Η σύνταξη του τοπικού ρυμοτομικού καθυστερεί τη δημοπράτηση του έργου ανακατασκευής του ΚΕΓΕ (Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης που βρίσκεται στα Μισσίρια) και μετατροπής του σε σχολικό συγκρότημα ειδικής αγωγής.
Το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών Αντώνης Τρίτσης συνολικού προϋπολογισμού 8.894.088,48 ευρώ. Αυτό ανέφερε χθες η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνου στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής λογοδοσίας, απαντώντας σε ερώτημα που τέθηκε από τη δημοτική σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης και γραμματέα του Δ.Σ Ιωάννα Δακανάλη.
Η κ. Δακανάλη ανέφερε ότι έχουν περάσει έξι μήνες από την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ακόμα εκκρεμεί η δημοπράτησή του, σημειώνοντας την αγωνιά της σχολικής κοινότητας ειδικής αγωγής που στεγάζεται σε χώρους μη κατάλληλους.
Όπως εξήγησε η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Πόπη Τζανακάκη, τον Φεβρουάριο η τεχνική υπηρεσία έστειλε τον φάκελο του έργου το οποίο είναι «μελέτη – κατασκευή» στο Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κρήτης, η έγκριση του οποίου ήταν απαραίτητη. Τον Μάρτιο του 2024 δόθηκε η θετική γνωμοδότηση από το τεχνικό συμβούλιο της περιφέρειας. Ωστόσο όπως εξήγησε η κ. Τζανακάκη στην απόφαση ένταξης του έργου αναφέρεται ρητά ότι προϋπόθεση για τη δημοπράτηση του έργου είναι το τοπικό ρυμοτομικό το οποίο πρέπει να εκπονηθεί, όχι όμως από τον ανάδοχο ο οποίος είχε στα σχέδια του ο δήμος.
Η εκπόνηση τοπικού ρυμοτομικού είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα όπως είπε υπήρχε δυσκολία με τους τίτλους ιδιοκτησίας του ακινήτου που δεν υπήρχαν ούτε στο υπουργείο Γεωργίας άλλα και την ίδια την οικοδομική άδεια.
Όπως ενημέρωσε χθες η κ. Τζανακάκη, η τεχνική υπηρεσία βρήκε τον τίτλο ιδιοκτησίας στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και εκτιμά ότι θα τον παραλάβει σήμερα. Σε ό,τι αφορά την οικοδομική άδεια δεν υπάρχουν παρά τα φύλλα που αποδεικνύουν τη νομιμότητα, απουσιάζουν όμως τα λεπτομερή σχέδια, όπως πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γ. Μαρινάκης εξήγησε ότι έγινε προσπάθεια αποφυγής του τοπικού ρυμοτομικού για να μην υπάρξει καθυστέρηση, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό. Σε κάθε περίπτωση ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμη Μπακογιάννη για να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες των εγκρίσεων μόλις ολοκληρωθεί το τοπικό ρυμοτομικό.
Μεταξύ άλλων ο Γ. Μαρινάκης αναφερόμενος στις ενέργειες του δήμου είπε: «Εμείς προσπαθήσαμε να αποφύγουμε το τοπικό ρυμοτομικό και διερευνήσαμε μέσω της οικοδομικής άδειας ότι το οικόπεδο αυτό έχει συντελεστή 0,26, όπως είναι σήμερα. Κοιτάξαμε, λοιπόν, να δούμε αν μπορούμε τα 4.000 τ.μ., να εμφανίσουμε ότι τα 2.800 μ. που είναι τα δικαιούμενα αφαιρουμένων των υπαρχόντων, μπορούμε να τα εμφανίσουμε έτσι και τα υπόλοιπα να είναι βοηθητικοί χώροι μη μετρούμενοι στον συντελεστή. Γι’ αυτό αναζητήσαμε και μάλιστα φέραμε ανθρώπους από το υπουργείο μήπως βρούμε μια άκρη. Υπήρχε μια λογική: Ότι με ποιο συντελεστή έβγαλε το υπουργείο την άδεια; Με τον 0,26 ή με τον 0,30. Αν ήταν με τον 0,30 μπορούσαμε να καλυφθούμε. Τελικά είδαμε ότι μπαίνουμε σε μια περιπέτεια η οποία στο τέλος της ημέρα μπορεί να έρθει ένας ανάδοχος που μπορεί λόγω ανατιμήσεων ή να μην τον συμφέρει και να αρχίσει ένσταση κ.λπ. και το έργο να μην γίνει ποτέ και να απενταχθεί. Άρα πάμε με τη λύση του τοπικού ρυμοτομικού. Τι κάνουμε, λοιπόν: Εγώ έχω μιλήσει ήδη με τον γενικό γραμματέα του Περιβάλλοντος, τον Μπακογιάννη. Ο οποίος μου είπε μόλις τελειώσουν οι μελετητές, θα το περάσω από το αρμόδιο συμβούλιο» και συμπλήρωσε ότι: «Εκτιμώ ότι θα πάμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι φαντάζεστε. Και το 16ο που εγκαινιάσαμε χθες κάναμε τοπικό ρυμοτομικό όπως κάναμε και για το σπίτι κοινωνικής μέριμνας εδώ στη Δημοκρατίας. Η υπηρεσία μας έχει μια εμπειρία πάνω σε αυτό. Ζητήσαμε και μια εξωτερική βοήθεια. Την πήραμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατό. Εγώ εκτιμώ ότι σε λίγες μέρες θα έχω εικόνα πότε ολοκληρώνει ο μελετητής το τοπικό ρυμοτομικό – δεν είναι κάτι φοβερό και τρομερό γιατί έχει κάνει πάρα πολλή προεργασία η υπηρεσία. Οπότε θα το πάμε, θα το περάσουμε από την Αθήνα και μετά θα πάει για προεδρικό διάταγμα. Μην ξεχνάτε ότι και επικύρωση των οικισμών πήραμε απόφαση από το Συμβούλιο Επικρατείας εντός 17 ημερών. Το πιστεύω οπωσδήποτε μέσα σε αυτό το έτος θα μπορέσουμε να το δημοπρατήσουμε αυτό το έργο. Θα το πιέσουμε».