Του ΝΙΚΟΥ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ*
Ο κρατικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα όσο και οι προϋπολογισμοί των Τοπικών Διοικήσεων ψηφίζονται σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουν την άγρια επίθεση και λεηλασία στο ήδη πενιχρό εισόδημά τους. Συνεχώς επεκτείνονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας, τα υψηλά ενοίκια εμποδίζουν σταθερά τους νέους να κάνουν οικογένεια, η φοροληστεία έχει οδηγήσει ώστε ο ελληνικός λαός να καλύπτει σχεδόν το 95% των κρατικών εσόδων, ενώ οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι μόνο το 5%. Την ίδια στιγμή η γενικευμένη ακρίβεια στα τρόφιμα και την ενέργεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα. Ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και των «πολύχρωμων» τιμολογίων η ενεργειακή φτώχεια οδηγεί τα λαϊκά νοικοκυριά να κρυώνουν τον χειμώνα και να «λιώνουν» το καλοκαίρι.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κρατικός αντιλαϊκός προϋπολογισμός φορτώνει νέα βάση στις πλάτες των εργαζομένων. Όπως δηλώνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, ύψιστη προτεραιότητα είναι η «δημοσιονομική σταθερότητα, η προώθηση των επενδύσεων, η ενίσχυση της «υγιούς» επιχειρηματικότητας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Συνέχιση και απογείωση της φορομπηξίας και της πολιτικής των ματωμένων πλεονασμάτων, αθρόες χρηματοδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και μόνο μερικά ψίχουλα στους πλέον εξαθλιωμένους συνανθρώπους μας.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και οι διάφοροι «πρόθυμοι» σε τοπικό επίπεδο καλλιεργούν αυταπάτες για τα λεφτά από το «Ταμείο Ανάκαμψης» ότι δήθεν θα ωφελήσουν τα λαϊκά στρώματα ενώ στην πραγματικότητα ήδη τα κονδύλια αυτά ροκανίζονται από το μεγάλο κεφάλαιο και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στις κατασκευές, στον τουρισμό, στην «πράσινη ανάπτυξη», στην ενέργεια κ.α.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις θα πρέπει να κινηθούν και οι προϋπολογισμοί των Ο.Τ.Α. Να στηρίξουν, δηλαδή, και να προωθήσουν έργα μόνο με βασικό κριτήριο ποια μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα θα ωφεληθούν και για πόσο διάστημα και όχι, φυσικά, πως θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.
Με την κατάθεση και του προϋπολογισμού του 2024 και του συνοδευτικού τεχνικού προγράμματος αποδεικνύεται η ορθότητα των θέσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ως αναπόσπαστα όργανα του αστικού κράτους, έχουν ως κύρια αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου μέσα από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την παραπέρα εμπορευματοποίηση και λειτουργία των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τις γενικευμένες απολύσεις.
Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής οδηγούμαστε στην εκτόξευση της «απασχολησιμότητας» και της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, την κατακόρυφη μείωση του μόνιμου προσωπικού, την συρρίκνωση κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών και την υποκατάσταση τους από επιχειρηματίες, κάθε λογής Μ.Κ.Ο. και διάφορους άλλους φορείς της λεγόμενης «κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας».
Μέσα από τις παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο το προηγούμενο διάστημα αναδείξαμε ότι η πορεία των έργων που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται να υλοποιηθούν στην Κρήτη γίνεται με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Γι’ αυτό το λόγο έργα που θα συνέβαλαν στην επίλυση κάποιων, έστω, λαϊκών προβλημάτων μετατρέπονται σε «γεφύρι της Άρτας», καθυστερώντας για χρόνια. Έργα που αφορούν την πολιτική προστασία, την αντιπλημμυρική – αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση, έργα που θα καθιστούσαν σύγχρονα και ασφαλή τα σχολικά κτίρια και τους παιδικούς σταθμούς δεν αποτελούν προτεραιότητα. Αντίθετα συνεχώς δίνονται εκατομμύρια π.χ. στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους οδηγώντας σε ένα φαγοπότι χρημάτων για τις εταιρείες, τους τεχνικούς και κάθε είδους συμβούλους, σε υπερκοστολογήσεις έργων κ.λπ.
Ειδικότερα μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους προωθήθηκε και υλοποιείται σταθερά η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας, την απαξίωση των δομών δημόσιας υγείας που έχει οδηγήσει στην απαξίωση των περισσότερων νοσοκομείων του νησιού, σε Κέντρα Υγείας υποστελεχωμένα από γιατρούς και νοσηλευτές με απουσία του αναγκαίου ιατρικοτεχνικού εξοπλισμού.
Σε πολύ χαμηλό επίπεδο διατηρούνται και τα διατιθέμενα κονδύλια για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και πολιτισμού. Αντίθετα περιφερειακή και δημοτικές αρχές «τα δίνουν όλα» για τη διαφήμιση του τουρισμού, για την προώθηση των «πεντάστερων» και των κάθε λογής «φαραωνικών» επενδύσεων που προωθούνται στην Κρήτη.
Τεράστιο ζήτημα το οποίο μας απασχολεί ως Λαϊκή Συσπείρωση είναι η ανοχή και η στήριξη της περιφερειακής διοίκησης στα εχθρικά για το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας σχέδια της σχετικά με την υλοποίηση της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». Στην ουσία μιλάμε για την επέλαση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας (ανεμογεννήτριες κ.α.) στην περιοχή μας, οι οποίοι εξασφαλίζουν αμύθητα κέρδη ενώ ο κρητικός λαός θα συνεχίσει να χαρατσώνεται και να πληρώνει ρεύμα «στο Θεό». Την ίδια στιγμή η καταστροφή του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου του νησιού μας γίνεται ολοένα και πιο ανυπολόγιστη.
Όλο το προηγούμενο διάστημα η Περιφέρεια επί της ουσίας αποσιώπησε ή/και συμβιβάστηκε με τις τεράστιες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και την πορεία μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα έργα του οποίου βέβαια, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια, όταν τα εγκαινιάζουν, τσακώνονται για να τα εμφανίζει καθεμιά ως «δικά της».
Η περιφερειακή αρχή αποδέχτηκε ακόμη την υποστελέχωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών, τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων λειτουργίας και τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας των εργαζομένων με τον κυκεώνα συμβάσεων και τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης, ουσιαστικά, της ανεργίας.
Αρκετές φορές η διοίκηση της Περιφέρειας στάθηκε απέναντι ή αγνόησε τις διεκδικήσεις για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών για στήριξη του εισοδήματός τους, την καθιέρωση του αφορολόγητου κ.λπ.
Εμείς, ως Λαϊκή Συσπείρωση, στεκόμαστε αποφασιστικά ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. Σε αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε σταθερά και αγωνιζόμαστε:
- Για την κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης Ι, ν. 4623/19, μνημονιακοί νόμοι) και του οικονομικού παρατηρητηρίου.
- Για την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων με επιστροφή των απωλειών που είχαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.
- Για να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για τις περιφέρειες και τους δήμους και των οφειλόμενων σε αυτούς. Πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νησιά και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
- Για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες περιφερειών και δήμων.
- Για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, κάθε τοπική και έμμεση φορολογία. Καμία κατάσχεση λαϊκών σπιτιών, εργαλείων δουλειάς, για χρέη σε ΟΤΑ, Δημόσιο, Τράπεζες.
- Για να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, έργων υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.
- Π.Δ.Ε. και αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, ανακατασκευής και συντήρησης του επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου, για δημόσιες δωρεάν κοινωνικές υποδομές (παιδικοί σταθμοί, σχολεία, φοιτητικές εστίες), χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
Για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πλήρης στελέχωση των περιφερειών και δήμων, με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, πλήρους και σταθερής εργασίας.
* Ο Νίκος Μανουσάκης είναι μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση