16 °C Rethymno, GR
30/11/2022

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

«Έλα και εσύ μαζί μας – Δώσε αίμα και χάρισε ζωή» – Δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την εθελοντική αιμοδοσία

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Καθιερώθηκε για να τιμήσει και να εκφράσει ευχαριστίες στους εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι διακατέχονται από υψηλά και εξαιρετικά αισθήματα αλτρουισμού και συμβάλλουν με την πράξη τους στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής και στη βελτίωση της ποιότητας των ασθενών που χρήζουν μετάγγισης.

Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα κάθε χρόνο απαιτούνται 600.000 μονάδες αίματος και μόλις το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες, με αποτέλεσμα πολλές φορές γίνονται εισαγωγές. Το πρόβλημα της επάρκειας, θα μπορούσε να λυθεί αν το 10% του πληθυσμού της χώρας μας προσφέρει αίμα μια φορά τον χρόνο, ωστόσο η καλύτερη λύση είναι η ύπαρξη περίπου 300.000 συστηματικών εθελοντών αιμοδοτών που θα δίνουν αίμα 2-3 φορές ετησίως.

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος με τις μεγαλύτερες ελλείψεις αίματος και η ανάγκη για αιμοδοσία επιτακτικότερη. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι η διαδικασία αιμοδοσίας είναι ανώδυνη και ακίνδυνη για τον αιμοδότη, ενώ μόλις δέκα λεπτά αρκούν για να σωθούν ζωές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση εντονότερα της τοπικής κοινωνίας για την ανάγκη της τακτικής αιμοδοσίας, η Κοινωνική Υπηρεσία, το Κέντρο Κοινότητας και ο σύλλογος Εργαζομένων δήμου Ρεθύμνης, διοργάνωσαν, σε συνεργασία με τον σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Δότες Ζωής», Εθελοντική Αιμοδοσία χθες. Η δράση υλοποιήθηκε στον χώρο του κεντρικού ΚΑΠΗ του δήμου 2. Παράλληλα, σημαντική ήταν και η συνεισφορά του 15ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου, μαθητές του οποίου προσήλθαν στο σημείο, μοιράζοντας φυλλάδια ευαισθητοποίησης στους διερχόμενους πολίτες, καθώς και στις γύρω περιοχές.

«Το να είσαι εθελοντής αιμοδότης, δε σημαίνει να πας να δώσεις αίμα μόνο στο τροχαίο».

Μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Δότες Ζωής», Νίκος Κουλεντάκης, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δράση προσέλκυσε πάρα πολλούς νέους αιμοδότες, ακόμα και μικρούς ηλικιακά, γεγονός που τους χαροποιεί ιδιαίτερα.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η ίδρυση του συλλόγου του 2014 έγινε με σκοπό να καλυφθεί το «κενό» που υπήρχε στον νομό Ρεθύμνου σε σχέση με τους οργανωμένους εθελοντές αιμοδότες. «Υπήρχαν και υπάρχουν εθελοντές αιμοδότες, όμως εμείς προσπαθήσουμε να το κάνουμε με περισσότερη οργάνωση. Η ενασχόλησή μας είναι λοιπόν να συνδιοργανώνουμε εθελοντικές αιμοδοσίες και να προσελκύουμε νέους εθελοντές αιμοδότες, ώστε να συμβάλουμε και εμείς στη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για επάρκεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Ρέθυμνο υπάρχει ανά διαστήματα ικανοποιητική συμμετοχή εθελοντών αιμοδοτών, ωστόσο η προσπάθεια συνεχόμενης προσέλκυσης νέων, πρέπει να είναι αδιάκοπη. «Ο κόσμος μπερδεύεται λίγο», πρόσθεσε ο κ. Κουλεντάκης, διευκρινίζοντας ότι δεν υποχρεούται κανείς να γραφτεί στους «Δότες Ζωής» προκειμένου να αιμοδοτήσει. «Έχουμε αρκετές δεκάδες μέλη και εκατοντάδες φίλους αιμοδότες. Δηλαδή δεν είναι ανάγκη να γραφτείς στο σύλλογο για να δώσεις αίμα. Εθελοντής αιμοδότης θεωρείσαι όταν πας να δώσεις αίμα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη. Έχουμε φιλότιμο οι Κρητικοί και θέλουμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας π.χ. αν γίνει κάποιο τροχαίο, αλλά μετά λέμε «πάει πέρασε». Δεν πέρασε όμως γιατί κάποιοι άλλοι υποφέρουν. Το να είσαι εθελοντής αιμοδότης, δε σημαίνει να πας να δώσεις αίμα μόνο στο τροχαίο. Έχεις έτοιμο το αίμα για το κάθε τροχαίο», τονίζει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών νομού Ρεθύμνου «Δότες Ζωής», μέλος της Πανελλήνια Ομοσπονδία συλλόγων Εθελoντών Αιμοδοτών – ΠΟΣΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών) και του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Τοσκάνης Ιταλίας Fratres Fabbrica της Ιταλικής Ομοσπονδίας Fratres Nazionale – Donatori di Sangue έγινε μία συμπαραγωγή ενός βίντεο, αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Στο μικρό βίντεο αποτυπώνονται κοινωνικά μηνύματα από Έλληνες και Ιταλούς που προσκαλούν τους δύο λαούς να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους, να δώσουν αίμα εθελοντικά, να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, να είναι ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα ζωής που δεν έχει σύνορα! Κεντρικό σύνθημα της συμπαραγωγής αυτής: «Γίνε κι εσύ ένας κρίκος ζωής στην αλυσίδα που δεν έχει σύνορα».

Στο βίντεο στέλνουν το δικό τους μήνυμα οι: Γιώργος Προβιάς, Διεθνής πρωταθλητής Κρίκων στην κατηγορία ανδρών, Bardi Francesco, Portiere del Bologna Calcio F.C. 1909, Aντώνης Τσαπατάκης, παραολυμπιονίκης κολύμβησης, Irene Vecchi, Campionessa d’Europa e del Mondo nella sciabola a squadre della Nazionale Italiana nel 2017, Xρήστος Πρωτόπαπας, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, Manzo Vincenzo, Presidente della Consociazione Nazionale dei donatori di Sangue Fratres, Νικόλαος Κουλεντάκης, πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρεθύμνου «Δότες Ζωής»,  Daniele Magnini, Presidente gruppo donatori di Sangue Fratres, Fabbrica, Aργυρώ Μαύρου, μαθήτρια Λυκείου, Forjay, Rap Cantautore, Σωτηρία και Αμαλία Κόνδυλα, Παγκόσμιες πρωταθλήτριες Ζίου-Ζίτσου, Rigoldi Luca, Campione Europeo Pesi Supergallo 2018 e 2019, Έλενα Κωνστάντος, επίτιμη Ελληνίδα πρόξενος του Λιβόρνο, Γιώργης Χ. Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνης και Μacelloni Renzo, Sindaco di Pecci.

 

«Δώσε Αίμα, Σώζε ζωές»: Το μήνυμα της 7ης ΥΠΕ Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, η 7η ΥΠΕ Κρήτης σε μήνυμα της  αναφέρει: «Η Παγκόσμια Ήμερα Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η παγκόσμια αυτή ήμερα καθιερώθηκε για να ευχαριστήσει και να τιμήσει τους εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι διακατέχονται από υψηλά αισθήματα αλτρουισμού και συμβάλουν με την πράξη τους στη διάσωσης της ανθρώπινης ζωής και στη βελτίωση της ποιότητας των ασθενών που χρήζουν μετάγγισης.

Φέτος η καμπάνια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φέρει ως κύριο μήνυμα «Η δωρεά αίματος είναι μια πράξη αλληλεγγύης, γίνε συμμέτοχος στην προσπάθεια και σώσε ζωές». Στόχος της καμπάνιας είναι να ευχαριστήσει και να τιμήσει τους εθελοντές αιμοδότες, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει εντονότερα την κοινή γνώμη για την ανάγκη της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας, να τονίσει την ανάγκης για αδιάλειπτη εθελοντική προσφορά αίματος σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και να αναδείξει και να προωθήσει τις αξίες της εθελοντικής αιμοδοσίας για την ενίσχυση της κοινοτικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης προγραμματίζει, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, να ευχαριστήσει και τιμήσει τους εθελοντές αιμοδότες οι οποίοι για πολλά έτη και συστηματικά δίνουν αίμα και οι οποίοι αποτελούν τη βάση της παροχής ασφαλούς αίματος στον τόπο μας προσφέροντας ανιδιοτελώς ένα πολύτιμο δώρο ζωής. Στην τιμητική αυτή εκδήλωση θα βραβευτούν και οι Σύλλογοι Εθελοντών της Κρήτης για την πολύτιμη συμβολή τους στη διάδοση της ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Όλοι μαζί μπορούμε να διαδώσουμε το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και να σφυρηλατήσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη στην υγειονομική μας περιφέρεια.

«Δώσε Αίμα, Σώζε ζωές».