Συνάντηση με τους Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο, υπεύθυνο για θέματα Παιδείας, Μυλοποτάμου κκ Γ. Κλάδο και Δ. Μιχόπουλο είχε κατόπιν σχετικού αιτήματος το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στο δημαρχείο Περάματος την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου. Παρόντες/παρούσες στη συνάντηση ήταν οι διευθυντές των ΓΕΛ Πανόρμου και ΕΠΑΛ Γαράζου κκ Μ. Ζαχαράκης και Δ. Τριανταφύλλου, η διευθύντρια του Γυμνασίου κα Εύα Βρεττού και οι ειδικοί σύμβουλοι του Δήμου Μυλοποτάμου κ. Εμμ. Σκλαβούνος και κα Γ. Παπαδάκη.
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛΜΕΡ, «στη συνάντηση, αφού διαπιστώθηκε πως οι εργασίες αποκατάστασης στο Γυμνάσιο Περάματος προχωρούν ικανοποιητικά, τέθηκαν επί τάπητος τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα των σχολικών συγκροτημάτων Πανόρμου, Γαράζου και Κράνας, όπως μεταφέρθηκαν από τις διευθύνσεις των σχολείων και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ. Ειδικά το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Πανόρμου αντιμετωπίζουν προβλήματα που θέτουν σοβαρά εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων αλλά συνεπάγονται και θέματα ασφαλείας μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού.
Κοινό είναι το πρόβλημα της θέρμανσης σε όλα τα σχολεία – είτε αφορά δυσλειτουργίες στα συστήματα θέρμανσης, είτε ανεπάρκεια πετρελαίου, είτε σπασμένα τζάμια ή ελαττωματικές πόρτες. Αναφέρθηκαν ηλεκτρολογικά προβλήματα, θέματα πυρασφάλειας, εξόδων κινδύνου και ασφάλισης των σχολικών αιθουσών (κλειδαριές).
Οι κκ δήμαρχος και αντιδήμαρχος είπαν πως η αποκατάσταση κάποιων από τα παραπάνω έχει δρομολογηθεί, όμως η χαμηλή κρατική χρηματοδότηση (50000 ευρώ ετησίως για όλα τα σχολεία του Δήμου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) θέτει εμπόδια στη συνολική και γρήγορη αντιμετώπιση. Οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ στηλίτευσαν την πολιτική του κράτους, που αφήνει χωρίς πόρους τα σχολεία, στα πλαίσια δήθεν της εκχώρησης αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατέστησαν ωστόσο σαφές ότι θα διεκδικούν λύσεις και θα επιμείνουν προς πάσα κατεύθυνση.
Πέρα από τα κτιριακά ζητήματα, έγινε συζήτηση για τα φαινόμενα μαθητικής παραβατικότητας σε κάποια από τα σχολεία, που καθιστούν δύσκολη την επιτέλεση του εκπαιδευτικού έργου, και ζητήθηκε η συνδρομή των δημοτικών αρχών και σε αυτό το κομμάτι, με κάθε τρόπο που κρίνεται πρόσφορος. Ο δήμαρχος απάντησε πως έχει κάνει σχετικές παρεμβάσεις.
Ζητήθηκε επίσης η συνδρομή του Δήμου στο οξύ πρόβλημα στέγης των εκπαιδευτικών και να εξεταστεί η πιθανότητα εύρεσης αναξιοποίητων δομών που θα μπορούσαν να διατεθούν σε εκπαιδευτικούς.
Τέλος, εκτενής αναφορά έγινε στα κενά εκπαιδευτικών που ακόμα υφίστανται σε πανελλαδικό επίπεδο και, φυσικά, στα σχολεία του Μυλοποτάμου, παρά το γεγονός ότι με τη συνεργασία και την πίεση των εκπαιδευτικών σωματείων, της δημοτικής αρχής και άλλων φορέων, οι σχολικές μονάδες του ορεινού Μυλοποτάμου χαρακτηρίστηκαν δυσπρόσιτες. (Π.χ. το Γυμνάσιο Περάματος έχει από την αρχή σχεδόν της σχολικής χρονιάς κενό φιλολόγου, που δημιουργεί πρόβλημα ακόμα και στην απόκτηση του απολυτηρίου). Τα κενά εκπαιδευτικών συντελούν στη μαθητική διαρροή, διαμορφώνοντας, μεταξύ άλλων, πρόσφορο έδαφος για «συγχωνεύσεις».
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου ευχαριστεί τον Δήμο Μυλοποτάμου και όλους τους παριστάμενους για την εποικοδομητική συζήτηση, στέκεται δίπλα στους συλλόγους εκπαιδευτικών όλων των σχολείων της Δ.Ε. Ρεθύμνου και είναι στη διάθεση των συναδέλφων για ενέργειες που θα συντελέσουν στην ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων και την απόδοση ευθυνών όπου χρειάζεται».