18 °C Rethymno, GR
27/03/2023

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Ενέργειες και δράσεις για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας στον δήμο Ρεθύμνου

Παρά τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική προστασία, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου το νεοσύστατο αυτόνομο τμήμα του δήμου να μπορέσει να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό του αλλά και να προχωρήσει σε ενέργειες και δράσεις που θα είναι αποτελεσματικές κυρίως στον τομέα της πρόληψης εκτάκτων συνθηκών και διαχείρισης κινδύνων είτε πρόκειται για πυρκαγιές, πλημμύρες, χιόνια ή σεισμούς.

Ήδη έχουν καταρτιστεί από τον δήμο Ρεθύμνης, δυο σχέδια το «Ιόλαος» το οποίο αφορά στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και το «Δάρδανος» που αφορά το σχέδιο διαχείρισης των πλημμυρών, τα οποία έχουν εγκριθεί από την Εκτελεστική επιτροπή του δήμου και σύντομα θα τεθούν προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Τα δυο αυτά σχέδια χαρακτηρίζονται μείζονος σημασίας, καθώς περιλαμβάνουν αναλυτικές οδηγίες για το πως πρέπει να δρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και πως να συνεργαστούν σε περίπτωση εκτάκτου συμβάντος. Αντίστοιχο σχέδιο ετοιμάζεται για τη διαχείριση του χιονιά και των σεισμών.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της αντιπεριφεριεάρχη Μαρίας Λιονή ανοίγει ο δρόμος για την επικαιροποίησης της μελέτης αντισεισμικής προστασίας του δήμου Ρεθύμνου, προκειμένου να αποτυπωθούν τα νέα δεδομένα και να υπάρξει μια βελτίωση του σχεδίου για την καλύτερη «θωράκιση» του δήμου σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλα τα ζητήματα πολιτικής προστασίας θα γίνουν και στα σχολεία αρχής γενόμενης αύριο Πέμπτη όπου έχει προγραμματιστεί σχετική εκδήλωση για τους μαθητές του 2ου γυμνασίου Ρεθύμνου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Interreg-Adrion» στο οποίο συμμετέχει ο δήμος. Η ενημέρωση θα αφορά τα ζητήματα των δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα ο δήμος Ρεθύμνου επιδιώκει να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και προετοιμάζει μια ιστοσελίδα που θα περιεχέι χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία που θα αφορούν το ζήτημα της πολιτικής προστασίας, ενώ θα συστήσει και ομάδα η οποία θα ασχολείται με την αναζήτηση ευρωπαϊκών ή άλλων χρηματοδοτήσεων για την ενίσχυση του εξοπλισμού και τη αναβάθμιση των δράσεων πολιτικής προστασίας.

Για το νεοσύστατου τμήμα πολιτικής προστασίας καθοριστική είναι η συμβολή των σωμάτων ασφαλείας, της πυροσβεστικής της αστυνομίας και κυρίως των εθελοντικών ομάδων στις οποίες επενδύει ο δήμος θέλοντας παράλληλα να τις ενισχύσει μιας και αποτελούν ένα καλό συνεργάτη στη διαχείριση και αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων.

Αναφερόμενος στη σημασία των δράσεων πολιτικής προστασίας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Σκορδίλης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν δέκα κυριότεροι κίνδυνοι στο επόμενο διάστημα της δεκαετίας. Στις τρεις πρώτες θέσεις είναι: 1) Η αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. 2) Η αποτυχία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και 3) Οι φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτά δείχνουν και το γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και πως πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε, καθώς, τα τελευταία χρόνια οι καταστροφικοί σεισμοί και οι αλλαγές του κλίματος έχουν καταστήσει σαφές με τρομακτικό τρόπο ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τους ανθρώπους, την κοινωνία και για την οικονομία. Στα πλαίσια αυτά προσπαθούμε ως δήμος Ρεθύμνης και το αυτόνομο τμήμα της Πολιτικής Προστασίας να προσαρμοστούμε στις τωρινές συνθήκες. Έχουμε προβεί μέχρι τώρα σε κατάρτιση σχεδίων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Τα σχέδια έχουν σχέση με τις δασικές πυρκαγιές και με τις πλημμύρες. Είναι το γνωστό σχέδιο που έχει την κωδική ονομασία «Ιόλαος» για τις δασικές πυρκαγιές και το σχέδιο «Δάρδανος» που αφορά τις έκτακτες ανάγκες και την άμεση διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Αυτά τα δύο σχέδια δείχνουν με σαφή τρόπο τα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται σε όλες τις περιπτώσεις από την πρόληψη μέχρι και την αντιμετώπιση του φαινομένου που θα προκύπτει. Τα μέσα που έχει ο δήμος Ρεθύμνης στη διάθεση του είναι συμφωνίες με ιδιώτες εργολάβους που κατέχουν τεχνικά μέσα, και βέβαια με τη βοήθεια της εθελοντικής οργάνωσης που υπάρχει στο Ρέθυμνο που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια, σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες του δήμου Ρεθύμνης και τις αρμόδιες υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τα καθήκοντα που απορρέουν από τον νόμο, όπως είναι η πυροσβεστική, η αστυνομία, ΕΚΑΒ, Ερυθρός Σταυρός και οι φορείς που προβλέπονται στο εκάστοτε τοπικό συμβούλιο και στο τοπικό συντονιστικό όργανο του δήμου Ρεθύμνης. Τα δύο σχέδια έχουν πάρει την έγκριση από την επιτροπή και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα περάσουν από το δημοτικό συμβούλιο. Το επόμενο διάστημα, επίσης, θα πάρει σειρά το σχέδιο «Εγκέλαδος» που αφορά τους σεισμούς και το σχέδιο «Βορέας» που αφορά τις χιονοπτώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν προληπτικά μέτρα και όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μεταξύ των φορέων και των φορέων του δήμου, όπως είναι η Τεχνική υπηρεσία, η υπηρεσία Πρασίνου, η υπηρεσία Καθαριότητας, η Κοινωνική υπηρεσία. Όλες αυτές οι υπηρεσίες του δήμου έχουν βοηθήσει στο σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας. Οπότε στα σχέδια αυτά φαίνεται ο συντονισμός και το πώς συμμετέχουν τα τμήματα αυτά σε μια έκτακτη ανάγκη από την πρόληψη μέχρι και την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Καθοριστικής σημασίας η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας

Ιδιαίτερη σημασία και έμφαση δίδει ο δήμος Ρεθύμνης στην ενεργή συμμετοχή όλης της κοινωνίας στις δράσεις πρόληψης πολιτικής προστασίας εκτιμώντας πως η γνώση και η εκπαίδευση σε τέτοια θέματα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην «προστασία από επικίνδυνα φαινόμενα».

«Γνωρίζοντας ότι η πρόληψη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο και ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής προστασίας, ο δήμος αναγνωρίζει και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η κοινωνία. Οπότε σαν δήμος παράλληλα με τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων δίδουμε μεγάλη σημασία στη συνέργεια με τους πολίτες που είναι απαραίτητη. Είναι απαραίτητη η γνώση και η εκπαίδευση για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των σχεδίων που υπάρχουν. Οπότε είναι στρατηγικός σχεδιασμός η ενεργή συνεργασία και συνέργεια με τους αρμόδιους φορείς: Πυροσβεστική, εθελοντικές ομάδες αλλά και φυσικά η κατάλληλη εκπαίδευση στα σχολεία και στην κοινωνία. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετείχε ο δήμος Ρεθύμνου την Πέμπτη θα έχουμε συνάντηση στο 2ο γυμνάσιο με τους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας του δήμου» ανέφερε ο κ. Σκορδίλης.

Συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια για δράσεις αντισεισμικής προστασίας

Αναφορικά με τις δράσεις αντισεισμικής προστασίας στον δήμο Ρεθύμνου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμο αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με την Αντιπεριφέρεια όπου με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή έγινε τις προηγούμενες ημέρες σχετική συνάντηση παρουσία του προϊσταμένου του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΡ Νίκου Βότσογλου και του υπεύθυνου του δήμου Βασίλη Ποθητού και του κ. Σκορδίλη, προκείμενου να ξεκινήσει η επικαιροποίηση του σχεδίου που αφορά στον δήμο Ρεθύμνου.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Σκορδίλης, αναμένονται και οι σχετικές οδηγίες από πλευράς υπουργείου σε σχέση με τους αντισεισμικούς ελέγχους σε σχολεία δημόσια και ιδιωτικά κτίρια:

«Τον τελευταίο καιρό με τους μεγάλους σεισμούς και τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν στις γειτονικές μας χώρες, η αντίδραση της πολιτείας ήταν να φέρουν ξανά στο προσκήνιο την αντισεισμική προστασία και τη θωράκιση της χώρας. Έχει φέρει στην επικαιρότητα το θέμα του σεισμού και του προσεισμικού ελέγχου σε πρώτη φάση των δημοσίων κτιρίων. Αναμένονται ανακοινώσεις για τον αντισεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων και των μνημείων. Βαρύτητα θα δώσουν στα νοσοκομεία και τα σχολεία. Αναφέρεται ότι θα δοθούν λύσεις και για ιδιωτικά κτίρια και σπίτια. Περιμένουμε με αγωνία να δούμε τι θα περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο που είναι πολύ σημαντικό. Αφορά άμεσα και το Ρέθυμνο, αφού είναι γνωστό ότι η Παλιά Πόλη απαρτίζεται από κτίρια που θα πρέπει να δώσουν μια ιδιαίτερη σημασία. Πολλά από αυτά τα κτίρια φαίνεται να έχουν προβλήματα, θα δούμε πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν τα αντιμετωπίζουν και δεν πρόκειται να τα αντιμετωπίσουν. Στον δήμο Ρεθύμνης ο πρωτοβάθμιος έλεγχος που έχει γίνει στα σχολεία, έχει γίνει σε όλα τα σχολεία. Οτιδήποτε μπορούσε να επιδιορθώσει ο δήμος το έχει επιδιορθώσει. Σε δευτεροβάθμιο επίπεδο δεν υπάρχει κανέναν κτίριο που να αφορά τα σχολεία, αλλά θα δούμε τι δυνατότητες θα μας δίνει η καινούργια εγκύκλιος για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και για αυτά τα κτίρια. Στο πλαίσιο αυτό, από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι η Κρήτη και η χώρα μας γενικά είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, θα κάνουμε ως Πολιτική Προστασία του δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια τις ενέργειες από κοινού ή κατά μονάς, για να «θωρακίσουμε» την πόλη του Ρεθύμνου. Ήδη έχει γίνει με πρωτοβουλία της κ. Λιονή μια πρώτη συζήτηση για να επικαιροποιηθούν τα σημεία που χρειάζονται αναθεώρηση στην μελέτη αντισεισμικής προστασίας που έχει ήδη ο δήμος Ρεθύμνης από το 2004».

Οι δράσεις του αυτόνομου τμήματος πολιτικής προστασίας

Στο πλαίσιο ανάπτυξης πρωτοβουλιών και δράσεων το τμήμα πολιτικής προστασίας του δήμου Ρεθύμνου, όπως επισημαίνει ο κ. Σκορδίλης, σχεδιάζει επιμορφωτικά προγράμματα και προγράμματα εκπαίδευσης, ετοιμάζει μια ιστοσελίδα με θέματα και περιεχόμενο πολιτικής προστασίας (με ενημέρωση και πληροφοριακό υλικό) και σχεδιάζει τη σύσταση μιας ομάδας που θα ασχολείται με την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα για δράσεις πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κινδύνων «Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να ενδυναμώσουμε όπως μπορούμε τον εθελοντισμό στο θέμα της πολιτικής προστασίας» προσθέτει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα το αυτόνομο τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχουν συντηρηθεί και έχουν τοποθετηθεί τριάντα υδροστόμια στην Παλιά πόλη, έχουν συντηρηθεί και έχουν τοποθετηθεί 87 υδροστόμια στις δημοτικές ενότητες του δυτικού Ρεθύμνου εκ των οποίων τα 58 είναι καινούργια, ενώ στο ανατολικού Ρέθυμνο ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η τοποθέτηση 44 συνολικά υδροστομίων εκ των οποίων τα 33 είναι καινούργια. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος το τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχει προμηθευτεί πυροσβεστήρες ξηράς σκόνης και δυο αίθουσες προκάτ για χρήση τους ως πυροφυλάκια σε Αστέρι και Ρισβάν Μετόχι, κατόπιν υπόδειξης της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Παράλληλα έγινε προμήθεια τριών εκχιονιστικών λεπίδων που είναι χρήσιμες για τα χωριά ενώ αυτές τις μέρες θα γίνει η προμήθεια μιας αυτόνομης αλατιέρας και ένα μηχάνημα «ηλεκτροκίνητοι εργάτες αυτοκινήτων πέντε τόνων» (έξι τεμάχια). Τέλος από το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου έχει προβλεφθεί ο καθαρισμός των δασών, και η αγορά βυτίων πυρόσβεσης.

Ημερίδα σήμερα στο Δημαρχείο

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας ο δήμος Ρεθύμνου συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα με τίτλο «TransCPEarlyWarning» μαζί με έξι ακόμα χώρες (Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Αλβανία). Το TransCPEarlyWarning συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού προγράμματος lnterreg Adrion.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας των εθνικών φορέων Πολιτικής Προστασίας της περιοχής Αδριατικής – Ιονίου (Adrion), στο στάδιο της έγκαιρης προειδοποίησης, για την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό ο δήμος θα προμηθευτεί με μία Καινοτόμο Πλατφόρμα Έγκαιρης Προειδοποίησης για την υποστήριξη δικτύωσης πολιτικής προστασίας στην περιοχή Adrion, ένα διεθνές δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης πολιτικής προστασίας, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκπόνησης στρατηγικής έγκαιρης προειδοποίησης πολιτικής προστασίας, συνοδευόμενης από σχετικό Σχέδιο Δράσης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνει σήμερα ημερίδα στο δημαρχείο όπου θα παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα του έργου.