Εκπαιδευτικό σεμινάριο στους αστυνομικούς της ομάδας δίκυκλης αστυνόμευσης «ΔΙ.ΑΣ» από όλη την Κρήτη, για την εκμάθηση της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με τη χρήση εξωτερικού απινιδωτή διοργάνωσε με επιτυχία η Περιφέρεια Κρήτης.
Το σεμινάριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «ΖΩΗ» και συμμετείχαν οι αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙ.ΑΣ». Οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών είχαν τη δυνατότητα μέσω διαλέξεων και πρακτικής να εκπαιδευτούν στην έγκαιρη αναγνώριση των σημείων ανακοπής και της παροχής πρώτων βοηθειών.
Η δράση έγινε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.
O Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης ευχαριστώντας και καλωσορίζοντας όλους τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο ανέφερε: «Η συμμετοχή των αστυνομικών της ομάδας «ΔΙ.ΑΣ» σε εκπαιδευτικά σεμινάρια ΚΑΡΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Κρήτης, ενισχύει ουσιαστικά την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και ικανότητα να ανταποκρίνονται άμεσα σε περιστατικά αιφνίδιου θανάτου. Το πρόγραμμα ΖΩΗ προάγει την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση, παρέχοντας πολύτιμη γνώση και δεξιότητες στις πρώτες βοήθειες. Μέσα από τη δράση αυτή, ενδυναμώνεται η αλληλεγγύη προς τον άνθρωπο διασώζοντας ζωές. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχα σεμινάρια και σε άλλους νευραλγικούς τομείς. Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Νίκο Σπυριδάκη όπως επίσης τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή, τμηματάρχη τμήματος διοικητικής υποστήριξης και εκπαίδευσης Φώτη Σταυρακάρα».
Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Νίκος Σπυριδάκης δήλωσε : «Η εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τους αστυνομικούς της ομάδας «ΔΙ.ΑΣ», οι οποίοι συχνά αποτελούν την πρώτη ανταπόκριση σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Μέσα από εξειδικευμένα σεμινάρια, αποκτούν κρίσιμες δεξιότητες που σώζουν ζωές σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής ή πνιγμού. Η άμεση και σωστή εφαρμογή ΚΑΡΠΑ αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης έως την άφιξη της ιατρικής βοήθειας. Η συνεχής επιμόρφωση ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αυτοπεποίθηση των αστυνομικών, καθιστώντας τους ακόμα πιο αποτελεσματικούς στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Τα μέλη του Εργαστηρίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής την Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, τον Όθωνα Φραϊδάκη και τη Νατάσα Σπαρτινού, αναφερόμενοι στο πρόγραμμα «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Κρήτης, τόνισαν πως πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση με ευρεία αποδοχή, καθώς προσφέρει σημαντικές γνώσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν προληπτικά στη διάσωση συνανθρώπων μας.
Από το γραφείο τύπου της Περιφέρειας