12 °C Rethymno, GR
21/03/2023

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Εκπροσώπηση Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου σε σχολικές επιτροπές

Ο ορισμός εκπροσώπων του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας στις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης κατά την προχθεσινή (Τετάρτη 19/10/’22) συνεδρίαση των μελών της.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα η εκπροσώπηση της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου, στη μεν Σχολική Επιτροπή Α’ θμιας Εκπαίδευσης από την πρόεδρο κ. Ελευθερία Μιχάλα με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Μανώλη Καπετανάκη, στη δε Σχολική Επιτροπή Β’ θμιας Εκπαίδευσης, από την κ. Χρυσή Ψυχαράκη με αναπληρωματικό μέλος την κ. Μαρίτα Βούρβαχη

Με αφορμή τη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Γιώργος Γεωργαλής παρείχε στις/ους συμμετέχουσες/ντες αναλυτική ενημέρωση τόσο για τις αρμοδιότητες των σχολικών επιτροπών όσο και για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Ειδικότερα ο κ. Γεωργαλής επεσήμανε τα εξής:

«Ο δήμος Ρεθύμνης είναι από τους λίγους δήμους (ίσως ο μοναδικός) πανελλαδικά που έχει κατασκευάσει – ιδρύσει είκοσι τέσσερα (24) νέα σχολεία και δομές εκπαίδευσης. Αναλαμβάνοντας και τα λειτουργικά τους έξοδα όπως και τα έξοδα συντήρησής τους. (Αρσάνιο Γυμνάσιο, Αρσάνιο Λύκειο, Γυμνάσιο Ατσιποπούλου, Λύκειο Ατσιποπούλου, Δημοτικό Σχολείο Γερανίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου, 2ο ΕΠΑ.Λ., Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο, Νηπιαγωγείο Πρινέ, Ειδικό Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών στην Αργυρούπολη, Παράρτημα 7ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου, 3ο Νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου, Λύκειο Επισκοπής, Τοποθέτηση 6 προκάτ αιθουσών υψηλών προδιαγραφών σε νηπιαγωγεία του δήμου λύνοντας το κτιριακό πρόβλημα που είχε προκύψει από την υποχρεωτική διετή φοίτηση των νηπίων, 4ο Νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου, 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου (έχει ξεκινήσει η κατασκευή του – πιθανός χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2023), Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου (είναι έτοιμα τα τεύχη Δημοπράτησης, περιμένουμε την έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών για να γίνει δημοπράτηση και ανάδειξη εργολάβου), Νηπιαγωγείο Τσεσμέ, Επέκταση Νηπιαγωγείου Βιράν Επισκοπής, Επέκταση Δημοτικού Σχολείου Πρινέ, Αγορά οικοπέδου δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου για δημιουργία χώρου Αθλοπαιδιών, Πολυχώρος στην Παλιά Βιβλιοθήκη (Αγία Βαρβάρα – Παλαιά Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Μητρόπολη Ρεθύμνης και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης (έδρα Φυσικών Επιστημών) και επέκταση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου και ΕΕΕΕΚ με 5 προκάτ αίθουσες υψηλών προδιαγραφών).

– Οι ΚΑΠ για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων από το υπουργείο Εσωτερικών ανέρχονται στο ποσό των 600.000€ / χρόνο (6.000€ / Σχολείο) που δεν επαρκούν ούτε για αγορά πετρελαίου, ηλεκτρική ενέργεια και ύδρευση.

– Επίσης η ΣΑΤΑ για συντήρηση σχολειών είναι 230.000€ / χρόνο, δηλαδή 3.000€ / σχολείο / χρόνο. (Ποσό που πολλές φορές δαπανάται σε 2 ή 3 σχολεία μόνο για την συντήρησή τους).

Ο πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (τώρα Κτιριακές Υποδομές ΑΕ) δραστηριοποιείται μόνο στα σχολεία της Αττικής, ενώ παλαιότερα είχε την εποπτεία όλων των σχολείων της Ελλάδος.

– Για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, ο Δήμος Ρεθύμνης δαπανάει κάθε χρόνο ποσό άνω των 500.000€ για να διατηρεί τα σχολεία σε άριστη κατάσταση, καλύπτοντας το κενό των αρμόδιων υπουργείων που είναι, σύμφωνα με το σύνταγμα, υποχρεωμένα να καλύπτουν τις ανάγκες της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

– Για την καθαριότητα των σχολείων το υπουργείο Εσωτερικών, για το σχολικό έτος 2022- 2023, έχει εγκρίνει μόνο 310 ώρες / ημέρα για τα 91 σχολεία.

Για την επαρκή καθαριότητα απαιτούνται 460 περίπου ώρες.

Ο δήμος Ρεθύμνης θα διαθέσει το σημαντικό ποσό των 275.000€ από ίδιους πόρους προκειμένου να καλυφθεί η υποχρηματοδότηση του υπουργείου.

– Οι κύριες δραστηριότητες του τμήματος Παιδείας είναι η διαχείριση και υποστήριξη δύο νομικών προσώπων ήτοι: των σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και της Δ.Ε.Π., οι συνεχείς παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές, η αγορά οικοπέδων για κτίσιμο σχολείων, τα λειτουργικά έξοδα και ο έλεγχος της λειτουργίας των Συλλόγων Γονέων, καθώς και η λειτουργία των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, όπου πάνω από 2.500 συμπολίτες μας έχουν εκπαιδευτεί σε διάφορα αντικείμενα ενδιαφέροντος τους. Με τέσσερις (4) μόνο υπαλλήλους, αλλά με on-line σύνδεση των Σχολείων και με πλατφόρμα διαχείρισης των αιτημάτων, η ανταπόκριση και η στήριξη των σχολείων είναι άμεση και ουσιαστική. Επίσης ο οικονομικός έλεγχος – απολογισμός των 90 σχολικών μονάδων γίνεται με πρωτοποριακό πρόγραμμα που έχει εγκατασταθεί μειώνοντας την αναγκαιότητα επιπλέον προσωπικού. Σε γειτονικό δήμο με λίγα παραπάνω σχολεία απασχολούν δεκαοκτώ (18) άτομα προσωπικό και εξωτερικούς λογιστές. Σε προγενέστερο έλεγχο ο επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σωστή διαχείριση των χρημάτων.

– Οι προσλήψεις ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επιστατών και γραμματέων είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και όχι του δήμου. Επίσης το Τμήμα Παιδείας δεν εμπλέκεται, σύμφωνα με την νομοθεσία σε διοικητικά θέματα των σχολείων.

– Οι παραχωρήσεις σχολικών χώρων γίνονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

– Για τις φθορές στα σχολεία, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, υπεύθυνοι είναι οι διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των μαθητών κάθε σχολείου.

– Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνης έχει κάνει τεράστιο έργο για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των σχολείων. Τεράστια επίσης είναι και η συμβολή του δημάρχου που εκτός των άλλων καταφέρνει να βρίσκει εθελοντές μηχανικούς μέσα από την Τεχνική Υπηρεσία αλλά και άλλους εκτός της υπηρεσίας για να κάνουν μελέτες, εξοικονομώντας πάρα πολλά χρήματα, αλλά και στην αγορά οικοπέδων για τα σχολεία (χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οικόπεδο της Χ.Ε.Ν.)».

Η πρόεδρος κ. Μιχάλα και τα μέλη της Δ.Κ.Ρ. ευχαρίστησαν τον αντιδήμαρχο για την έγκυρη ενημέρωση, η οποία θα διευκολύνει το έργο τους αλλά και για την εν γένει θετική και αποτελεσματική συνεργασία που διατηρούν με το Τμήμα Παιδείας του δήμου.