15 °C Rethymno, GR
03/12/2022

Εκπαιδευτική δράση του Ενιαίου Ειδικού Γυμνασίου Λυκείου Ρεθύμνου

Μια διδακτική επίσκεψη γεμάτη συγκίνηση πραγματοποίησε το EN.E.E.ΓΥ.Λ. Ρεθύμνου (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ρεθύμνου), με 16 μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου και Α, Β, Γ τάξης Λυκείου στο 5ο Φεστιβάλ Τέχνης στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο στις 13-10-2022, ημέρα Πέμπτη. Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, το Φεστιβάλ Τέχνης «Ν. Σ.» παρουσιάζει δυο εικαστικές εγκαταστάσεις σύγχρονης τέχνης, που αλληλεπιδρούν:
1η «Κατακείμενος Όρθιος» της εικαστικής ομάδας «ΕΝ ΦΛΩ» του τρίτου εργαστηρίου ΣΚΤ Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με επιμέλεια της Κατερίνας Καρούλια. Η υποχρεωτικότητα διάβασης του Αιγαίου εκατό χρόνια πριν, καταγράφεται από τις σημερινές γενεές και ειδικότερα από τους εικαστικούς της ομάδας «ΕΝ ΦΛΩ». Όλη η έκθεση αναζητά αυτά που λείπουν, αυτούς που λείπουν.
2η «Αγνώριστα λόγια» όπου η εικαστικός Κατερίνα Καρούλια, επεμβαίνει στον χώρο και επιχειρεί ανάγλυφα αποτυπώματα σε λευκές μαξιλαροθήκες απλωμένες σε παγωμένη μπουγάδα, που θυμίζουν την προχειρότητα της φροντίδας των πρώτων προσφύγων του βίαιου ξεριζωμού της Μικρασιατικής καταστροφής.
Έτσι λοιπόν, οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο σπίτι του Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης, από την εικαστικό Κατερίνα Καρούλια, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στην ανθρώπινη τραγωδία των προσφύγων, καθώς το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί ένα επίκαιρο θέμα, που αφορά όλους μας. Συζητήσαμε τους λόγους, που μπορεί να κάνουν κάποιον άνθρωπο να εγκαταλείψει την πατρίδα του, τα συναισθήματα που μπορεί να βιώνει (θυμός, λύπη, φόβος) καθώς και ποιες μπορεί να είναι οι προσδοκίες του για το μέλλον. Μετά ζωγραφίσαμε τις σκέψεις μας για τους πρόσφυγες και φανταστήκαμε πως στη χώρα μας έγινε πόλεμος και κληθήκαμε να φτιάξουμε τη βαλίτσα μας και να βάλουμε μέσα μόνο 3 πράγματα. Οι πιο πολλοί έβαλαν παιχνίδια, ρούχα, τρόφιμα, φωτογραφίες και παπλώματα. Τέλος, ο καθένας παρουσίασε τι έβαλε μέσα στη βαλίτσα του πριν ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι. «Εάν φύγω από το σπίτι μου θα ήθελα να πάρω την αξιοπρέπειά μου, την υγεία μου και τα δικαιώματά μου» γράφει ο Δημήτρης, μαθητής της Γ΄ τάξης Λυκείου.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την εικαστικό Κατερίνα Καρούλια. Υπέροχα και ο λόγος της και το εικαστικό της έργο. Μακάρι κανένα παιδί και κανένας άνθρωπος να μην χάσει ποτέ ξανά την πατρίδα και τους οικείους του εξαιτίας των πολέμων.
Τέλος η Διεύθυνση και ο σύλλογος διδασκόντων του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ρεθύμνου (EN.E.E.ΓΥ.Λ. Ρεθύμνου) ευχαριστούν θερμά τον κ. Καλονάκη ο οποίος προσέφερε πρωινό σε 16 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας κατά την επίσκεψη μας στην επιχείρηση του, Chooco Coffee.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπ/κοί του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Ρεθύμνου, η κ. Βορνιωτάκη Φωτεινή, η κ. Μακρή Ανθούλα, και η κ. Παπαδογιαννάκη Χρυσαυγή.

Aπό την διεύθυνση και τον  σύλλογο διδασκόντων του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Ρεθύμνου