Το νέο αστυνομικό μέγαρο θα δημοπρατηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου και θα ανεγερθεί στο οικόπεδο της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων, τόνισε χθες με έμφαση στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όπου εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε το θέμα, μετά την αίτηση ανάκλησης της οικοδομικής άδειας που κατατέθηκε από επτά πολίτες, μεταξύ των οποίων και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι. Ο δήμαρχος υπερασπίστηκε στο ακέραιο το έργο τονίζοντας πως: «Η θέση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ανεξαρτήτως από μεμονωμένες διαφοροποιήσεις, είναι ότι υπερασπιζόμαστε μέχρι τελευταίας ρανίδας αυτό το έργο. Το πιστεύουμε, το έχουμε δουλέψει όλοι για να γίνει, υπάρχει κόπος, πολύ τρέξιμο και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εν ονόματι θεωρητικών κατασκευών και αβέβαιων προσδοκιών να το κατακρημνίσουμε».
Ο Γιώργος Μαρινάκης θέλησε να ενημερώσει το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, μετά και το κείμενο που δημοσίευσαν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, στο οποίο ανέφεραν ότι «ο δήμος σκοπίμως απέκρυψε στοιχεία από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο να σημειωθεί ότι το 2017 ομόφωνα ψήφισε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου για την ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου στη θέση της Σχολής Αστυφυλάκων.
Ο δήμαρχος επέμεινε στο γεγονός ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα υπήρξε καμία διαφωνία ή ένσταση για την εξέλιξη του έργου υπερθεματίζοντας ότι για κανένα άλλο θέμα του Ρεθύμνου δεν ήταν τόσο καλά ενημερωμένη η κοινωνία του Ρεθύμνου, αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις και τις συναντήσεις που προηγήθηκαν.
Ο Γιώργος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό για το οικόπεδο της σχολής, μίλησε για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των αστυνομικών σε ένα κτίριο «έκτρωμα», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο πρέπει να κατεδαφιστεί.
«Για κανένα άλλο θέμα η κοινωνία του Ρεθύμνου δεν ήταν επί χρόνια τόσο καλά ενημερωμένη. Δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα ιδιοκτησιακού. Το συμβόλαιο του ‘55 αναγράφει ρήτρα ότι η παραχωρούμενη έκταση φτάνει μέχρι τον ρύακα, σημερινή Ασκούτση. Δεν τίθεται θέμα ότι έδωσε ένα τμήμα και κράτησε κάτι άλλο. Αν υπήρχε υπόλοιπο ιδιοκτησίας θα γραφόταν στο συμβόλαιο. Άρα εκείνοι οι οποίοι επικαλούνται το εύκολο επιχείρημα δεν είχαν λάβει σωστή νομική καθοδήγηση συν τοις άλλοις, όταν στις συνεδριάσεις του ΔΣ μιλούσαμε για σχολή και αστυνομικό μέγαρο δεν τέθηκε από κανέναν πρόβλημα ότι αυτό το κομμάτι δεν το έχουμε παραχωρήσει», είπε.
Για το ΠΔ του 1982, το οποίο επικαλούνται ότι χαρακτηρίζει τον χώρο «περιοχή πράσινου» στην αίτηση ανάκλησης της άδειας που κατέθεσαν οι επτά πολίτες, ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι αφενός δεν ήταν ΠΔ αλλά μια υπουργική απόφαση, η οποία δεν είναι σε ισχύ αφού βγήκε ΠΔ που την αντικατέστησε: «Ποτέ δεν ήρθε στον δήμο Ρεθύμνης αυτό το ΦΕΚ ή οποιαδήποτε αλληλογραφία που να αφορά τον δήμο. Η κ. Γαργερού έψαξε όλα τα αρχεία του δημοτικού συστήματος από πριν βγει απόφαση του υπουργού μέχρι και τον Ιούλιο που δημοσιεύτηκε και δεν βρήκε καμιά αλληλογραφία. Το ίδιο έκανε και η κ. Δρυγιαννάκη στην πολεοδομία. Αυτό που επικαλούνται οι αιτούντες είναι μια απόφαση η οποία ελήφθη 8-10-81 από το υπουργείο αυθαίρετα και δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο. Δεν το πήραμε είδηση. Δεν έχει καμιά εξέλιξη στην υπόθεση μας. Το 2017 που άρχισε να κάνει διαδικασία τροποποίησης ρυμοτομικού έγινε μέσω της αποκεντρωμένης μέσω του υπουργείου μέσω του ΣΤΕ και μετά εξεδόθηκε ΠΔ του 2019. Οπότε δεν προσεβλήθη και πλέον το ΠΔ αποκαθιστά πολεοδομικά την τάξη της περιοχής, λέγοντας ότι εκεί είναι ο χώρος για να γίνει το αστυνομικό μέγαρο. Οτιδήποτε υπήρχε στο παρελθόν δεν υφίσταται.
Προφανώς προϊόντος του χρόνου κάποιοι ενημερώθηκαν ότι αυτό που λένε για πράσινο έχει επισκιαστεί νομικά από το νέο ΦΕΚ, που καλύπτει πάσα προηγούμενη πρόβλεψη καλώς ή κακώς, τόνισε.
Εκτενής αναφορά έγινε για την υποδειγματική, όπως τη χαρακτήρισε, μελέτη του αρχιτέκτονα του δήμου Μάνου Τσάκωνα. Μια μελέτη που, όπως είπε ο δήμαρχος, «ξεφεύγει από το μπλοκ πολυκατοικιών. Είναι ένα αρχιτεκτόνημα», υπογραμμίζοντας ότι δεν εξαντλήθηκαν οι όροι δόμησης και το ύψος, ενώ μίλησε για τις υπόγειες θέσεις στάθμευσης και τις υπαίθριες θέσεις καθώς και για τα τέσσερα διαφορετικά σημεία πρόσβασης.
«Έχει γίνει μια τρομακτική δουλειά από τον δήμο, από τον ΟΑΚ, από τους μηχανικούς μας, διότι η τεχνική υπηρεσία του υπουργείου απλώς παρακολουθούσε το έργο. Από το 2017 είχε δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο. Όλα τα δεδομένα, όλες οι τεχνικές προδιαγραφές, τα πάντα. Μόνο ένας πολίτης ευγενικά παρενέβη δημοσίως. Κανείς άλλος. Ούτε από φορείς, ούτε ατομικά έκανε καμιά παρέμβαση-αντίρρηση αιτίασης. Ξεκινήσαμε να πάρουμε χρήματα ύψους 4 εκ. ευρώ και με πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους και ιδιαίτερα από τον κ. Κεφαλογιάννη, το ποσό διπλασιάστηκε. Έχουμε ημερομηνία δημοπράτησης στις 26 Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι δυο μήνες θα έχουμε τους ενδιαφερόμενος αναδόχους. Και προσπαθούμε να ακυρώσουμε έναν σχεδιασμό; Ένα όνειρο; Και μια αδήριτη ανάγκη λέγοντας αβάσιμες τεχνικές παρατηρήσεις ή ότι τάχα ανακαλύψαμε ότι εκεί θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακός φόρτος». Το έργο έχει διαβουλευτεί. Κανείς δεν δικαιούται να λέει άλλα πράγματα για τα δεδομένα που υπήρχαν», υποστήριξε.
Αναφερόμενος ο δήμαρχος στο θέμα που τέθηκε για την έκταση στην τοποθεσία «Παπούρα» στα Μισίρια, ανέφερε ότι δεν είναι κατάλληλο σημείο, εγκαλώντας τους αιτούντες για «εξάντληση της περιβαλλοντικής τους ευαισθησίας στον χώρο της σχολής», επισημαίνοντας ότι εκεί είναι ένα οικόπεδο τριών στρεμμάτων, χωρίς δυνατότητα εξυπηρέτησης με καταλήψεις και πρόσθεσε ότι ουδέποτε τότε το υπουργείο συνεργάστηκε με τον δήμο γιατί δεν θεώρησε καλή λύση την κατασκευή του μεγάρου εκεί.
«Τότε ήταν το μοναδικό ιδιόκτητο οικόπεδο διογκώνοντας τον συντελεστή, δηλαδή δημιουργώντας πολεοδομικό βάρος στην περιοχή, ενώ τώρα δημιουργούμε ήπια κατασκευή», κατέληξε.
Υπογράμμισε επίσης ότι ο δήμος έχει απαιτήσει την κατεδάφιση των κτιρίων που στεγάζονται οι αστυνομικές υπηρεσίες, πλην του Ενετικού θόλου.
«Εκτός αν θέλει να κρατήσει το υπουργείο τις διαστάσεις του μικρού ισόγειου χώρου του ΑΤ που υπήρχε ισοζύγιο απελευθέρωσης. Η ευαισθησία μας δεν πρέπει να είναι τοπική αλλά για όλη την πόλη», πρόσθεσε.
Έκκληση από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων να προχωρήσει το έργο
Στη συνεδρίαση είχαν ζητήσει να παρέμβουν και οι αστυνομικοί του Ρεθύμνου, που επί σειρά ετών αγωνιούν για την πορεία του έργου, που είναι άκρως αναγκαίο με δεδομένες τις άθλιες συνθήκες εργασίας τους σε χώρους ακατάλληλους. Οι αστυνομικοί εξ αρχής παρακολουθούν την πορεία του έργου και εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και προβληματισμένοι από την κατάθεση της αίτησης ανάκλησης της οικοδομικής άδειας ενός έργου που ήδη έχει δημοπρατηθεί με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Ανδρέας Γύπαρης, στη διάρκεια της συνεδρίασης, έκανε έκκληση να προχωρήσουν οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για την κατασκευή του έργου επισημαίνοντας πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην ομηρία τους. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Γύπαρης ανέφερε: «Είναι ένα θέμα για το οποίο αγωνιούν 400 οικογένειες αστυνομικών. Έχουμε παλέψει πολλά χρόνια για το νέο αστυνομικό μέγαρο ψάχνοντας οικόπεδα. Αιφνιδιαστήκαμε τις τελευταίες μέρες από την ένσταση συμπολιτών μας. Έχουν το δικαίωμα, φυσικά, να κάνουν ένσταση. Εμείς δεν είμαστε κατάλληλοι να το κρίνουμε νομικά. Όμως έχουμε τη δική μας ένσταση στον χρόνο που έγινε αυτή η αίτηση ανάκλησης. Θα μπορούσαν να εκφράσουν νωρίτερα τις αντιρρήσεις τους. Σαν άνθρωποι που προστατεύουμε τη νομιμότητα, σαν υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου, σαν μέρος της ρεθεμνιώτικης κοινωνίας συντασσόμεθα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος. Ο οικοπεδικός χώρος που καταλήξαμε για την ανέγερση του νέου μεγάρου έγινε μετά από μεγάλη έρευνα. Ζητάμε και τώρα ειλικρινά να συστρατευθούμε με όλους να προχωρήσει αυτό το έργο. Να βοηθήσουμε όλοι γιατί είναι ένα έργο μεγάλο υποδομής. Δεν είναι η ώρα να υπονομεύουμε υποδομές. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες. Καλό όμως θα είναι το παντέρμο Ρέθυμνο να πάει μπροστά. Ζητάμε από όλους να το δουν με σοβαρότητα, να συστρατευτούμε και επιτέλους να ολοκληρωθεί το έργο».
Και κατέληξε λέγοντας: «Από ευχολόγια έχουμε χορτάσει. Θέλουμε να δούμε πράξεις, εμείς πρέπει να συνταχθούμε με την πλειοψηφία. Δεν μπορεί μια μειοψηφία να κρατά σε ομηρία όλους τους αστυνομικούς και όλο τον νομό. Κάνουμε έκκληση να προχωρήσουμε μπροστά σε υποδομές στο Ρέθυμνο που χρειάζονται».
Θ. Νίνος: «Το ισοζύγιο τι θα πετύχουμε κάνοντας νέο κτίριο στον χώρο της Σχολής, ελευθερώνοντας παράλληλα τη Σοχώρα, είναι θετικό»
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος τάχθηκε υπέρ της ανέγερσης του νέου αστυνομικού μεγάρου στη Σχολή Αστυφυλάκων, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη μεταστέγασης των αστυνομικών υπηρεσιών και ζήτησε να προχωρήσει και η κυκλοφοριακή μελέτη της περιοχής. Παράλληλα αναφέρθηκε στην απουσία χωροταξικού σχεδιασμού που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά πυκνά διάφορα θέματα.
«Επιμένω στο εξής: απότοκος της έλλειψης πολεοδομικού σχεδιασμού είναι το να μην έχουμε χωροθητημένους χώρους, όπως το κτίριο διοίκησης της αστυνομίας. Αυτό το απαραίτητο κτίριο που θα στεγάσει νευραλγικές υπηρεσίες για όλη την κοινωνία. Έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι όχι μόνο δεν περιποιεί τιμή αλλά εγκυμονεί κίνδυνους ακόμα και για τη ζωή των ανθρώπων που υπηρετούν εμάς, το κτίριο που σήμερα στεγάζονται. Δεν διαπραγματευόμαστε αυτή την πραγματικότητα. Είναι δεδομένα. Πως οδηγηθήκαμε εδώ; Έχει σημασία ότι η συζήτηση που ξεκίνησε από το 2007 και ακόμα παλιότερα, όπου χωροθετούσε το μέγαρο στις παρυφές πόλης με τα γνωστά προβλήματα των ΖΟΕ (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου), άρα επί του πρακτέου ένα σενάριο ανέφικτο. Όπως ανέφικτη ήταν από την αρχή αλλά και σήμερα συζήτηση για τη θέση «Παπούρα» στα Μισσίρια, γιατί είναι ένα οικόπεδο που υπάρχει μια δομή του δήμου που δεν έχει μετακινηθεί, έχει πρόβλημα με όμορους και έχει και απόσταση από την πόλη. Εάν είχε γίνει επέκταση σχεδίου πόλεως θα είχαμε την πολυτέλεια να είχαμε χωροθετήσει σε σημείο κατάλληλο με συγκοινωνιακή επάρκεια να εξυπηρετείται η πόλη και να αναγείρουμε εκεί το αστυνομικό μέγαρο. Σήμερα 14 χρόνια μετά καταγεγραμμένης οδύσσειας για το που θα ανεγερθεί νέο αστυνομικό μέγαρο έχουμε καταλήξει και μετά από 5 χρόνια δύσκολων διεργασιών και είμαστε έτοιμοι και δημοπρατείται εντός διμήνου το έργο. Με δεδομένο ότι σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε καμιά άλλη εναλλακτική λύση το πραγματικό δίλημμα ποιο είναι; Ένα νέο κτίριο να στεγαστεί η αστυνομία ή να παραμείνει στη Σοχώρα. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν λέω ότι είμαστε άμοιροι ευθυνών. Όμως είναι ώρα που πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Από τη στιγμή που συνεργάστηκαν κράτος, αυτοδιοίκηση εμπλεκόμενοι και καταλήξαμε σε χωροθέτηση με μια μελέτη ενταγμένη στο αστικό τοπίο που σέβεται ιδιαίτερα τον χώρο. Είναι σημαντικό ότι το κτιριοδομικό πρόγραμμα της κτηματικής εταιρίας στη θέση «Παπούρα» ζητούσε 4.160 τ.μ. και στη μεταφερόμενη μελέτη στο κέντρο της πόλης καταφέρνουμε και χτίζουμε 2.111 τ.μ., σχεδόν το μισό, ανέφερε ο κ. Νίνος και πρόσθεσε ότι αναμένει την απάντηση της πολεοδομίας για το αν είναι ή όχι ανακλητέα η πράξη: «Αν δεν είναι, η συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα για το αν η χωροθέτηση είναι σωστή ή λάθος», είπε.
Παράλληλα επεσήμανε ο κ. Νίνος και ζήτησε και τη συνδρομή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων να υπάρξει δέσμευση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι θα αποδοθεί στον δήμο η ιδιοκτησία που σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες, ώστε να αποδοθεί στους πολίτες: «Αυτά που έχουν αξία είναι να εστιάσουμε ότι πρέπει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η κτηματική εταιρία να δεσμευτούν ότι θα αποδοθεί στον δήμο η ιδιοκτησία του δημοσίου, επί της οποίας έχουν αναγερθεί τα παραπήγματα που σήμερα στεγάζουν τις αστυνομικές διευθύνσεις. Ότι η παραχώρηση δήμου θα συνδυαστεί με απόδοση τμημάτων για τα οποία έχουμε δεσμευτεί ότι θα αποδοθούν σε ελεύθερη χρήση στους Ρεθεμνιώτες αποδεσμεύοντας την οπτική επαφή της πλατείας με το μνημείο της Φορτέτσας. Και αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι δεν έχουμε εξασφάλιση και εκεί θέλω να ζητήσω από την Ένωση Αστυνομικών να βοηθήσει τον δήμο σε αυτό το θέμα. Νομίζω πρέπει να είμαστε μαζί και στο ένα και στο άλλο», σημείωσε.
Αναφερόμενος και στον κυκλοφοριακό φόρτο ο κ. Νίνος είπε: «Έχουμε πει με τον κ. Μαλά να κάνουμε μελέτες κυκλοφοριακές με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε γειτονιάς. Η αλήθεια είναι ότι όσο περνά ο καιρός οι επαφές με υπηρεσίες ΕΛΑΣ περιορίζονται διότι ψηφιοποιούνται. Όλο αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα σύγχρονο διοικητήριο με ένα σύγχρονο 100 είναι αμελητέο και ως τέτοιο πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε. Έχουν εκφραστεί στην παράταξη μας και άλλες απόψεις απολύτως σεβαστές. Εγώ επιμένω και παραμένω στη θέση μου από το 2017, θεωρώντας ότι το ισοζύγιο τι θα πετύχουμε κάνοντας νέο κτίριο εκεί, ελευθερώνοντας τη Σοχώρα, κάνοντας ένα λειτουργικό κτίριο είναι θετικό. Και βάζω άλλη μια παράμετρο. Δεν δημιουργήθηκε τώρα το θέμα έλλειψης πρασίνου. Στο Ρέθυμνο έχουμε 3-4 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο ενώ ο μέσος είναι 10-12 τ.μ. στην Ευρώπη. Γι’ αυτό στην επέκταση προς τον νότο θα πρέπει σοβαρά να λάβουμε υπόψη την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο».
Σύμφωνος με τη χωροθέτηση και τη μελέτη του νέου μεγάρου ο Θ. Κρεβετζάκης
Σύμφωνος με τη χωροθέτηση του νέου αστυνομικού μεγάρου στη Σχολή Αστυφυλάκων και τη μελέτη που έγινε είναι ο Θωμάς Κρεβετζάκης, επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο μπροστά, ένας δήμος για όλους», τονίζοντας ότι συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Νίνο σε ότι αφορά τα κυκλοφοριακά δεδομένα αλλά και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που έχει περιορίσει την προσέλευση στις υπηρεσίες και της ΕΛΑΣ: «Άρα ο προβλεπόμενος πριν 5-6 χρόνια κυκλοφοριακός φόρτος δείχνει να είναι μειούμενος. Οι περισσότερες πόλεις προκύπτουν από έναν πολεοδομικό σχεδιασμό, γι’ αυτό και μπορούν να χωροθετηθούν μεγάλα νοσοκομεία, πυροσβεστικά περιμετρικά για να μην υπάρχει επιβάρυνση του κέντρου. Εμείς χωροθετούμε επί εντός ήδη διαμορφωμένου περιβάλλοντος και θα πρέπει όπως έχουν αποδείξει τα τελευταία γεγονότα, να ενσωματώνουμε κάποιες υπηρεσίες στην καθημερινή λειτουργία της πόλης. Αναφέρομαι στο αστυνομικό μέγαρο όσο τελικά προϊόντος του χρόνου βλέπουμε ότι και η παρουσία ΠΥ είναι απαραίτητη στην πόλη του Ρεθύμνου. Στα πλαίσια συζήτησης νομίζω χάνουμε το δάσος, βλέπουμε το δέντρο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο ΒΟΑΚ που δείχνει να εγκλωβίζει το Ρέθυμνο κυκλοφοριακά αλλά και σε επίπεδο ανάπτυξης. Εκεί θα πρέπει να ήταν η στόχευση μας. Την αναγκαιότητα στον οποιοδήποτε εργαζόμενο να εργάζεται σε αξιοπρεπές περιβάλλον δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. Θα εστιάσω σε αυτά που είπε ο κ. Γύπαρης λόγω ιδιαιτερότητα πόλης με συσσωρευμένες δραστηριότητες, δεν θέλω να αναφερθώ στην παραβατικότητά, κρίνεται απαραίτητη δράση της δομής μέσα στην πόλη ώστε άμεσα να μπορεί να επέμβει οποτεδήποτε κληθεί», ανέφερε.
Παραμένουν στην αρνητική θέση τους οι Στ. Βουρβαχάκης και Μ. Μανουσογιάννης
Οι επικεφαλής των δυο παρατάξεων Σταύρος Βουρβαχάκης και Μανούσος Μανουσογιάννης που συνυπέγραψαν την αίτηση ανάκληση της οικοδομικής άδειας του έργου εμμένοντας στην άποψη τους.
Ειδικότερα μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο, ενεργοί πολίτες» Σταύρος Βουρβαχάκης είπε: «Δεν είμαστε αντίθετοι με την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου λειτουργικού αστυνομικού μεγάρου. Η σημερινή κατάσταση του κτιρίου είναι απαράδεκτη. Όμως δεν είμαστε σύμφωνοι και με επιλογή συγκεκριμένου ακινήτου που συστεγάζεται η Σχολή Αστυφυλάκων. Πριν λίγες βδομάδες ενημερωθήκαμε για στοιχεία που δεν παρουσιάστηκαν στο ΔΣ, ότι τα 2,8 στρέμματα η έκταση του δήμου, που με ΠΔ του 1982 έχουν χαρακτηριστεί πράσινο, με σκοπό να παραδοθεί στους πολίτες Ρεθύμνου. Η κατασκευή του έργου αυτού στο σημείο της Σχολής σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης που αναγνώρισε μεν την ανάγκη μετεγκατάστασης του κτιρίου της αστυνομίας σε άλλον χώρο, επέμεινε ωστόσο ότι από τη μια η θεσμοθέτηση, όπως είπε, με ΠΔ χώρου του Σχολής ως πράσινο για τους πολίτες, αλλά και η αιρεσιμότητα της δωρεάς σε συνδυασμό με τον κυκλοφοριακό φόρτο που, όπως επανέλαβε, θα δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης από τη λειτουργία της σχολής, καθιστά ακατάλληλο τον οικοπεδικό χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων.
«Καταρχάς ποτέ δεν διανοηθήκαμε ότι πρέπει να παρατείνεται αυτό το καθεστώς που ζουν οι αστυνομικοί ως εργαζόμενοι. Εγώ πολλές φορές έχω πει ότι ανεξάρτητα από τη φύση της υπηρεσίας, οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι άνθρωποι. Δικαιούνται να ζουν και να εργάζονται σε ασφαλές και αξιοπρεπές περιβάλλον. Όταν συζητούσαμε το θέμα αυτό το 2017 είπα και τότε ότι πρέπει να βρεθεί ένα πιο αξιοπρεπές περιβάλλον για τους ανθρώπους αυτούς και είπα ότι πρέπει να βρεθεί ένας πιο κατάλληλος χώρος, θεωρώντας ότι ο υπάρχων έχει σοβαρά προβλήματα. Όμως επειδή αναγνώριζα την ανάγκη μετεγκατάστασης ψήφισα θετικά το 2017. Όμως με μια σειρά δεδομένων που έμαθα και εγώ πολύ πρόσφατα -δεν τα είχαμε υπόψη- αλλάξαμε άποψη. Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα για θεσμοθετημένο χώρο πρασίνου με σκοπό αυτός να αποδοθεί στους δημότες. Εάν είναι πράσινο χαρακτηρισμένο για μας είναι θέμα αρχής να μην τσιμεντοποιηθεί. Υπάρχει επίσης το θέμα της δωρεάς. Επίσης πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι υπάρχει αιρεσιμότητα της δωρεάς. Οι αστυνομικοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί η λύση του δικού τους προβλήματος να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία ολόκληρης της πόλης άμεσα. Και καμιά άλλη σκοπιμότητα δεν υπάρχει», κατέληξε.
Ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Ανδρουλάκης, που επίσης συνυπέγραψε την αίτηση ανάκληση της άδειας, στη σύντομη τοποθέτηση του επίσημα είπε ότι κατανοεί τις ανάγκες και την αγωνία των αστυνομικών ωστόσο, όπως είπε, τίθεται ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί. Παράλληλα καταλόγισε όχι δόλο αλλά θεσμική ολιγωρία στη δημοτική αρχή.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης επικράτησε ένταση μεταξύ του δημάρχου και του δημοτικού συμβούλου Πέτρου Στεφανάκη, που εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη νομιμότητα της άδειας με τον δεύτερο να υπογραμμίσει ότι αναμένει τη σχετική απάντηση της πολεοδομίας.
Ενστάσεις για τη χωροθέτηση του μεγάρου στον χώρο της Σχολής εξέφρασε επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ρέθυμνο Αξίζεις» του Θ. Νίνου, Γιώργος Φανουργάκης.