Την παρακάτω επιστολή λάβαμε και δημοσιεύουμε από τον Χάρη Στρατιδάκη, Δρ παιδαγωγικής – ιστορικό ερευνητή – συγγραφέα αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί κατάντι της μεταλλικής γέφυρας Περάματος στη κοίτη του Γεροπτόταμου. Ο κ. Στρατιδάκης με την επιστολή του ζητά από τον δήμαρχο την προστασία της περιοχής. Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Έχω αγοράσει σπίτι σε χωριό του δήμου σας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Την εποχή που το απέκτησα, η περιοχή Σκορδίλου-Καλλέργου-Λαγκάς-Τριπόδου βρισκόταν σε κατάσταση διαρκώς εντεινόμενης εγκατάλειψης, μέχρι που στα χωριά αυτά απέμειναν ουσιαστικά μόνο γέροντες. Στη συνέχεια ανέτειλαν καλύτερες μέρες, αφού πολλά σπίτια αγοράστηκαν από μορφωμένους δυτικοευρωπαίους (και όχι μόνο), οι οποίοι επένδυσαν τις οικονομίες τους προκειμένου να τα αναστηλώσουν, με υποδειγματικό μάλιστα τρόπο. Κι όλα αυτά πολύ προ Airbnb και άλλων πλατφορμών εκμετάλλευσης.
Οι άνθρωποι αυτοί, όπως κι εμείς άλλωστε, εκτίμησαν στον τόπο όχι μόνο την αρχιτεκτονική των οικισμών και των κατοικιών αλλά και τη φύση του, με τη συνύπαρξη μικρών καλλιεργειών με συστάδες ανόθευτης βλάστησης. Οι περισσότεροι οδοιπορούν συστηματικά, απολαμβάνοντας την πανίδα και τη χλωρίδα, αποτυπώνοντάς τις φωτογραφικά και ζωγραφικά. Μάλιστα προ ετών ένα ζευγάρι μας είχε παρουσιάσει στο Ρέθυμνο μια εξαιρετική έκθεση ζωγραφικής, που συγκροτούσε ύμνο για την τοπική αλλά και την ευρύτερη κρητική φύση. Πολλοί απ’ αυτούς είναι επίσης εραστές του κόσμου των πτηνών κι επιδίδονται συστηματικά σε παρατήρηση πουλιών (bird watching), προσελκύοντας με τις φωτογραφίες τους κι άλλους επισκέπτες στον τόπο.
Προ ημερών με παρακάλεσαν να σας γράψω για την κατάσταση που επικρατεί κατάντι της μεταλλικής γέφυρας του Περάματος, στην κοίτη του Γεροπόταμου, δίπλα στην οποία συνηθίζουν να περπατούν, απολαμβάνοντας τις μελωδίες των πουλιών. Εκεί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, όχι μόνο στην άτυπη βιομηχανική ζώνη που έχει διαμορφωθεί, αλλά και μετά απ’ αυτήν. Εκεί απορρίπτονται όχι μόνο μπάζα αλλά και κάθε είδους σκουπίδια, μετατρέποντας τον τόπο σε άτυπη χωματερή. Συχνά μάλιστα συναντά κανείς κουφάρια αιγοπροβάτων που αποσυντίθενται, σε μια εποχή που θα έπρεπε να θάβονται με απόλυτους υγειονομικούς κανόνες, αφού υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης μεταδοτικών για τα ζώα αυτά ασθενειών.
Κατόπιν αυτού θα σας παρακαλούσα, γνωρίζοντας μάλιστα ότι η κοίτη και η εκβολή του Γεροπόταμου αποτελούν προστατευόμενη περιοχή Natura, να κάνετε μια επίσκεψη, προκειμένου να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασιν την κατάσταση που επικρατεί. Είμαι βέβαιος ότι, ως νέος στα καθήκοντά σας και ασφαλώς δυνατός και ορεξάτος, θα βάλετε τέλος στην υποβάθμιση και ο τόπος θ’ αφεθεί να επανέλθει στην πρότερη φυσική του κατάσταση».