ελάχιστη από την οφειλόμενη τιμή για όσα πρόσφερε στον τόπο τα 50 χρόνια της πολιτικής του πορείας. Οι Ανωγειανοί δεν ξεχνούν τον διαπρεπή Ανωγειανό. Τον ξεχωριστό άνθρωπο και τον ικανό πολιτικό» είπε.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ανωγείων σημείωσε: «Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης έζησε σε εποχές μεγάλων δοκιμασιών για τον τόπο και στάθηκε όρθιος, αντάξιος των παππούδων και των πατεράδων μας, που έζησαν τρία ολοκαυτώματα, καταστροφές, προσφυγιές και κατατρεγμούς. Μα παλινόρθωναν την ζωή, δεν γονάτιζαν.

Οι αξίες και οι μνήμες αυτές αποτέλεσαν βασικό συστατικό της πολιτικής σκέψης και δράσης του.

Δάσκαλος της πολιτικής στην υπηρεσία του λαού του, θεωρούσε την επαφή με τον πολίτη κορυφαίο πολιτικό χρέος και καθημερινό μέλημα. Και τούτο γιατί πίστευε πάντοτε ότι ο πολιτικός πρέπει, εξ ορισμού, να τελεί στην υπηρεσία του λαού.

Ο Τσουρογιάννης είχε πάθος με τα Ανώγεια. Την αγάπη του εκδήλωνε με κάθε τρόπο σε κάθε ευκαιρία, όποτε τον είχαμε ανάγκη.

Τα πάθη και οι πληγές των Ανωγείων ήταν πάθη και πληγές και για τον ίδιο. Έργα πνοής σε όλο το Νομό, αλλά και στη γενέτειρα του τ’ Ανώγεια

Η θεμελίωση και η ανέγερση της Μαθητικής Εστίας Ανωγείων, η αναβάθμιση σε Κέντρο Υγείας Ανωγείων του υγειονομικού σταθμού, η ίδρυση του τομέα ΕΚΑΒ, η καθιέρωση της 13ης Αυγούστου, ημέρας Ολοκαυτώματος των Ανωγείων, σε Εθνική Εορτή, η σημαντική συμβολή του για το ξεκίνημα της νέας οδού Ηράκλειο ορεινό Μαλεβίζι Ανώγεια ορεινό Μυλοπόταμο, ενώ αποτέλεσε καταλυτική η παρέμβαση του για πλειάδα χρηματοδοτήσεων στα Ανώγεια για έργα υποδομών και ανάπτυξης».

Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, τέλος, ανακοίνωσε πως με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα τοποθετηθεί η προτομή του Γιάννη Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια.

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η ζωή του είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο»

Συγκινημένη η κόρη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής Α’ Αθηνών, ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο Ανωγείων για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει την εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον πατέρα της, ευχαρίστησε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ως ομιλητή της βραδιάς, αναφέροντας τη στενή σχέση φιλίας και εκτίμησης που είχαν μεταξύ τους οι δυο άνδρες.

Η κ. Κεφαλογιάννη ευχαρίστησε και όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και όλους που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του πατέρα της.

Αναφερόμενη στον πολιτικό, στον άνθρωπο αλλά και στον πατέρα Γιάννη Κεφαλογιάννη, είπε μεταξύ άλλων:

«Ως βουλευτής 14ων συναπτών κοινοβουλευτικών θητειών και ως υπουργός των κυβερνήσεων της παράταξής μας, πορεύθηκε πάντα με όραμα, πίστη και πάθος. Συνώνυμα της ισχυρής του προσωπικότητάς. Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που τον διέκριναν. Μα πάνω από όλα σταθερός στις ηθικές του αξίες, για αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, πρόοδο και προκοπή. Αξίες με τις οποίες περιέβαλε και την πολυαγαπημένη του οικογένεια. Τη σύζυγό του Ελένη και εμάς, τις τρεις του κόρες. Θέλοντας πάντα να πορευτούμε στη ζωή μας με εφόδια τη μόρφωση, τη συγκρότηση και την εντιμότητα.

Ως πατέρας μάς δίδαξε τον σεβασμό με αυστηρότητα, αλλά πάντα με απεριόριστη στοργικότητα και αγάπη. Η ζωή του Ιωάννη Κεφαλογιάννη είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και παρά τη μεγάλη πολιτική του διαδρομή παρέμεινε ο γιατρός που νοιαζόταν για τον συνάνθρωπο του. Παρέμεινε, επίσης, αμετακίνητα, βαθιά δημοκράτης, αφοσιωμένος στις αρχές και τις αξίες της παράταξης την οποία πίστευε και αγαπούσε.

Γιατί ήταν απόλυτα βέβαιος ότι αυτές οι αξίες ήταν είναι και θα είναι πάντα η μόνη εγγύηση για την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου. Είναι οι ίδιες, διαχρονικές αξίες γύρω από τις οποίες συγκροτείται και το σύγχρονο όραμα της κεντροδεξιάς παράταξης. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες, σύνθετες προκλήσεις. Μέσα σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας αποσταθεροποίησης,

θα πρέπει να δείξουμε ισχυρά αντανακλαστικά, πάντοτε όμως με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί αυτή είναι η παράταξη μας. Είναι ο εκφραστής όλων των δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, ο υπερασπιστής της συλλογικής αλληλεγγύης, ο θεματοφύλακας του κοινωνικού κράτους, ο εγγυητής του κράτους δικαίου».