Κάθετα αντίθετη στη συγχώνευση των ΔΕΥΑ είναι η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης. Σε ψήφισμά της το οποίο θα καταθέσει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητώντας την ψήφισή του αναφέρει:
«Η κυβέρνηση τρέχει με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της διαχείρισης του νερού, με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίησή του και την εκχώρησή του στους ιδιώτες, σύμφωνα με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κατεύθυνση αυτή, προχωρά στην υλοποίηση όσων προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 5037 (28/3/2023) και σχεδιάζει συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ.
Οι συγχωνεύσεις, είτε συγκροτηθούν περιφερειακές ΔΕΥΑ, όπως ενημερώνει η κυβέρνηση, είτε σε επίπεδο νομού κ.λπ., στοχεύουν στο να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο αντικείμενο – πεδίο στο οποίο οι διάφοροι εργολάβοι θα μπορούν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Οι εξελίξεις αυτές είναι απολύτως αρνητικές, θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, θα οδηγήσουν σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, υπηρεσίες, έργα, σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όλες οι κυβερνήσεις σχεδιασμένα, χρόνια τώρα, απαξιώνουν τις ΔΕΥΑ, διαχρονικά, με την πολιτική τους, προετοίμασαν το έδαφος, για την προσαρμογή του πλαισίου λειτουργίας της εγχώριας αγοράς για το νερό, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα για την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, από το 2024 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ που θα γίνεται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που θα καθορίζει και θα ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, θα τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις θα δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ.
Οι σχεδιασμοί αυτοί δεν πρέπει να περάσουν. Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Τα ολέθρια αποτελέσματα της απαξίωσης και στη συνέχεια της εκχώρησης στους ιδιώτες τα έχουμε βιώσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο σε μια σειρά από τομείς, όπως για παράδειγμα στους σιδηρόδρομους με τα τραγικά αποτελέσματα, στην Ενέργεια όπου πληρώνουμε το ρεύμα «χρυσάφι» και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιες εξελίξεις και στο νερό.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και προτείνουμε στο περιφερειακό συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την ενδεχόμενη συγχώνευση των ΔΕΥΑ. Διεκδικούμε:
- Την άμεση στελέχωση των ΔΕΥΑ με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με δικαιώματα, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κατάργηση των εργολάβων και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες τις αυξήσεις αυτές.
- Τη δραστική μείωση των τιμολογίων και την κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού.
- Διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, χωρίς καμιά διακοπή για τα λαϊκά νοικοκυριά.
- Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της άμεσης κατασκευής έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας. Την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων υποδομής, για αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή.
- Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας».