Αυτό το διάστημα διενεργούνται οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Κρήτης με ένα νέο πολύπλοκο σύστημα, μας είναι αδιάφορος ο τρόπος του εκλέγειν αρκεί να αναδειχθεί ο άξιος, ο ικανός που θα πηδαλιουχήσει ορθά το ανώτατο ίδρυμα της Κρήτης.
Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης πριν 51 χρόνια με έδρα το Ρέθυμνο δυνάμει του νομοθετικού διατάγματος με αρ 296/27-9-1973-239 ΦΕΚ αποτέλεσε και αποτελεί το βασικότερο πυλώνα ύπαρξης του τόπου μας μαζί με τον τουρισμό.
Τα τελευταία έτη το Πανεπιστήμιο Κρήτης για πολλούς λόγους διέρχεται μια βαθύτατη κρίση σε διάφορους τομείς και η εκλογή της νέας πρυτανικής αρχής είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση του αλλά και πρόοδο του.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ραγδαία μείωση των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο, που αυτό το φαινόμενο θλίβει τους πάντες.
Συγκεκριμένα, στα τμήματα των σχολών του Ρεθύμνου το 2021 έμειναν κενές 474 θέσεις (από τις 2.139 εισακτέων), το 2022 έμειναν κενές 392 θέσεις (από τις 1881 εισακτέων) και το 2023 έμειναν κενές 566 θέσεις (από τις 1.931 θέσεις εισακτέων). Συνεπώς, τα τρία τελευταία χρόνια εισήχθησαν στο Ρέθυμνο 1.931 λιγότεροι φοιτητές από όσους προβλεπόταν.
Επιβάλλεται λοιπόν ο νέος πρύτανης να είναι κεκοσμημένος με πολλά και ιδιαίτερα χαρίσματα, μεταξύ αυτών, να διαπνέεται από πνεύμα ενότητας, σεβασμού στην ιστορία και στους ιδρυτές του, να οργανώνει στερεά τα πάντα με βάση την έδρα του, να βρει τρόπους πρόληψης και καταστολής του θλιβερού φαινόμενου μείωσης των φοιτητών, πολύ δε περισσότερο να πιστεύει ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι «ένα» και «ενιαίο».
Το Ρέθυμνο έχει ανάγκη από πρύτανη που να είναι παρών κι όχι επισκέπτης, να αφουγκράζεται τον παλμό και να συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία, να παραδειγματίζει και να διδάσκει τις αξίες και την ανωτερότητα μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος και προκαταλήψεις, σεβόμενος τον κανονισμό του, την ιδρυτική του πράξη από την οποία υπάρχει, την ιστορία του, τους ιδρυτές του, την έδρα του στο Ρέθυμνο.
Οι δε σημερινοί εκλέκτορες θα πρέπει με πολύ προσοχή να σταθούν στο ύψος της αποστολής τους ώστε απερίσπαστοι και αμερόληπτοι να κρίνουν αναδεικνύοντας το καταλληλότερο πρόσωπο, άλλως υπάρχει και η εξαίρεση.
Επιβάλλεται μεγάλη προσοχή και σύνεση διότι από μία λανθασμένη επιλογή θα ήθελα να τονίσω άλλη μία φορά αυτό πού τελικά εισπράττουμε και θα εισπράξουμε οι πάντες – κυριολεκτικά οι πάντες – όταν καίγεται ένα σπίτι με όλους τούς ενοίκους μέσα, οι πάντες μέλλουν να καούν είτε (το λιγότερο) να συγκαούν.
Η οσονούπω άφιξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο ταρακουνώντας κάποιους επαναπαυμένους, ώστε να εκτιμηθεί η αξία των δημόσιων πανεπιστημίων.
Το Ρέθυμνο σήμερα παρουσιάζει ιλιγγιώδη πορεία με ταχύτατη ανάπτυξη στον τουρισμό, στην επιστήμη και σε πολλούς άλλους τομείς, η δε προοπτική ανάπτυξης του στην περιοχή στου Γάλλου-Πανεπιστημιούπολη, φέρνει νέα υποδομή και τονωτική ανάσα για τους φοιτητές και τον τόπο ύστερα από την πρόσφατη οικονομική ενίσχυση του, όπως ανακοινώθηκε δημόσια.
Μακάρι όλες οι σχολές να συγκεντρωθούν στην έδρα τους το Ρέθυμνο,όπως άλλωστε έπρεπε εξ αρχής να συνέβαινε ως αναφέρει ρητά το νομοθετικό διάταγμα περί του ορισμού της έδρας.
Ας ελπίσουμε ότι θα ιαθεί έγκαιρα η μέχρι σήμερα προκλητική τύφλωση και κώφευση των Ρεθυμνίων για το καλό του τόπου στο θέμα του πανεπιστημίου.
Οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες της Αττικής παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον τη διαδικασία της εκλογής της πρυτανικής Αρχής, είναι δε βαθειά προβληματισμένοι για όσα έχουν συμβεί στο εγγύς παρελθόν απευχόμενοι την επανάληψη αυτών στο μέλλον και διατηρούν επιφυλάξεις για πολλά και εμφανή θέματα που διαδραματίζονται και την κατάληξη αυτών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το Ρέθυμνο.
Καλό τέλος Τριώδιου κι ας πέσουν επιτέλους οι μάσκες.