Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου υλοποίησε την πιλοτική εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Οι Κρήτες Τοξοβόλοι – Από την Ιστορική Γνώση στη Σύγχρονη Στάση Ζωής», με τη συμμετοχή μαθητών/τριών των σχολείων Περάματος και Επισκοπής στην Επισκοπή Ρεθύμνου.
Όπως ανέφερε ο Διευθυντής της ΔΔΕ κ. Μανούσος Μαραγκάκης:
«Η παρέμβαση λειτουργεί πιλοτικά φέτος, ώστε να ενταχθεί από το επόμενο έτος στο πλαίσιο των δράσεων – προγραμμάτων αγωγής υγείας και πολιτισμού, με στόχο την καλλιέργεια κριτικής στάσης απέναντι στην οπλοκατοχή, τη βία και τα σύγχρονα αρνητικά κοινωνικά πρότυπα, που συχνά επηρεάζουν τη μαθητική κοινότητα μέσα από οικογενειακές και τοπικές παραδόσεις.»
Μέσω της ιστορικής προσέγγισης των Κρητών Τοξοβόλων – γνωστών για την εξειδίκευσή τους, τη στρατηγική και τη συμμετοχή τους σε μεγάλες εκστρατείες της αρχαιότητας – οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με:
• τις διαχρονικές αξίες της πειθαρχίας, της υπευθυνότητας και της αυτοσυγκράτησης
• την ανάγκη αποδόμησης της εξιδανίκευσης των όπλων, ιδιαίτερα στη σύγχρονη κοινωνία
• και τη διαφοροποίηση μεταξύ της αθλητικής χρήσης των όπλων και της οπλοφορίας ως μορφής ισχύος
Η δράση περιελάμβανε:
- παρουσίαση αρχείου PowerPoint με ιστορικό, κοινωνιολογικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο
- συζήτηση με τους μαθητές για τις έννοιες της βίας, του ανδρισμού και της ειρηνικής συνύπαρξης
- δημιουργική εργασία με τίτλο: «Τι σημαίνει για μένα η λέξη “όπλο” σήμερα;»
Ο υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής κ. Ανδρέας Κουρμούλης φρόντισε για το ειδικό αθλητικό μέρος της παρουσίασης, σε συνεργασία με τη φιλόλογο κ. Λουκία Χρυσικού.
Ειδικό μέρος της δράσης αποτέλεσε η επίδειξη μαθημάτων Ολυμπιακής Τοξοβολίας, την οποία παρουσίασε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Χανίων κ. Ιωάννης Τσόγκας, συνοδευόμενος από τον κ. Γεώργιο Σταυρουλάκη, ο οποίος ειδικεύεται στο άθλημα. Μέσα από μια προσεκτικά σχεδιασμένη διττή παρουσίαση, ο κ. Τσόγκας όπως και οι συνοδοί καθηγητές εξήγησαν στους μαθητές:
- την ιστορία των Κρητών τοξοβόλων
- τις βασικές αρχές και τους κανόνες του Ολυμπιακού αθλήματος της τοξοβολίας
- τη διαφορά ανάμεσα στη στόχευση για αθλητικούς λόγους και στη χρήση όπλων ως σύμβολο βίας
- την αξία της αυτοσυγκέντρωσης, του σεβασμού και της ψυχικής ισορροπίας που απαιτεί η τοξοβολία.
Στο τέλος της επίδειξης μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά, πραγματοποιώντας ασφαλείς ρίψεις με αθλητικό εξοπλισμό, υπό την καθοδήγηση του κ. Τσόγκα και των εκπαιδευτικών, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία που συνέδεσε τον πολιτισμό, την ιστορία και τη φυσική αγωγή.
Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης ευχαριστεί θερμά τον κ. Ιωάννη Τσόγκα για την πολύτιμη συμβολή του, τα στελέχη των ΔΔΕ Χανίων και Ρεθύμνου, τις διευθύντριες των δύο σχολείων καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για τη συμμετοχή τους.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο πνεύμα συνεργασίας, το οποίο επέδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, και το οποίο οδήγησε στη δημιουργία μιας ουσιαστικής εκπαιδευτικής εμπειρίας, που προάγει τον πολιτισμό και την καταδίκη της βίας.
Τέλος ο κ. Μαραγκάκης έκλεισε την εκπαιδευτική παρέμβαση αναφέροντας τα εξής:
«Η ιστορία, όταν συνδυάζεται με τον αθλητισμό και τη σκέψη, μπορεί να καλλιεργήσει συνειδητούς και υπεύθυνους πολίτες, μπορεί να αλλάξει με υπομονή και επιμονή τη στάση των νέων μας απέναντι στα όπλα, παρότι οι τοπικές παραδόσεις επιμένουν σε μια κοινωνικά εσφαλμένη και παρωχημένη προσέγγιση της χρήσης τους».