18 °C Rethymno, GR
27/03/2023

ΕΚΟΨΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ

Εκπαιδευτική εκδρομή Μηχανικών του Δημοσίου Δυτικής Κρήτης στον Αποκόρωνα

Πιστοί στην υπόσχεση μας ,για εποικοδομητικές και ψυχαγωγικές διοργανώσεις του συλλόγου μας ,μαζευτήκαμε συνάδελφοι και φίλοι από Χανιά και Ρέθυμνο το Σάββατο 28-01-2023 για την πρώτη μας δράση, ξανά στα καταπράσινα χωριά του Αποκορωνα .

Ξεκινήσαμε από τον κόμβο Βρυσών με πρώτη στάση στο χωριό Μάζα όπου, επισκεφτήκαμε την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 13ου-14ου αιώνα που διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση και ξεναγηθήκαμε από τον φίλο αρχαιολόγο Κωστή Γιαπιτζόγλου για τις τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Ιωάννη Παγωμένου. .Με σύμμαχο μας τον καλό καιρό, απολαύσαμε τον πρωινό καφέ μας στο παραδοσιακό καφενείο της πλατείας. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε νοτιοδυτικά στον Εμπροσνερο για να επισκεφτούμε τον πύργο του Αληδακη, ένα πύργο που βρίσκεται στο ψηλότερο άκρο του χωριού, σε θέση που εποπτεύει μεγάλο μέρος της βόρειας ακτής και της ενδοχώρας ,με καταπληκτική θέα .Το ΒΔ τμήμα του έχει ενετικά οχυρωματικά στοιχεία και κατασκευάστηκε πιθανόν κατά τον 15ο-16οαιωνα.Προσθηκες έγιναν στο ανατολικό τμήμα μετέπειτα επι τουρκοκρατίας. Γνωστός στην ιστορία έμεινε ο Ιμπραήμ Αληδακης που δυνάστευε την περιοχή. Τα τελευταία έτη ο Πύργος συντηρήθηκε από την Αρχαιολογία, για την ιστορία του ενημερωθήκαμε από την κ Φιολιτακη Αναστασία αρχαιολόγο που μετείχε και στα έργα συντήρησης .

Το ταξίδι μας συνεχίστηκε σε ένα ακόμα πανέμορφο και καλά διατηρημένο χωριό, τους Μαχαιρούς που εδράζεται στη ρίζα ενός θεόρατου Βράχου ,με ένα μικρό γραφικό Εκκλησάκι πεντακάθαρο και γνωστό από την τηλεοπτική σειρά Σασμός. Στάση στο πέτρινο αμφιθεατρικό θέατρο για τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον Στύλο, γνωστό χωριό, για τα πολλά νερά του, όπου μέσα από τους αναρίθμητους πορτοκαλεώνες κατευθυνθήκαμε και ξεναγηθήκαμε από την φίλη αρχαιολόγο Κολυβακη Βίκυ σε ένα ενετικό νερόμυλο που δημιούργησε ο άνθρωπος απόλυτα συνδεδεμένο με τη φύση, μοναδικό στο είδος του επι του ποταμού Κοιλιαρη.

Ο Βενετσιάνικος μοναστηριακός νερόμυλος του Στύλου, ήταν ο μεγαλύτερος νερόμυλος της Κρήτης με 5 στόμια εξόδου του νερού με φτερωτές αξιοποιώντας στο έπακρο τον Κοιλιάρη.

Η παρέα μας μέσα από τον Φρε κατέληξε σε παραδοσιακή ταβέρνα στον Τζιτζιφέ και γεύτηκε υπέροχα κρητικά εδέσματα .

Εκεί έγινε και η κοπή της πίτας μας και οι βραβεύσεις των αφυπηρετουντων συναδέλφων μας από Χανιά και Ρέθυμνο ,με αναμνηστικό ενθύμιο από τον σύλλογο μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δια του τύπου ,τους πολύτιμους φίλους και συνοδοιπόρους στις δράσεις μας τους αρχαιολόγους Κωστή Γιαπιτζογλου ,Βίκυ Κολυβακη και Νατάσσα Φιολιτακη για τις εμπεριστατωμένες και μεστές ξεναγήσεις τους.

Το ΚΤΕΛ Χανιων -Ρεθυμνου για την δωρεάν προσφορά δυο πούλμαν για την πραγματοποίηση της εκδρομής μας και συγκεκριμένα τον πρόεδρο κ Καψανακη ,τον αντιπρόεδρο κ Γεώργιο Χατζηδακη και τον κ Γρηγορακη Στέλιο ,τον κ Μοσχακη Ηλία καθώς και τους οδηγούς μας που μας οδήγησαν με ασφάλεια στον προορισμό μας .

Τις εφημερίδες και τον ηλεκτρονικό τύπο των Ρεθεμνιωτικων Νέων και της Κρητικής Επιθεώρησης για τις δημοσιεύσεις των δράσεων μας .

Ευχαριστούμε και όλους που μας συνόδευσαν.

Επειδή ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο που δεν χορταίνουμε να τον ανακαλύπτουμε ,ανανεώνουμε το ραντεβού μας εν ευθέτω χρόνο και για άλλη εξόρμηση.

Από το ΔΣ ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Κρήτης

.