Άνοιξε χθες η πλατφόρμα της ειδικής δράσης «Αμάλθεια» για την υποβολή αιτήσεων από τους νησιώτες κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους, η οποία αφορά σε έκτακτη οικονομική ενίσχυσή τους από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.), ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.
Στόχος της ενίσχυσης είναι η στήριξη των κτηνοτρόφων με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών που οδηγεί σε μεγεθυμένο κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία και εντός του 2023.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανόλης Κουτουλάκης, στο Ρέθυμνο η δράση αφορά περίπου 5.200 κτηνοτρόφους.
Σε σχετικές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκε χθες ο κ. Κουτουλάκης, ανέφερε:
«Πριν από έναν χρόνο περίπου είχαμε κάνει μια σχετική συζήτηση και συνεργασία με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων εδώ στο Ρέθυμνο. Ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει μια σειρά παρεμβάσεων για τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Κρήτης. Ένα μέτρο από αυτά αφορούσε και τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής. Θεσπίσαμε την ειδική έκτακτη ενίσχυση των νησιωτών κτηνοτρόφων κατά κύριο επάγγελμα, που είναι 8 εκ. ευρώ για 12.000 δικαιούχους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους της Κρήτης, οι οποία θα λάβουν μια εφάπαξ ενίσχυση. Η πλατφόρμα άνοιξε εχθές. Περίπου 5.200 είναι οι δικαιούχοι στο Ρέθυμνο οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θα λάβουν αυτήν την εφάπαξ ενίσχυση λόγω νησιωτικότητας, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι μια πιλοτική δράση που φιλοδοξούμε να μείνει και μόνιμα. Το σημαντικότερο εδώ είναι ότι η ωφέλεια πάει κατευθείαν στον κτηνοτρόφο χωρίς μεσάζοντες. Δοκιμάζουμε λίγο τη δυναμική που μπορεί να έχουν αυτές οι ειδικές ενισχύσεις που αναγνωρίζουν τη νησιωτικότητα. Η συνεργασία μας με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων της Κρήτης είναι εξαιρετική. Η κυβέρνηση διορθώνει λάθη του παρελθόντος και παρεμβαίνει αποφασιστικά. Εμείς ως υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο σκέλος που μας αναλογεί διαθέτουμε περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη και περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ για τα υπόλοιπα νησιά. Η ενίσχυση είναι εφάπαξ, θεωρούμε ότι προσθετικά με τα υπόλοιπα μέτρα είναι πάρα πολύ σημαντικό από 250 ευρώ μέχρι 900 ευρώ, οτιδήποτε ενισχύει αυτήν τη στιγμή τον κρητικό κτηνοτρόφο δεν πάει στον βρόντο. Είναι μια δέσμευση, που και για εμάς ήταν δύσκολη ως Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής, έχουμε μπει σε δύσκολα νερά, στα οποία όμως φροντίζουμε να κολυμπάμε».
Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική καλεί τους κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους του κλάδου της αιγο-προβατοτροφίας, οι οποίοι έχουν έδρα στις νησιωτικές περιοχές τις χώρας να πραγματοποιήσουν είσοδο στην πλατφόρμα της δράσης ακολουθώντας το σύνδεσμο https://vouchers.gov.gr, προκειμένου να υποβάλουν την αίτησή τους. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων από σήμερα 17/05/2023 έως και την 17/07/2023.
Η δράση με την ονομασία «Αμάλθεια» υλοποιείται με πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία. Για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης πρέπει να είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet. Η καταβολή της ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων και το κλείσιμο της πλατφόρμας της δράσης, και αφού εκτελεστεί για κάθε δικαιούχο έλεγχος de minimis, στο λογαριασμό με αριθμό IBAN αυτόν που έχει δηλώσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε για την έγκριση της αίτησής τους και την πίστωση του ποσού είτε για την απόρριψή της.
Σε περίπτωση που ένας κτηνοτρόφος δεν εμφαίνεται ως δικαιούχος της ενίσχυσης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εισέλθει στο σύστημα ή διαφωνεί με τα στοιχεία του, όπως αυτά εμφαίνονται εντός της πλατφόρμας κατά την υποβολή της αίτησής του, απευθύνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία για τη δράση «Αμάλθεια» οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας ή να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το Γραφείο Αρωγής Χρηστών της Δράσης στο 2152157829. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 – 17:00.