Εν μέσω αντιδράσεων και με τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκαν χθες οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη του 2025 στον δήμο Ρεθύμνου.
Ειδικότερα σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση το οικιακό τιμολόγιο 1.10 ευρώ το τ.μ. αυξάνεται σε 1.65€/τ.μ. στην πόλη και από 1 ευρώ σε 1,65 στις κοινότητες των δημοτικών ενοτήτων με εξαίρεση τους οικισμούς κάτω των 300 ατόμων, όπου διαμορφώνονται σε 1,40.
Στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσεως οικονομικής δραστηριότητας έχουμε αύξηση από 4 ευρώ σε 5,50 ευρώ το τ.μ.
Αναλυτικότερα για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, τουριστικές κατοικίες, επαύλεις τα δημοτικά τέλη από 2 ευρώ το τ.μ. αυξάνεται σε 3 ευρώ το τ.μ.
Καταλύματα μίσθωσης μέσω πλατφόρμας airbnb και home away από 1.50 ευρώ αυξάνονται στα 2.20 ευρώ.
Για τους επαγγελματικούς χώρους εμπορικής δραστηριότητας και λοιπούς επαγγελματικούς χώρους που δεν εντάσσονται σε άλλη κατηγορία από αυτές που έχουν οριστεί για την επιβολή των τελών καθαριότητας – φωτισμού έχουμε αύξηση από 4 ευρώ σε 5,50 ευρώ το τ.μ. με εξαίρεση τα χωριά κάτω των 300 κατοίκων, που το επαγγελματικό τιμολόγιο θα παραμείνει το ίδιο με το οικιακό.
Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματικούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος τα δημοτικά τέλη φτάνουν τα 8 ευρώ, διπλασιάζονται από τα 4 ευρώ το τ.μ. που ήταν, καθώς διαμορφώθηκε ειδική κατηγορία για αυτά, ενώ διπλασιάζεται το τέλος και για τους εξωτερικούς χώρους φωτιζόμενους στους οποίους ασκείται κύρια επαγγελματική δραστηριότητα υγειονομικού ενδιαφέροντος από 2 σε 4 ευρώ.
Τα τέλη καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενώ παρόντες στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν εκπρόσωποι σωματείων που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αύξηση.
Ο καθορισμός του ύψους των δαπανών καθαριότητας είναι στα χέρια των δημοτών
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Στέλιος Σπανουδάκης εξήγησε τον τρόπο υπολογισμού των τελών καθαριότητας που εξαρτάται από τα τ.μ. των ακινήτων και διευκρίνισε ότι βάση νόμου απαγορεύεται ο δήμος να διαθέσει ίδιους πόρους ή άλλες χρηματοδοτήσεις π.χ. ΚΑΠ στην καθαριότητα.
Οι συντελεστές με τους οποίους υπολογίζεται το τέλος ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με βάση τις δαπάνες καθαριότητας.
Για το 2025 ο προϋπολογισμός τς καθαριότητας όπως είπε είναι 13.230.096 ευρώ. Το 2024 το αντίστοιχο ποσό ήταν 12.135.000 ευρώ δηλαδή υπάρχει μια διαφορά της τάξεως του 1.100.000 ευρώ. Οι νέες δαπάνες όπως πρόσθεσε είναι περίπου 2.100. 000 ευρώ.
Αυτές οι βασικές δαπάνες που προστεθήκαν είναι τρεις και είναι οι εξής:
– 1.100.000 ευρώ για τον διαγωνισμό που θα κάνει ο δήμος Ρεθύμνου για την ανάθεση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων από ιδιώτη εργολάβο μιας και όπως σημείωσε, η υπηρεσία καθαριότητας αδυνατεί με ίδια μέσα και προσωπικό να κάνει αξιοπρεπή αποκομιδή απορριμμάτων ιδίως στις κοινότητες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός που τονίστηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο σε ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας αλλά και το πόσες αναρρωτικές άδειες αυτοί έχουν λάβει. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μιλάω για τις κανονικές άδειες και – χρωστούμενα ρεπό. Άρα, το ίδιο προσωπικό που έχουμε λείπει από την υπηρεσία».
Συμπλήρωσε ότι η δημοτική αρχή παρέστη σε όλα τα δικαστήρια συμβασιούχων για παραμονή τους στην υπηρεσία.
«Ο δήμος είχε 40 συμβασιούχους – αιτήθηκε και πήρε 47 ακόμα το 2024 – δυστυχώς δεν υπήρχε ανταπόκριση για οδηγούς: Από 11 ήρθαν 3 που και αυτών έληξε η σύμβαση κάποιοι έκαναν εκ νέου αίτηση. Όμως νέο προσωπικό δεν ήρθε».
Η δεύτερη μεγάλη δαπάνη αφορά το τοκοχρεολύσιο του δανείου που πληρώνει ο δήμος για την αντικατάσταση των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού.
«Το τοκοχρεολύσιο του δανείου θα μπορούσε να καλυφθεί από μείωση του κόστους ηλεκτροφωτισμού. Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν πάνω από 50% μείωση στις κιλοβατώρες όμως ταμειακά αυτό δε φαίνεται γιατί έχει εκτοξευθεί η τιμή του ρεύματος. Συγκεκριμένα το 2023 ήταν 1.040.000, το 2024 850.000 και το 2025 700.000 ευρώ, η δαπάνη όμως αυτή πρέπει να καλυφθεί από τέλη καθαριότητας» είπε.
Τέλος αναφέρθηκε στην αύξηση στη ΜΕΑ Αμαρίου που είναι 500.000 ευρώ. Σημείωσε ότι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί τιμολογιακή πολιτική σίγουρα όμως προβλέπεται αύξηση στην τιμή του τόνου όπως είπε. Προχθές επίσης είπε ότι ο δήμος έχει ζητήσει τη λειτουργία του εργοστασίου το Σάββατο, ενώ και ο διαχειριστής έχει καταθέσει αίτηση στον ΕΣΔΑΚ ζητώντας τροποποίηση σύμβασης λόγω αύξησης μισθολογικού και ενεργειακού κόστους. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να τα έχουμε στους κωδικούς μας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους δημότες και στον ρόλο που μπορούν οι ίδιοι να διαδραματίσουν στον περιορισμό των απορριμμάτων: «Είναι διαρκείς οι εκκλήσεις του δήμου στους δημότες: Να σταματήσουμε να πετάμε σκουπίδια παντού, σφάγια στους κάδους, κλαδιά παντού, σκουπίδια σε ρέματα. Κάθε χρόνο αυξάνονται κατά 1.500 τόνους τα απορρίμματα. Τα απορρίμματα αυτά στοιχίζουν. Η μείωσή τους θα βοηθούσε και στην τσέπη μας. Όταν δεν γίνεται τότε αυτή η αύξηση πρέπει να πληρωθεί».
Παράλληλα αναφέρθηκε στο αποθεματικό που τα προηγούμενα χρόνια αξιοποιήθηκε και διατηρήθηκαν τα τέλη στα ίδια επίπεδα.
Επεσήμανε ωστόσο ότι η υπηρεσία είναι ελλειμματική και εισπράττει λιγότερα ενώ ξοδεύει περισσότερα.
Τόνισε, πως η εισήγηση για αναπροσαρμογές στα δημοτικά τέλη έγινε με γνώμονα ότι «όποιος βαραίνει περισσότερο» θα πληρώνει περισσότερα ενώ σημείωσε ότι καμιά άλλη παράταξη δεν έφερε εισήγηση για δημοτικά τέλη. Κατέληξε λέγοντας ότι: «Εκτιμούμε ότι με την απόκλιση 10% που μας δίνει ο νόμος και όλα αυτά που σχεδιάζουμε σαν δήμος ότι ο προϋπολογισμός θα μπορέσει να ολοκληρωθεί ισοσκελισμένος και όχι ελλειμματικός. Αν δεν καλυφθούν θα προχωρήσουμε σε νέες αυξήσεις. Αν αποδίδουν, εδώ θα είμαστε να κάνουμε μείωση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καθορισμός του ύψους των δαπανών στην καθαριότητα, είναι στα χέρια των δημοτών μας. Ο καθένας οφείλει να πάρει τα μέτρα του και να κάνει αυτό που πιστεύει σωστό».
Καταψήφισε η αντιπολίτευση
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τις αυξήσεις των δημοτικών τελών.
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Κουτσαλεδάκη τόνισε ότι «Η κοινωνία αντιμετωπίζει ήδη μεγάλο πρόβλημα την ακρίβεια και τη λιτότητα. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια περίοδο μάλιστα που οι πολίτες πλήττονται σφοδρά από την οικονομική λιτότητα, την ακρίβεια και τις αυξανόμενες ανισότητες. Αντί η δημοτική αρχή να σταθεί αρωγός στην κοινωνία, επιλέγει να μεταφέρει το οικονομικό βάρος στους ώμους των δημοτών που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους.
Η αύξηση των δημοτικών τελών δεν αποτελεί απλώς μία οικονομική επιβάρυνση. Επισημαίνουμε ότι αποτελεί μία άδικη, μονόπλευρη και μη κοινωνικά ευαίσθητη απόφαση, καθώς δεν διασυνδέονται τα τέλη καθαριότητας με την ποσότητα των παραγόμενων απορριμάτων. Η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας γίνεται ακόμη πιο έντονη καθώς αγνοείται η δυσχερής οικονομική κατάσταση πολλών συμπολιτών μας, ιδιαίτερα των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
Ο δήμος Ρεθύμνης προχώρησε σε αύξηση των δημοτικών τελών σε πολλές κατηγορίες κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε άλλες περιπτώσεις 25%,σε άλλες 28,5%,30% 50% έως και 275%».
Ο δήμος, είπε πρέπει να εξετάσει την αξιοποίηση έξυπνων συστημάτων για τον περιορισμό των απορριμμάτων.
Και ζήτησε να γίνει μια μελέτη σε σχέση με τις ανύπαρκτες οργανικές θέσεις όπως ακούστηκε ότι υπάρχουν στην υπηρεσία καθαριότητας.
Κάλεσε τον δήμαρχο με την πρόσθετη ιδιότητά του ως πρόεδρος της ΠΕΔ να εντείνει τις πιέσεις προς το υπουργείο για τις προσλήψεις στην καθαριότητα.
«Ξεκινούμε και κολυβοποιήουμε τα κονδύλια και τα δίδουμε σε ιδιώτες» είπε και αναφέρθηκε στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ο οποίος όπως είπε θα βελτίωνε την εικόνα ενώ αυτός ακόμα δεν έχει χωροθετηθεί.
Ζήτησε επίσης να διατηρηθεί το τέλος παρεπιδημούντων ως ήταν στον τομέα καθαριότητας.
Αντίστοιχα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης διαφώνησε κάθετα με τις αυξήσεις. Χαρακτήρισε «βόμβα» τα όσα ακούστηκαν ότι δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις στην υπηρεσία. Διαφώνησε για τη μη απόδοση του τέλους παρεπιδημούντων στην καθαριότητα.
«Οικοδομείτε τον δήμο «φορομπήχτη» που φορτώνει στους δημότες για να απαλλάσσεται το δημοτικό ταμείο. 35-40 εκ. ευρώ έπρεπε με τα δεδομένα να εισπράττει ο δήμος από το κράτος και παίρνουνε 8-9 εκ. ευρώ. Αντί να πάτε να τα διεκδικήστε τα ζητάτε από τον δημότη. Αυτές τις πρακτικές ακολουθείτε. Προτείνουμε να μην αφαιρεθεί το 50% παρεπιδημούντων από την καθαριότητα, να καταργηθεί από τον προϋπολογισμό το 1.1 εκ. ευρώ ιδιωτικοποίησης στο Αρκάδι και να αυξηθούν οι ξενοδοχειακοί συντελεστές».
Γ. Μαρινάκης: «Αν προσέχουμε θα είναι λιγότερα τα τέλη και οι επιβαρύνσεις»
«Μας αδικείτε αν θεωρείτε ότι μας περιποιεί ευχαρίστηση να επιβάλλουμε τέλη στους δημότες μας» είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρεθύμνου ξεκαθαρίζοντας ότι: «Είναι πολύ εύκολο να μειώσουμε καθαριότητα στο μισό. Αλλά θα γίνεται αποκομιδή ανά δυο μέρες. Στη βόρεια Ευρώπη περνάνε ανά 15 ημέρες. Δεν υπάρχουν καν κάδοι. Στην Ιαπωνία λένε οι ταξιδιωτικές οδηγίες να έρθετε με το σακουλάκι σας και απαγορεύεται να αφήσετε σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο τα σκουπίδια. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο και δε θέλω να φτάσουμε».
Εξήγησε ότι η απόφαση για ανάθεση σε ιδιώτη μέρους της αποκομιδής προέκυψε από την αδυναμία της υπηρεσίας να ανταποκριθεί στο αυξημένο όγκο απορριμμάτων: «Ο εργολάβος μπαίνει γιατί φέτος οι άνθρωποι δεν φτάνουν. Υπάρχει τρομακτική έκρηξη απορριμμάτων. Δεν είναι οι 60.000 μόνιμοι κάτοικοι αλλά οι χιλιάδες επισκέπτες και περαστικοί. Το «ζυγίζω και πληρώνω» το στείλαμε στις καλένδες μέχρι το 2028 γιατί θέλει τεράστια σε κόστος και οργάνωση υποδομή» είπε.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τέλος ταφής απορριμμάτων τονίζοντας ότι: «Το τέλος πράγματι είναι χαράτσι, θα έπρεπε να είχαν γίνει δεκάδες άλλες διαδικασίες νωρίτερα και υποδομές και να επιστρέφει στους δήμους, για να γίνεται καλύτερη και ποιοτικότερη η ζωή των πολιτών. Το ότι αυτό το πράγμα ακολουθεί η κυβέρνηση μία συγκεκριμένη πολιτική το ευλόγησε κανείς; Δεν είμαστε ήδη στο συμβούλιο επικρατείας και αναμένουμε απόφαση;
Δεν είμαι αισιόδοξος για την απόφαση, γιατί καμιά φορά η ιδεοληψία δεν είναι μόνο σε κάποιους πολιτικούς χώρους, αλλά και σε συντεχνιακούς χώρους και θεσμικούς χώρους και θεωρούν ότι οι δήμοι βάλλονται κατά του καλού περιβάλλοντος, ενώ εμείς βάλλουμε κατά ενός χαρατσιού, το οποίο πληρώνουμε ως τιμωρία και μέσω ημών οι πολίτες μας και οι πολίτες μας δεν έχουν καμία ωφέλεια από αυτό.
Αν λοιπόν δεν πετύχει η κουβέντα που γίνεται, τουλάχιστον να παγώσει στα 25 ευρώ ανά τόνο. Ο λόγος που καθυστέρησα να φέρω τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό είναι επειδή περίμενα μήπως έχουμε εξέλιξη για το τέλος ταφής, από το Συμβούλιο Επικρατείας. Προσπάθησα όλοι μαζί να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερο το προϊόν».
Ο δήμαρχος κατέληξε λέγοντας ότι το ύψος των δημοτικών τελών εξαρτάται και από τους πολίτες τονίζοντας ότι: «Μπορούμε να ξανακάνουμε μειώσεις όταν βελτιώσουμε την ατομική και συλλογική μας συμπεριφορά και όταν και οι εργαζόμενοι συναισθάνονται ότι είτε είναι του ιδιώτη, είτε είναι του δήμου, γιατί και οι εργαζόμενοι είναι μερικές φορές μη ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους, όπως θα ήθελα εγώ. Ξαφνικά χάσαμε τον ζήλο πάνω σε αυτή την εργασία. Το ότι ο εργαζόμενος επιλέγει τον εργοδότη και όχι το αντίστροφο πλέον μάλλον δημιουργεί και κάποιες παρενέργειες. Δεν είμαι κατά του να βελτιώνεται η μοίρα των εργαζόμενων, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε σε μία κοινωνία δυστυχισμένων.
Δεν αμφισβητώ την αγάπη κανενός για τον δήμο. Αν προσέχουμε θα είναι λιγότερα τα τέλη και οι επιβαρύνσεις. Και ό,τι αδικίες έγιναν, αν έγιναν, θα τις διορθώσουμε και όλοι μαζί θα είμαστε συμμέτοχοι» .
Παράσταση διαμαρτυρίας από φορείς και σωματεία
Στο Δημοτικό Συμβούλιο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων και συγκεκριμένα οι Κωστής Νικολιδάκης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Στάθης Λουκάκης πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, η Πελαγία Νεονάκη πρόεδρος τη Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, ο Γιάννης Μαρινάτος, πρόεδρος του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ και του συλλόγου εκπαιδευτικών Α/βαθμιας και εκπρόσωποι της ΕΛΜΕΡ και η πρόεδρος των υπάλληλων του δήμου Ρεθύμνου Σοφία Μπούμπαλου οι οποίοι τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αύξηση των τελών.
Επίσης τον λόγο ζήτησε και πήρε ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης Μανόλης Τσακαλάκης ο οποίος μίλησε για τις αυξήσεις φόρων και τελών που υφίσταται ο ξενοδοχειακός κλάδος αλλά και για τη θέση που πήρε ο κλάδος για την απόδοση στους δήμους του τέλους ανθεκτικότητας.
«Σύσσωμος ο ξενοδοχειακός κόσμος συντάχθηκε με προτροπές σας για τον φόρο διανυκτέρευσης ώστε αυτός να θεσπιστεί ως δημοτικός φόρος. Αντ’ αυτού δεχτήκαμε πολλαπλές αυξήσεις. Ο δήμος Ρεθύμνης χάνει 50-55 εκ. ευρώ τον χρόνο, τόσο είναι το τέλος ανθεκτικότητας. Αν τα χρήματα αυτά τα έδινε η κυβέρνηση στον δήμο δεν θα συζητούσαμε για τέτοιες αυξήσεις. Το είπαμε στον πρωθυπουργό. Είμαστε (οι ξενοδόχοι) ο καλύτερος εργοδότης και ο καλύτερος πελάτης. Δουλεύουμε 6 μήνες και πληρώνουμε για 12 μήνες» ανέφερε απαντώντας στις τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Εκ μέρους του σωματείου εστίασης τον λόγο πήρε ο Νίκος Ρεϊζάκης γενικός γραμματέας του συλλόγου, εκφράζοντας τη σφοδρή αντίθεσή του στα δημοτικά τέλη για τον κλάδο της εστίασης. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Σήμερα επιδεικνύετε την εστίαση σαν τον μπαταχτσή της πόλης. Είναι απίστευτες και κάθετες αυξήσεις στα τέλη στην εστίαση. Ενώ έχουμε προτείνει λύσεις στον κ. Σπανουδάκη για επιχειρήσεις που προσπαθούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να πουλήσουν το σκουπίδι και όχι να το πάνε στο ΧΥΤΑ μπήκαμε όλοι σε ένα τσουβάλι. Οι αυξήσεις απειλούν τη βιωσιμότητά μας. Δεν μας καλέσατε να συζητήσουμε. Επικροτείτε μπαταχτσήδες συνάδελφους μας που αλλάζουν κάθε έξι μήνες ΑΦΜ και την πληρώνουμε εμείς που είμαστε τυπικοί και όσο γίνεται πιο νόμιμοι. Μαζί με το τέλος παρεπιδημούντων που αυξάνεται κατά 50% τα τελευταία τρία χρόνια πληρώνουμε πάνω από 50% με τις αυξήσεις που έχουν γίνει».
Ο δήμαρχος αμφισβήτησε τα λεγόμενα του κ. Ρεϊζάκη ο οποίος επέμεινε λέγοντας «ξέρω τι πληρώνω» για να λάβει την απάντηση από τον δήμαρχο «Ξέρω τι εισπράττω».