Ανοδική η πορεία των τιμών στην αγορά ακινήτων το 2025 σε σχέση με το 2024, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος – Σχεδόν 30% έχει αυξηθεί την τελευταία πενταετία το κόστος κατά μέσο όρο για αγορά κατοικίας στο Ρέθυμνο – Στο 50% οι αυξήσεις στα ενοίκια
Σταθερά αυξητικές είναι οι τιμές της αγοράς κατοικίας στο Ρέθυμνο, στην Κρήτη και σε όλη την χώρα, όπως επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, για το τελευταίο τρίμηνο του 2025. Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos Index, το Ρέθυμνο βρίσκεται μεταξύ των περιοχών στον πυρήνα της νέας πραγματικότητας ακρίβειας και ανατιμήσεων, έχοντας σημειώσει άνοδο κοντά στο 30% στις τιμές κατοικίας την πενταετία 2019-2024 και σχεδόν 50% στο κομμάτι των ενοικίων, την ώρα που συνολικά όλη η Κρήτη πρωταγωνιστεί πανελλαδικά στο ράλι τιμών. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά δείγματα μάλιστα, εντός του 2025, σημειώθηκε αύξηση ακόμα και 13% σε ορισμένες χρονικές περιόδους, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά στο κομμάτι των τιμών στην αγορά κατοικίας, ενώ για το 2026 εκτιμάται μία μέση αύξηση στην τιμή κοντά στο 10%, η οποία μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο λόγω πληθωριστικών πιέσεων και αύξησης του κόστους στα οικοδομικά υλικά. Τα στοιχεία από την έκθεση της ΤτΕ επιβεβαιώνουν ότι η αύξηση δεν περιορίζεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά επεκτείνεται και στην Περιφέρεια, ενώ σε ετήσια βάση για όλη την χώρα, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά περίπου 7,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2025, με γενική άνοδο κοντά στο 7,8%. Η έκθεση χωρίζει τμηματικά την χώρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και λοιπές περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται η Κρήτη, όπου η αύξηση ξεπερνά τον μέσο όρο και πλησιάζει το 8,5-9% σε σχέση με πέρυσι.
Προφανώς, εκτός από το αναπτυξιακό και επενδυτικό κομμάτι που σχετίζεται με τον τουρισμό και με το γεγονός ότι τόσο η Κρήτη, όσο και ο νομός Ρεθύμνου προσφέρουν ένα ελκυστικό πακέτο μακροχρόνιας διαμονής για ξένους ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό, τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν εύλογη ανησυχία για την πορεία της στεγαστικής κρίσης, η οποία σαφώς επηρεάζει τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα οικονομικά δεδομένα, είτε πρόκειται για αγορά κατοικίας, είτε για ενοικίαση, έχουν καταστήσει τη στέγη απρόσιτη και δυσεύρετη, καταλαμβάνοντας σημαντικό κομμάτι του εισοδήματος τους. Εκτός από περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης, όπου και αυτή σταδιακά μειώνεται με την πάροδο των ετών, φοιτητές, οικογένειες με παιδιά, νέα ζευγάρια και συνολικά χαμηλόμισθα κοινωνικά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωπα με μία παρατεταμένη ακρίβεια, στερούμενοι ρεαλιστικών επιλογών στέγασης. Την ίδια ώρα, τα κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και η ραγδαία εξάπλωση του τουρισμού σε αστικές και περιαστικές περιοχές έχουν επηρεάσει τόσο τις τιμές στην κατοικία, όσο και τη σχέση προσφοράς – ζήτησης. Σημαντικό στοιχείο της έκθεσης της ΤτΕ είναι ότι οι αυξήσεις καταγράφονται τόσο στα νέα όσο και στα παλαιότερα ακίνητα, με τις αυξήσεις στις τιμές των νεόδμητων κτιρίων να συμπαρασύρουν και άλλες παλαιότερες κατηγορίες. Για περιοχές όπως το Ρέθυμνο, όπου μεγάλο μέρος του οικιστικού αποθέματος αποτελείται από παλαιότερες κατασκευές, η εξέλιξη αυτή περιορίζει περαιτέρω τις διαθέσιμες επιλογές σε προσιτά επίπεδα. Η συνολική εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ είναι ότι η αγορά ακινήτων παραμένει σε τροχιά ανόδου, με εντονότερη δυναμική στην περιφέρεια. Το ζήτημα της κατοικίας αναδεικνύεται έτσι σε βασικό θέμα για την τοπική κοινωνία, καθώς ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων έρχεται αντιμέτωπο με τιμές που δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές του δυνατότητες.
Εξοχική κατοικία και επενδυτικές κινήσεις στον τουρισμό στο Ρέθυμνο – Στα 4.000 ευρώ ανά τ.μ. οι τιμές ακινήτων
Στην αγορά εξοχικής κατοικίας και σε οικόπεδα για ανάπτυξη τουριστικής δραστηριότητας επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών στο Ρέθυμνο για το 2026, με την ζήτηση να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, όπως επιβεβαιώνει στα «Ρ.Ν.», ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, μεσίτης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλιδάκης: «Το Ρέθυμνο έχει υψηλή ζήτηση στην αγορά ακινήτων και ο λόγος είναι ότι προσφέρει μία καλή ποιότητα ζωής, με αποτέλεσμα να προσελκύει ενδιαφερόμενους και από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Στο κομμάτι της επένδυσης, υπάρχει μία ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, που σημαίνει ότι είναι καλή επενδυτική κίνηση να αγοράσει κάποιος ακίνητο στο Ρέθυμνο». Την ίδια ώρα, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στην τοπική αγορά ξεπερνώντας τα 4.000 ευρώ ανά τ.μ. Για νεόδμητες κατασκευές και τα 2.000 ευρώ ανά τ.μ. Για παλαιότερα κτίσματα. «Υπάρχει μία ισχυρή τουριστική ζήτηση, γιατί η Κρήτη είναι μέσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Η ζήτηση του τουρισμού ενισχύει και την αγορά εξοχικής κατοικίας και τα επενδυτικά ακίνητα. Έχουμε αγοραστές από το εξωτερικό για δεύτερη κατοικία και κάποιοι αναζητούν οικόπεδα για τουριστική επένδυση. Έχουμε βέβαια και μία περιορισμένη προσφορά. Η οικοδομική δραστηριότητα δεν καλύπτει πλήρως τη ζήτηση που υπάρχει, ειδικά στις δημοφιλείς περιοχές όπως το Ρέθυμνο και τα Χανιά», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλιδάκης. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι ευρωπαίοι που ζουν μόνιμα ή ημιμόνιμα στην Κρήτη, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το ενδιαφέρον από την Γερμανική αγορά θα αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. «Έχουμε αύξηση σε σχέση με πέρυσι και δυστυχώς φοβάμαι ότι θα υπάρξουν ακόμα πιο ανοδικές τάσεις γιατί είμαστε μία αγορά επενδυτικά ασφαλής. Όλα τα κεφάλαια που είναι υπό αμφισβήτηση λόγω πολέμων, ψάχνουν διέξοδο και θα την βρουν σε μία ασφαλή επενδυτικά αγορά. Όταν αυξάνονται όλα, συμπαρασύρονται όλες οι τιμές. Οι καινούργιες τιμές συμπαρασύρουν και τα παλαιά ακίνητα. Το ίδιο συμβαίνει και στην ενοικίαση της κατοικίας. Το θέμα είναι ότι δημιουργείται ένας ασφυκτικός κλοιός και γι’ αυτό υπάρχει μία ασφυκτική κρίση. Όταν ένας εργαζόμενος, ένα ζευγάρι και μία οικογένεια δεν έχει μία στέγη και το ⅓ του εισοδήματος πάει στην στέγη, τότε αυτό είναι πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Ανδρουλιδάκης.
Το Ρέθυμνο ανάμεσα στις περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών
Σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos Insights με βάση τον δείκτη Index – SPI, σε μία σύγκριση του τέταρτου τριμήνου του 2025 με το αντίστοιχο του 2024, η μέση τιμή ακινήτων αυξήθηκε σε περιοχές όλης της χώρας, με εξαίρεση την Καστοριά. Συγκεκριμένα, η αύξηση σε περιοχές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε στο 11,4%, την ώρα που στην Αθήνα η αύξηση αγγίζει το 8% και στη Θεσσαλονίκη το 12,5%. Αντίστοιχα στα ενοίκια, υπάρχει αύξηση 6,7% σε περιοχές εκτός των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, σημαντικά μεγαλύτερη από την αύξηση 4,8% και 6,5% που καταγράφεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον Σπιτόγατο, η διαμόρφωση στις τιμές των ακινήτων έχει επηρεαστεί από σειρά παραγόντων, όπως το πρόγραμμα Σπίτι μου 2, που ενίσχυσε την ζήτηση για κατοικίες άνω των 250 χιλιάδων ευρώ, ενώ η πλατφόρμα επίσης παρατηρεί ότι με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, σε τουριστικούς προορισμούς, όπως περιοχές και της Κρήτης, οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται σημαντικά. Επιπλέον, η πλατφόρμα εντοπίζει ότι σε περιοχές και πόλεις με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα οδηγούν αναπόφευκτα σε ενίσχυση της ζήτησης από την φοιτητική κοινότητα, παράγοντας που επίσης επηρεάζει και διαμορφώνει τις τιμές. Μάλιστα, σύμφωνα με την πλατφόρμα, κατά το 2025, τα ενοίκια κατοικίας που προορίζεται για φοιτητική χρήση κατέγραψαν αύξηση 7,4%. Η τουριστική πίεση σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο, τα Χανιά και η Κέρκυρα, σύμφωνα πάντα με τον Σπιτόγατο έχει οδηγήσει τις τιμές προς τα πάνω τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερη ανάλυση του Spitogatos Insights κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025, η αγορά κατοικίας στην Κρήτη «θριαμβεύει», με τον τουρισμό, τα κορυφαία πανεπιστήμια και τον πρωτογενή τομέα να αποτελούν κεντρικές δυνάμεις που αυξάνουν την ζήτηση, τις τιμές και τα ενοίκια. Το 2024 το μέσο κόστος μία κατοικίας στο νησί ήταν 1.867 ευρώ ανά τ.μ., καταγράφοντας αύξηση 28,7% από το 2019 στο Ρέθυμνο, 41,2% στα Χανιά και 24,6% στο Ηράκλειο. Αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία που αφορούν το κομμάτι της ενοικίασης, με την συνολική αύξηση στις τιμές την τελευταία εξαετία να αγγίζει το 33,7% σε όλο το νησί, την ώρα που το Ρέθυμνο βλέπει αυξήσεις της τάξης του 45,6% και τα Χανιά ακολουθούν με 45,2%. Μάλιστα, η πλατφόρμα κατέγραψε μία αύξηση 18,6% στις τιμές πώλησης ακινήτων το 2024, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στην δημοτική ενότητα Κουλούκωνα και αύξηση 11,5% στα ενοίκια στην περιοχή του Αρκαδίου. Η μετάφραση της πλατφόρμας για τα παραπάνω στοιχεία είναι ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν περιορίζεται αποκλειστικά στους αστικούς ιστούς της Κρήτης, αλλά επεκτείνεται και στην ενδοχώρα και την ύπαιθρο. Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία αγγελιών και δεικτών αγοράς που αξιοποιούν δεδομένα του Σπιτόγατος, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου καταγράφει αύξηση κοντά στο 10% σε ετήσια βάση σε σχέση με το 2025. Παράλληλα, σύμφωνα με επιμέρους αναλύσεις της αγοράς που βασίζονται σε δεδομένα του Spitogatos, το Ρέθυμνο συγκαταλέγεται πλέον στις περιοχές της Κρήτης με τις ταχύτερες αυξήσεις τιμών, καταγράφοντας ετήσια άνοδο που ξεπερνά το 13% σε ορισμένες περιόδους του 2025. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η πίεση στις τιμές δεν είναι συγκυριακή, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη και διαρκή ανατίμηση της αγοράς κατοικίας στην περιοχή.












