Δεσμεύσεις Γ. Μαρινάκη για αγορά του οικοπέδου και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την ανέγερση του νέου σχολικού συγκροτήματος την επόμενη διετία
Εν μέσω αντιδράσεων και μιας συνεδρίασης, όπου επικράτησαν υψηλοί τόνοι και στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, εγκρίθηκε χθες με τις ψήφους της πλειοψηφίας από το δημοτικό συμβούλιο η συστέγαση του 4ου νηπιαγωγείου στο χώρο του 5ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου.
Εκπαιδευτικοί που αντιδρούν επικέντρωσαν τα επιχειρήματά τους σε ζητήματα ασφάλειας που τίθενται για τα νηπιάκια σε περίπτωση συστέγασης σχολείων δυο διαφορετικών βαθμίδων εκπαίδευσης, αλλά και τους κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων.
Η συστέγαση των δυο σχολείων προκύπτει ως αποτέλεσμα της έξωσης του 4ου νηπιαγωγείου από το χώρο που μίσθωνε μέχρι πρότινος ο δήμος Ρεθύμνου. Όπως αναφέρθηκε η λύση της συστέγασης είναι μονόδρομος προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία του νηπιαγωγείου, ενώ σε δύο χρόνια όπως δεσμεύτηκε ο δήμαρχος θα έχει κατασκευαστεί το νέο σχολικό συγκρότημα με χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα των ΣΒΑΑ στον άξονα αστικής αναζωογόνησης.
Εκπαιδευτικοί και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης διαφώνησαν με την λύση αυτή χαρακτηρίζοντάς τη μη παιδαγωγική και επισημαίνοντας ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος παιδείας, Νεκτάριος Παπαδογιάννης, αναφέρθηκε στα προβλήματα του 4ου νηπιαγωγείου αλλά και στη διαδικασία έξωσης, την οποία αντιμετώπισε ο δήμος από το χώρο που μίσθωνε για την στέγαση του 4ου νηπιαγωγείου Ρεθύμνου. Σημείωσε ότι πρόκειται για προσωρινή μετεγκατάσταση στο 5ο δημοτικό έως ότου κατασκευαστεί το νέο σχολείο, ενώ σημείωσε ότι στις συζητήσεις που προηγήθηκαν δεν υπήρξε αντιπρόταση από την αντιπολίτευση.
Ο Κ. Παπαδογιάννης εξήγησε λεπτομερώς ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για αυτήν την μεταστέγαση.
Η λύση είναι προσωρινή, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, τονίζοντας ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την ανέγερση νέου νηπιαγωγείου, καθώς και το οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί.
«Για να μην έχουμε κώλυμα στην έκδοση της οικοδομικής άδειας, συνεννοήθηκα με τον Σεβασμιότατο και παραχώρησε στον δήμο Ρεθύμνης το χώρο για 30 χρόνια, αλλά με τη δική μου δέσμευση ότι δεν θα κάνω κατάχρηση της καλοσύνης του Μητροπολιτικού συμβουλίου, αλλά θα κάνουμε άμεσα αναγκαστική απαλλοτρίωση. Συνεπώς θα αγοράσουμε το οικόπεδο που κάποτε έλεγαν ότι μας το χαρίζουν δωρεάν. Δεν ισχύει αυτό. Το πρωί ήμουν στο Ηράκλειο για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Πήραμε εντολή από τον περιφερειάρχη -ήταν εκεί και ο αντιδήμαρχος και η κα. Τζανακάκη- να προχωρήσουμε άμεσα, να καταθέσουμε τον φάκελο και να έχουμε και οικοδομική άδεια. Εγώ μάλιστα ζήτησα να γίνει η διαδικασία έναρξης για την ένταξη του σχολείου παράλληλα με την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Αυτήν τη στιγμή έχουμε πάρει όλες τις εγκρίσεις από το υπουργείο Παιδείας. Η μελέτη των στατικών τελειώνει την επόμενη Δευτέρα. Παράλληλα ο κ. Πετρουλάκης, ο δικός μας μηχανικός, κάνει τα μηχανολογικά. Πιστεύω ότι εντός του Οκτωβρίου θα έχουμε υποβάλλει τον φάκελο οικοδομικής άδειας που εκδίδει ο δήμος Ρεθύμνης, κατά συνέπεια όλα θα γίνουν πολύ γρήγορα», τόνισε ο κ. Μαρινάκης και συμπλήρωσε ότι: «Υπάρχει εξωστική διαδικασία για τον χώρο που μίσθωνε ο δήμος για την στέγαση του 4ου νηπιαγωγείου. Είναι τώρα το φθινόπωρο η δίκη. Έχουμε μια ιδιοκτήτρια μη συνεργάσιμη και γι’ αυτό έχουμε αυτά τα δεδομένα. Προφανώς ακολουθούμε το μη χείρον βέλτιστον. Είτε θα αναστείλουμε τη λειτουργία του είτε θα το μεταστεγάσουμε. Όλα τα άλλα αποτελούν εγωιστικές ακροβασίες. Έχουμε 42 παιδιά, τέσσερις εκπαιδευτικούς και ένα θέμα που είναι τελείως προσωρινό. Εάν στο μεσοδιάστημα προκύψει οποιαδήποτε λύση που να μπορεί να μεταστεγαστεί ως έχει το νηπιαγωγείο, δεσμεύομαι -όπως και όλη η δημοτική παράταξη- θα μετακομίσει κατευθείαν. Και θα μείνει προίκα στο 5ο δημοτικό σχολείο ό,τι θα φτιάξουμε ενδιάμεσα στο μεταξύ για αυτό. Δεν είναι θέμα εγωισμού, ούτε αντιπαράθεσης. Είναι μια αδυναμία που προσπαθούμε εκ των ενόντων να την καλύψουμε».
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων από την πλευρά του, Άγγελος Μαλάς, ανέφερε ότι είναι ειλημμένη η απόφαση ανέγερσης του 4ου νηπιαγωγείου. «Και ο σχεδιασμός έχει γίνει και η αδειοδότηση. Πολιτική διεκδίκηση δικιά μας είναι και είμαστε στο τέλος, καθώς έχουμε εντάξει το έργο στα ΣΒΑΑ. Έχουμε περάσει στη δεύτερη φάση της υλοποίησης του έργου και το επόμενο διάστημα θα βγουν οι προσκλήσεις».
Στη διάρκεια της συζήτησης παρενέβησαν εκπαιδευτικοί του 5ου Δ.Σ. που διαφωνούν με τη συστέγαση επισημαίνοντας τους κίνδυνους που εγκυμονούνται, καθώς και για την πιθανή πρόκληση ατυχημάτων. «Κατά πρώτο και κύριο λόγο το ενδεχόμενο μίας συστέγασης των δύο προαναφερόμενων σχολικών μονάδων θέτει πολύ σοβαρά θέματα ασφάλειας των μαθητών τόσο του δημοτικού σχολείου όσο και του νηπιαγωγείου, καθώς πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων λόγω του πολύ μικρού αύλειου χώρου, ο οποίος δεν επαρκεί για ορθή κάλυψη των αναγκών προαύλισης ούτε καν των μαθητών του 5ου δημοτικού σχολείου αποκλειστικά και μόνο», αναφέρεται σε επιστολή διαμαρτυρίας που προγράφουν 16 εκπαιδευτικοί.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε εργασίες που ξεκίνησαν ήδη από την τεχνική υπηρεσία στο χώρο του 5ου Δ.Σ. χωρίς, όπως ειπώθηκε, να υπάρχει άδεια. Η διευθύντρια, Π. Τζανακάκη, εξήγησε ότι αφορούν σε παρεμβάσεις για δυο χωρίσματα με γυψοσανίδες 2.5 τ.μ. σε κάθε μια από τις δυο αίθουσες, βάψιμο τριών αιθουσών, αλλαγή εξωτερικής πόρτας και κατασκευή τουαλετών. Τόνισε ότι υπάρχει συνεννόηση με την αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής να εξασφαλιστεί πρόσβαση από την οδό Καντανολέοντως.
Η κα. Μαγδαληνή Καλογιάννη, εκπαιδευτικός του 5ου Δ.Σ., ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι εργασίες προηγήθηκαν των δημοτικών αποφάσεων. Για αυτό και υπήρξε αντίδραση. Θέλουμε η αγωνία μας να γίνει σεβαστή γιατί πράγματι αγαπάμε το εκπαιδευτικό μας έργο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Μαθητών, Νίκος Μιχάλας, αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες, ωστόσο σημείωσε ότι: «Προσπαθήσαμε να συμπορευτούμε μαζί με τον σύλλογο εκπαιδευτικών. Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά με τη λύση που προτείνατε και ότι σε δυο χρόνια ένα νέο νηπιαγωγείο θα είναι έτοιμο. Αυτό είναι ό,τι πιο σημαντικό».
Αντίστοιχα, η νηπιαγωγός του 4ου νηπιαγωγείου, Άννα Κατσουγκρινάκη, είπε: «Περιμένουμε συναδέλφους να μας αγκαλιάσουν. Δεν ανησυχούμε για τις θέσεις μας, σκεφτόμαστε τα 45 παιδιά και τις 45 οικογένειες».
Ζητήματα σωματικής ακεραιότητας και ασφάλειας έθεσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννης Μαρινάτος.
Ο κ. Παραδεισανός, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Μαθητών 4ου νηπιαγωγείου ανέφερε ότι: «Ως γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να βρεθούν σε ένα περιβάλλον ασφαλές με τους νηπιαγωγούς και τους συμμαθητές τους. Από τη στιγμή που οι αρμόδιες αρχές διασφαλίζουν την ασφάλεια, η προσωρινή μεταστέγαση είναι για όλους μας μια καλή λύση».
Σημειώνεται ότι τέθηκε προς ψηφοφορία η πρόταση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, Νίκου Δερεδάκη, για στέγαση του 4ου νηπιαγωγείου στο χώρο που μέχρι πρότινος στεγαζόταν το 16ο δημοτικό σχολείο, πρόταση την οποία στήριξαν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Μαζί για την αλλαγή».
Αντίθετη στη συστέγαση η αντιπολίτευση
Η επικεφαλής της μείζονας αντιπολίτευσης, Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, στην τοποθέτησή της μεταξύ άλλων τόνισε:
«Μέσα σε αυτήν την αίθουσα έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα στην προσχολική ηλικία, σε δομές εκπαίδευσης προσχολικής ηλικίας. Είναι μια αναγκαιότητα που υπάρχει και θα πρέπει να εκτονωθεί με σχεδιασμό, με κανόνες, έτσι ώστε να μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα καταστάσεις, σαν αυτήν που βρισκόμαστε τώρα σε ένα αδιέξοδο. Θυμάμαι πολύ καλά ότι το λέγαμε για το 4ο νηπιαγωγείο πολλά χρόνια πριν και βρεθήκαμε τώρα σε ένα αδιέξοδο. Δεν μας τιμάει να λέμε ότι εμείς βρήκαμε την καλύτερη από τις χειρότερες λύσεις. Στέκομαι στην επιστολή που συνέταξαν οι διδάσκοντες του 5ου δημοτικού σχολείου. Στέκομαι στο γεγονός ότι λύσεις αξιοπρέπειας πρέπει να βρεθούν για δύο ανεξάρτητες δομές και στο γεγονός ότι με όρια, κανόνες και προδιαγραφές πρέπει να λειτουργεί ένα σχολείο, όσον αφορά τα τετραγωνικά. Δεν είμαστε εμείς στη διοίκηση για να μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμό, όσο και να υποδεικνύουμε λύσεις. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για αυτά που ακούμε και από τους ίδιους τους διδάσκοντες, από τα ίδια τα όργανα ως προς το θέμα της ασφάλειας και των κανόνων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη μεταστέγαση που πάει να γίνει, γιατί ακούσαμε για λύσεις αξιοπρέπειας, ακούσαμε για κανόνες που θα πρέπει να υπάρχουν και που δεν συμβαίνουν και επίσης το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, το κλίμα, δεν θα είναι ανάλογο ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς τόσο του νηπιαγωγείου, όσο και του δημοτικού».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης, ανέφερε: «Χρόνια, σοβούν αυτοί οι κίνδυνοι στο 4ο νηπιαγωγείο. Υπενθυμίζω ότι νοικιάζεται αυτό το συγκεκριμένο κτίριο το οποίο δεν ήταν και απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες ενός σχολείου. Έγιναν και δύο προσπάθειες -δεν τις αμφισβητώ- να βρεθεί καλύτερο κτίριο. Δεν έχουμε όμως κάτσει να κάνουμε ένα σχέδιο ανεξαρτήτως πόρων και χρηματοδότησης για να καλύψουμε τις ανάγκες μας όλες. Με βάση αυτό να διεκδικούμε. Νομίζω αυτό μπορούμε να το κάνουμε και υποδηλώνει ότι έχουμε την πολιτική βούληση να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των δημοτών μας. Ικανοποιητική λύση αυτή τη στιγμή δεν έχουμε. Υπεύθυνος για αυτό κατά τη γνώμη μου είναι και αυτός που σχεδιάζει τοπικά και αυτός που σχεδιάζει κεντρικά. Να κρατήσουμε τουλάχιστον από αυτή την συνεδρίαση, αφού δεν μπορεί να βγει ικανοποιητική άμεση λύση, τη δέσμευση ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 θα αρχίσει να μπαίνει πέτρα πάνω στην πέτρα, στο 4ο νηπιαγωγείο, στο δικό του πλέον σχολείο. Αυτό κάτι θα είναι. Δεν σημαίνει ότι ακυρώνει τις προηγούμενες ευθύνες. Αλλά κάτω από αυτή την πίεση των πραγμάτων φαίνεται αυτή η δέσμευση και το κίνημα των γονέων, των εκπαιδευτικών μαζί με εμάς, που είμαστε αντιπολίτευση, πρέπει να την ελέγξει τουλάχιστον να μην διαιωνιστεί αυτή η προσωρινή κατάσταση. Αυτό μπορούμε μόνο να εγγυηθούμε».