Της ΦEΦΗΣ ΒΑΛΑΡH-ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΔH
Πολύ οδυνηρή η επιστροφή στην πραγματικότητα μετά από την Πνευματική, Καλλιτεχνική και Ψυχική Πανδαισία που είχαμε την τύχη να βιώσομε στο 20ο Συνέδριο που τόσο επιτυχημένα οργάνωσε και πραγματοποίησε στην πανέμορφη Καλαμάτα το Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης.
Περίπου 500 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολούθησαν με τεράστιο ενδιαφέρον όλες τις εξαιρετικές, πραγματικά υψηλού επιπέδου δράσεις του κι απόλαυσαν τις εξορμήσεις του.
Όλες οι κυρίες που το παρακολουθήσαμε από το Ρέθυμνο, η κ. Άργη Αρχοντάκη, ταμίας μας, η κ. Τασούλα Δρανδάκη-Μαρινάκη έφορος Χορού και πρώην γεν. γραμματέας, η κ. Χρυσή Δασκαλάκη-Τσουπάκη, ειδική γραμματέας και η κ. Φέφη Βαλαρή, πρόεδρος, ενθουσιαστήκαμε κυριολεκτικά.
Κατ’ αρχάς μας συνάρπασε το επίκαιρο και «καυτό» θέμα που τόλμησαν να θέσουν και που ήταν «Ελληνικότητα και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων» το οποίο αναπτύχθηκε άψογα από τους διαλεχτούς, επώνυμους ομιλητές που μας κοινώνησαν άμεσα τα νάματα της γλώσσας, της Ελληνικότητας και της Ρωμιοσύνης που κουβαλάμε όλοι μέσα μας, πολύτιμο θησαυρό αλλά και τεράστια ευθύνη.
Η Πρόεδρος Λ.Ε.Καλαμάτας κ. Τζίνα Καρέλια ολοκλήρωσε την εναρκτήρια ομιλία της με τα λόγια: «…ο Ελληνισμός γεννά, η Ρωμιοσύνη κυοφορεί!» ενώ την επομένη μέρα η κ. Μαντούβαλου τόνισε: «Έλλην-Γραικός-Ρωμιός, διάλεξε και πάρε, είναι το ίδιο Έθνος με καθοριστικό χαρακτηριστικό την Γλώσσα!». Ο διαχωρισμός «Ρωμιοσύνη-Βυζάντιο-Χριστιανισμός και Ελληνισμός-Αρχαία Ελλάδα» αναπτύχθηκαν διεξοδικά ενώ οι απόψεις Κοραή και Δημοτικιστών ξετυλίχτηκαν με σέβας και στοιχεία, οδηγώντας μας στην επιτομή από τον Ήρκο Αποστολίδη που δήλωσε: «Ο Έλληνας τα γεφυρώνει όλα!» μέχρι τον Γιώργο Μπαμπινιώτη που επανειλημμένα τόνισε ότι η λέξη διγλωσσία είναι λανθασμένη και ότι η σωστή έκφραση είναι η «διμορφία» της Ελληνικής γλώσσας (καθαρεύουσα-δημοτική) από την Αττική διάλεκτο στην φυσική εξέλιξή της την Αλεξανδρινή-Ελληνιστική μετά στην Λόγια παράδοση ( απλοποιημένη κοινή Αλεξανδρινή), και τη Δημοτική, σε αδιάκοπη συνέχεια.
Άλλοι ομιλητές ο Γιώργος Καραμπελιάς, ο Μελέτης Μελετόπουλος, ο Γιώργος Κοντογιώργης, ο Προκόπης Παυλόπουλος (πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας), ο Αριστείδης Δουλαβέρας, ο Βάλτερ Πούχνερ, ο Στάντης Αποστολίδης, ο Γιάννης Μετζικώφ και άλλοι θαυμάσιοι εργάτες του πνεύματος, μας συνάρπασαν με τις πληροφορίες και τις θέσεις τους πάνω σε αυτήν την τόσο σημαντική υπόθεση για τον τόπο μας.
Μα δεν ήταν μόνο το πάντα επίκαιρο θέμα και οι εξαίρετοι ομιλητές που μας καθήλωσαν. Μαγευτήκαμε από τα υπέροχα, εμπνευσμένα βίντεο που δημιουργούσαν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα, στην αρχή δε το «Είμαι» μας έκλεψε την καρδιά.
Μας συνάρπασαν τα μουσικά σύνολα που απέδωσαν τέλεια και τις Αναγεννησιακές αλλά και τις Μικρασιάτικες Μελωδίες της Ελληνικής Ανατολής.
Κλάψαμε με τη συγκλονιστική παράσταση – αφιέρωμα στα 100 χρόνια του Μικρασιατικού πολέμου του ’22 κι αν και νοιώσαμε το «Χώμα» που αλληγορικά μας παρουσίασε σε μια υποβλητική σκηνή, να μας λούζει και να μας πνίγει… ή δόνηση της νέας ζωής, μια ευλογημένη μέρα, μέσα από αυτό το ίδιο «Χώμα», στέγνωσε τα μάγουλά μας. Και το χέρι της χρυσοστόλιστης «νύφης» που υποκύπτει στην καταστροφή, υψωμένο σε ικεσία στα Ουράνια, μας έκοψε την ανάσα αλλά μας άφησε και την ελπίδα του ελέους του Υψίστου την ημέρα της «Νέμεσης». Η παράσταση αυτή που λέγονταν «Εξ Ανατολών το Φώς» με τις εκπληκτικές σκηνές που αποδόθηκαν με τόση ζωντάνια και ψυχή μα και με την μουσική και τους χορούς της, μας σημάδεψε βαθειά και θα την συζητούμε με συγκίνηση για καιρό.
Τέλος η ζεστή και προσεγμένη φιλοξενία μαζί με τις τόσο εύστοχες, επιμορφωτικές εκδρομές όπως στην ιερά μονή Βελανιδιάς και το μουσείο Παπαφλέσσα, μας έδωσαν την ευκαιρία να επικοινωνήσομε και να γνωριστούμε μεταξύ μας καλύτερα απολαμβάνοντας τις ομορφιές και τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.
Την τελευταία ημέρα εμείς, επιλέξαμε την επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη με ξεναγό τον περίφημο αρχαιολόγο και διευθυντή του Προγράμματος Ανασκαφής και Αναστήλωσής της κ. Πέτρο Θέμελη ο οποίος μας ταξίδεψε δεξιοτεχνικά στον κόσμο της, στον κόσμο «μας», στον κόσμο που πλουτίζει πλουσιοπάροχα ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τον ευγνωμονούμε πραγματικά για την αλησμόνητη, μοναδική εμπειρία!
Όμως καθοριστικό ρόλο στο καταπληκτικό αυτό οδοιπορικό έπαιξε και η έκθεση που μας πρόσφερε το Λ.Ε.Καλαμάτας, με τα καταπληκτικά σχέδια του κ Ι.Μετζικώφ στην οποία ο ίδιος μας ξενάγησε με τον γλαφυρό, τόσο γλυκό και άμεσα επικοινωνιακό του τρόπο. Μάλιστα στην τσάντα του συνεδρίου κάθε μια από εμάς είχε ως δώρο, μεταξύ άλλων, τέσσερα κομμάτια (αντίγραφα), από αυτήν την έκθεση, πολύτιμη παρακαταθήκη και ανάμνηση. Πράγματι αυτά τα αριστουργήματα γέμισαν την διψασμένη μας ψυχή με την έγνοια, την μοναδικότητα, και την ανθρωπιά που απεικονίζουν με τόσο λεπτή ευαισθησία μα προ πάντων με την αγάπη και τον σεβασμό, καθώς αγκαλιάζουν αριστοτεχνικά την κάθε μορφή με την παραδοσιακή της φορεσιά η οποία έχει αποδοθεί όχι μόνο με κάθε λεπτομέρεια της δαντέλας και του κεντήματος μα που αποπνέει ζωντανά την ιδιαιτερότητα της ιδιοσυγκρασίας και της νοοτροπίας του τόπου από όπου προέρχεται. Κάθε σχέδιο ένας ξεχωριστός κόσμος. Τι έμπνευση! Τι Τέχνη!
Κάποια στιγμή μέσα από ένα τέτοιο πλούτο δράσεων και εκδηλώσεων, ξεκλέψαμε χρόνο για την επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο «Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια» στο κέντρο της πόλης. Ξεμείναμε κυριολεκτικά περίπου τέσσερεις ώρες να κοιτάζομε και να εξετάζομε ακούραστα, τα εντυπωσιακά επιτήδεια καλοδιατηρημένα πάμπολλα εκθέματα θαυμάζοντας τον σεβασμό και την έγνοια που τα περιβάλουν και που είναι εμφανέστατα. Σχολιάσαμε την Κρητική φορεσιά και απολαύσαμε τα βίντεο που έπαιζαν εκθέτοντας τις λεπτομέρειες που αλλιώς μπορεί να διαφύγουν και που μας άφηναν άναυδους όπως πάντα όταν παρατηρούμε τον πλούτο και την καλλιτεχνική φαντασία της Ελληνίδας αλλά και του Έλληνα τερζή στα πιρπιριά, τα κοντογούνια κ.ά. καθώς και τους κεφαλόδεσμους και τα κοσμήματα. Ένα Παράδεισο χρωμάτων, σχεδίων, κεντημάτων, υφαντών κ.ά. από τον 18ο και 19ο αιώνα μα με Ιστορία και Παράδοση, χιλιετιών. Όλα δωρεά και με τη αδιάκοπη στήριξη του Ιδρύματος Γ. και Β. Καρέλια.
Εδώ θα ήθελα να σχολιάσω την συνάντηση των Προέδρων των Λυκείων των Ελληνίδων την τρίτη ημέρα του Συνεδρίου. Πρώτον το Λύκειο των Ελληνίδων Σίδνεϊ, Αυστραλίας δώρισε 6.000 ευρώ για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας μέσω του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών. Τα χρήματα δόθηκαν σε συγκεκριμένες οικογένειες που επικοινώνησαν με τις Λυκειάδες τις Αυστραλίας οι οποίες ικανοποιήθηκαν πλήρως διότι η δωρεά τους είχε άμεση ανταπόκριση. Δεύτερον τα Λύκεια της Κέρκυρας και της Σύρου έχουν, κατά κάποιον τρόπο υιοθετήσει τους ελάχιστους μαθητές κοντινών μικρών νησιών τους και τους στηρίζουν με κάθε τρόπο. Επίσης όλα τα Λύκεια έκαναν εκδηλώσεις και ολίγα και εκδόσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Η δική μας έκδοση «Δάκρυα σε Φύλλα Δάφνης» που συμπεριλαμβάνει και την επανάσταση, τότε, στην Κρήτη, σχολιάστηκε έντονα με πολλούς επαίνους. Για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή επίσης, όλα τα Λύκεια έκαναν διάφορες δράσεις. Εμείς δε, είπαμε πως θυμίσαμε την Δραματική αυτή Ιστορική στιγμή, με την Αναπαράσταση του εθίμου του «Κλήδονα» στην Κρήτη και την Ιωνία στην Πλατεία Μικρασιατών μπροστά σε πλήθος κόσμου. Εντυπωσίασε η πρωτοτυπία του θέματος και δεχθήκαμε πολλά συγχαρητήρια. Το επόμενο Συνέδριο το ανέλαβε με ενθουσιασμό το Λύκειο των Ελληνίδων Καβάλας με θέματα που αφορούν την κακοποίηση, την Γυναίκα και το Παιδί.
Αισθανόμαστε λοιπόν έντονα την ανάγκη και μέσω του Ρεθεμνιώτικου τύπου, να ευχαριστήσομε σαν Λύκειο των Ελληνίδων Ρεθύμνης, τις φίλες μας της Καλαμάτας, την πρόεδρο κ. Τζίνα Καρέλια και το Δ.Σ. που μας πρόσφεραν τόσο δυναμικά, και απλόχερα αυτό το συνέδριο που αποτελεί και θα παραμείνει ένα ανεκτίμητο, αλησμόνητο «δώρο» για το Λύκειό μας μα και να μεταφέρομε στους συμπολίτες μας έστω και περιληπτικά αυτά που ζήσαμε ς’ ένα υπέροχο τετραήμερο στην Καλαμάτα.
Και θα θέλαμε με κάθε ειλικρίνεια να βεβαιώσομε το γεγονός ότι η πρώην πρόεδρός κ. Βικτωρία Καρέλια έχει αφήσει το σημάδι του πολιτισμού, της ελληνικότητας και της ανθρωπιάς της στην ψυχή όσων τη γνώρισαν όλα αυτά τα χρόνια που υπηρέτησε το Λύκειο των Ελληνίδων ως πρόεδρος του Λ.Ε.Καλαμάτας, και που εξακολουθεί να το πράττει και σήμερα από άλλο μετερίζι. Πραγματικά χαρήκαμε όλες πολύ που την είδαμε δραστήρια και χαμογελαστή κι αυτήν την φορά να μας βεβαιώνει για την άσβεστη κι αμέριστη αγάπη της για το Λύκειο των Ελληνίδων και τους σκοπούς του και την διάθεσή της για δουλειά και δημιουργία.
Και σε άλλα με το καλό!