Την εκκίνηση της διαδικασίας για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδιασμού που αφορά στην κατασκευή ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συγκροτήματος στην περιοχή του Γάλλου, σε έκταση που έχει παραχωρήσει το πανεπιστήμιο Κρήτης, σηματοδότησε η απάντηση του υπουργείου παιδείας στην κοινή επιστολή – αίτημα των φορέων του Ρεθύμνου, σύμφωνα με την οποία ζητείται να αποσταλούν οι φάκελοι με τις κτιριολογικές μελέτες για το έργο.
Ο στόχος είναι να κατασκευαστεί ένα πρότυπο σχολικό συγκρότημα μέσω προγράμματος Σ.Δ.Ι.Τ., στο οποίο θα φιλοξενηθούν τα Πειραματικά σχολεία όλων των βαθμίδων του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Μουσικό γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις,το 2ο ΕΠΑΛ και δύο τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ και συγκεκριμένα της σχολής Μουσικής και του τμήματος Οπτικοακουστικών Τεχνολογιών.
Χθες στο δημαρχείο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της επιτροπής που έχει συσταθεί για την προώθηση του θέματος ανέγερσης του έργου με τη διαδικασία ΣΔΙΤ, η οποία αποτελείται από τον δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Μαρινάκη τον αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνο Σπανουδάκη, τον καθηγητή του ΕΛΜΕΠΑ Νεκτάριο Παπαδογιάννη, τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γιώργο Γεωργαλή, τους διευθυντές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Λάμπρο Καρβούνη και Μανούσο Μαραγκάκη αντίστοιχα, τον διευθυντή του Πειραματικού Λυκείου Γιώργο Φωτεινάκη και τον διευθυντή του Πειραματικού γυμνασίου Γιάννη Μαρκαντέ, και τον διευθυντή του Μουσικού σχολείου Σπύρο Ραπτάκη.
Στη διάρκεια της συζήτησης συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να συνταχθούν οι φάκελοι και να αποσταλούν στο αρμόδιο υπουργείο. Ήδη υπάρχει η προμελέτη που έχει κάνει το ΕΛΜΕΠΑ την οποία θα επικαιροποιήσει η τεχνική υπηρεσία του δήμου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ). Μόλις ετοιμαστεί ο φάκελος θα αποσταλεί στο υπουργείο προκειμένου να δοθεί η έγκριση καταλληλότητας του χώρου για να προχωρήσουν οι σχετικές αποφάσεις για την έγκριση του έργου ΣΔΙΤ.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε: «Νομίζω ήταν πολύ καλή εξέλιξη το γεγονός ότι το υπουργείο έχει ασχοληθεί με τον φάκελό μας. Υπάρχει μια εσωτερική αλληλογραφία και εμείς πολύ γρήγορα θα στείλουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία απαιτούνται. Ο σχεδιασμός αφορά σχολεία που έχουν ήδη ιδρυθεί (έχουν ΦΕΚ ίδρυσης) και αυτό είναι μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Για αυτό και βάζουμε το 2ο ΕΠΑΛ που έχει ιδρυτική πράξη και όχι οποιοδήποτε άλλο ΕΠΑΛ. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία και με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) και τον κ. Ηλιόπουλο, ο οποίος πραγματικά έχει βοηθήσει το Ρέθυμνο σε όλη αυτή την προσπάθεια των τελευταίων ετών για την αναβάθμιση της σχολικής στέγης στην περιοχή μας και με την τεχνική του βοήθεια και με τις γραφειοκρατικές διευκολύνσεις που μας έχει δώσει. Δεν είναι απλά τα θέματα. Περνάνε από πολλά επίπεδα όμως το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσει η προσπάθεια. Για αυτό χαίρομαι που το υπουργείο απάντησε στην επιστολή που απηύθυνα ως δήμαρχος Ρεθύμνης μαζί με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο τον πρύτανη τον κ. Κατσαράκη και χαιρόμαστε για αυτή την ανταπόκριση και θεωρούμε ότι πολύ γρήγορα με τη νέα κυβέρνηση θα κάνουμε και τις περαιτέρω συνεννοήσεις για να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ήδη γνωρίζουμε πολύ καλά να κάνουμε».
Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε την ευτυχή συγκυρία στέγασης στον ίδιο χώρο της σχολής Μουσικής και των μουσικών σχολείων επισημαίνοντας ότι: «Θα είναι μια ευτυχής συνύπαρξη του μουσικού σχολείου με το ΕΛΜΕΠΑ, καθώς θα έχουν συγγενείς σπουδές και χώρους που θα μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες και των δυο αλλά και την κοινωνία του Ρεθύμνου σε επίπεδο καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων».
Ο Νεκτάριος Παπαδογιάννης, καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ και μέλος επιτροπής του δήμου για το έργο ΣΔΙΤ είπε: «Υπάρχει σύμπραξη των φορέων, του πανεπιστημίου Κρήτης που παραχώρησε τον χώρο και τον ευχαριστούμε για αυτό, του δήμου Ρεθύμνου που θα είναι ο ανάδοχος ουσιαστικά του ΣΔΙΤ για τα πειραματικά σχολεία,το ΕΠΑΛ και το μουσικό σχολείο και τα κτίρια που της Σχολής Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών του ΕΛΜΕΠΑ. Εμείς αναλάβαμε τα πρώτα στάδια της αρχικής προετοιμασίας του φακέλου της μελέτης, που έχει πάει στο υπουργείο εδώ και καιρό. Πρόσφατα το υπουργείο ανταποκρίθηκε μετά από επιστολές και του δημάρχου και του πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ και μας ζήτησε να καταθέσουμε κτιριολογική μελέτη – ο μεν δήμος για τα σχολεία και το πανεπιστήμιο για τα δυο τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ – το τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής που λειτουργεί και το τμήμα μουσικών σπουδών που είναι υπό ίδρυση. Τώρα πρέπει να γίνει αναλυτικό κτιριολογικό πρόγραμμα. Η εξελίξιμη αυτή είναι εξαιρετικά θετική γιατί εκκινεί επί της ουσίας η διαδικασία και επισήμως».
Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης Οικονομικών Κωνσταντίνος Σπανουδάκης ανέφερε: «Έχουμε αυτή τη στιγμή την πρώτη ισχυρή ένδειξη εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας ότι προτεραιότητα η κατασκευή των Πειραματικών σχολείων του πανεπιστημίου Κρήτης και των εγκαταστάσεων του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου που θα στεγαστούν στον χώρο που παραχώρησε το πανεπιστήμιο Κρήτης μετά τη συμφωνία με τον δήμο Ρεθύμνου πριν από κάποια χρόνια. Η ανέγερση των πειραματικών σχολείων προφανώς αποτελεί στρατηγική επιδίωξη του πανεπιστημίου και εμείς θα παράσχουμε κάθε δυνατή συνδρομή στον δήμο Ρεθύμνης για να ευοδωθεί η προσπάθειά του. Θέλουμε να συγχαρούμε τους άξιους ανθρώπους που οδήγησαν τα πράγματα μέχρι εδώ και η καθολική επιδίωξή μας είναι να συσταθεί ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή του Γάλλου που θα συμπληρώνει θεμελιώδεις υποδομές για την πόλη του Ρεθύμνου και το πανεπιστήμιο.
Τι περιλαμβάνει το μάστερ πλαν του έργου
Την τεχνική έκθεση (προμελέτη) ετοίμασε για λογαριασμό του ΕΛΜΕΠΑ που πλήρωσε και τη μελέτη, ο κ. Ανδρέας Σωμαράς.
Σύμφωνα με αυτή το τμήμα του γεωτεμαχίου που εξετάζεται έχει συνολική επιφάνεια 63.425 τ.μ. Η συνολική δόμηση είναι 22.198,75 τ.μ. η κάλυψη 12.685 τ.μ. και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 10,50 μ σε τρεις ορόφους.
- Διθέσιο νηπιαγωγείο 30 νηπίων, έκταση γηπέδου 1.300 τ.μ.
- Εξαθέσιο δημοτικό 180 μαθητών έκταση γηπέδου 3.500 τ.μ.
- Εννιαθέσιο γυμνάσιο 315 μαθητών έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ.
- Εννιαθέσιο λύκειο 315 μαθητών έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ.
- Μουσικό σχολείο 220 μαθητών έκταση γηπέδου 5.000 τ.μ.
- Θέατρο χωρητικότητας 450 θεατών έκταση γηπέδου 6.000 τ.μ.
- Πειραματικό ΕΠΑ.Λ. έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ.
Το υπόλοιπο της δόμησης θα χρησιμοποιηθεί από το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ για τις κτιριακές εγκαταστάσεις των δύο τμημάτων του και των λοιπών υποστηρικτικών δομών για τη λειτουργία του, με συνολικό εμβαδόν που μετράει στον συντελεστή δόμησης: 22.198,75 – 9.792 = 12.406,75 τ.μ. με μέγιστη κάλυψη 5.035 τ.μ.
Ενδεικτικά Αναφέρεται για τα κτίρια του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. η κάλυψη και η δόμηση που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παρούσα πρόταση:
– Κτίριο 1 κάλυψη 1250 τ.μ., δόμηση 4500 τ.μ.
– Κτίριο 2 κάλυψη 1500 τ.μ., δόμηση 5000 τ.μ.
– Κτίριο 3 κάλυψη 1250 τ.μ., δόμηση 4500 τ.μ.
– Κτίριο 4 κάλυψη 1000 τ.μ., δόμηση 3230 τ.μ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε σχέση με τα κτίρια των σχολικών συγκροτημάτων που έχουν δεδομένες προδιαγραφές, στα κτίρια του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία κατά τον σχεδιασμό τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να αλλάξουν οι όγκοι και τα μεγέθη τους αν αυτό κριθεί απαραίτητο κατά την αναλυτική αρχιτεκτονική μελέτη που θα κατατεθεί για έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Βασική συνέργεια σύμφωνα με τη μελέτη ήταν να δημιουργηθεί μια κοιτίδα πολιτισμού που θα κάνει την όλη έκταση να έχει τη δυνατότητα να ανοίξει τις πύλες τις και προς το ευρύτερο κοινό και όχι μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα. Αυτό, όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση γίνεται με την κατασκευή ενός θεάτρου 450 θέσεων με όλες τις απαραίτητες υποδομές για την ανεξαρτησία του. Το εν λόγω θέατρο θα χρησιμοποιείται κατά βάση και καθημερινά από το μουσικό σχολείο και το τμήμα μουσικών σπουδών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
Η μέση τιμή δημοπράτησης κτιρίων εκπαίδευσης σύμφωνα με τη προμελέτη, η οποία να σημειωθεί σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, ανέρχεται στο ποσό των 2.200€/τ.μ. (περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24 %), με το «κλειδί στο χέρι». Δηλαδή, πλήρως αποπερατωμένο, περιλαμβάνονται ΟΙΚ και ΗΜ κατασκευές, έπιπλα και εξοπλισμός (ο συνήθης γραφειακός εξοπλισμός, όχι ειδικός εργαστηριακός), καθώς και η συνήθης διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Σύμφωνα με τα προηγούμενα ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε τουλάχιστον εξήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ (65.000.000€), για πραγματοποιούμενη δόμηση περίπου 30000 τ.μ. Η τελική τιμή διαμορφώνεται αν η προκήρυξη γίνει με δημόσιο διαγωνισμό μετά την έκπτωση των υποψήφιων αναδόχων.