Έκτακτη Σύνοδο, μέσω τηλεδιάσκεψης, πραγματοποιούν σήμερα, Σάββατο, οι πρυτάνεις, προκειμένου να διαμορφώσουν τις θέσεις τους επί του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ, το οπό βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Στην κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο θα συμμετάσχουν οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς και οι αντιπρυτάνεις του προεδρείου της συνόδου.
Το θέμα της εκλογής οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ με βάση τον νέο νόμο παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» των συζητήσεων ενώ πριν από την έναρξη της Συνόδου και όλες τις προηγούμενες ημέρες έντονες ήταν οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των πρυτάνεων για το σύντομο χρονικό διάστημα που έχουν για το σχέδιο νόμου, το οποίο είναι ήδη σε διαβούλευση. Στο «μικροσκόπιο» των πρυτάνεων θα τεθούν το σύνολο των άρθρων του σχεδίου νόμου ενώ θα συνεδριάσουν εκ νέου και την Δευτέρα.
Να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης που θεσμοθετείται σε κάθε ΑΕΙ, το οποίο θα εκλέξει νέο πρύτανη, ενώ ήδη σε δέκα Πανεπιστήμια έχει ολοκληρωθεί η θητεία των πρυτάνεων και έχει δοθεί παράταση μέχρι την ανάδειξη των νέων διοικήσεων.
Κατά την συνεδρίαση οι πρυτάνεις, οι οποίοι αντιδρούν σε διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια, θα συζητήσουν επί του θέματος, με σημείο τριβής το νέο μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων που προτείνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διαμαντόπουλος, καλεί τις διοικήσεις των πανεπιστημίων «να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και, παρά τα πιεστικά χρονικά περιθώρια, να διαμορφώσουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, τις οποίες μπορούν, αν είναι εφικτό, να καταθέσουν εγγράφως στο προεδρείο της συνόδου, ώστε να επιχειρηθεί κάποια προσπάθεια σύγκλισης». Και τονίζει ότι στην παρούσα έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου δεν θα κληθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο θέσεων καθαρά από την πλευρά των πανεπιστημίων.