Η αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νέους, θέτει την κοινωνία προ των ευθυνών της. Σε μια εποχή που τα τροχαία δυστυχήματα συνεχίζουν να στερούν ζωές ανθρώπων, η ανάγκη για μια σφαιρική και στοχευμένη προσέγγιση στην οδική ασφάλεια είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Ο καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας Γιάννης Χλιαουτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 με τον Σωτήρη Μεταξά και τον Κώστα Κεφαλογιάννη, τονίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων για τη δημιουργία μιας κουλτούρας ασφαλούς οδήγησης και την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.
Μέσα από συντονισμένες δράσεις και συστηματική επικοινωνία με την κοινωνία και τους ανθρώπους της, το όραμα για ασφαλείς δρόμους μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
«Η ενεργοποίηση της κοινωνίας συνολικά είναι κρίσιμη. Εάν η ευρύτερη κοινωνία δεν κινητοποιηθεί για να περάσει το μήνυμα της ασφαλούς οδήγησης και του σεβασμού στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δεν θα φτάσουμε μακριά. Οι επίσημοι φορείς, το κράτος, τα κόμματα, οι νέοι, ακόμα και οι φοιτητικές παρατάξεις, όλοι πρέπει να συμμετέχουν, ώστε το μήνυμα να έχει ουσιαστική διείσδυση», επεσήμανε ο κ. Χλιαουτάκης.
Η ανάγκη για έναν συντονισμό γίνεται αντιληπτή και από τις ενέργειες του Εργαστηρίου, το οποίο συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα. «Αυτή τη στιγμή συμμετέχουμε στο Erasmus με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας, την Περιφέρεια Κρήτης και διεθνείς συνεργάτες, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε έναν κοινό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς για την πρόληψη και την αποκατάσταση των τροχαίων ατυχημάτων. Θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να ενημερώσουμε τόσο τους νέους όσο και την ευρύτερη κοινωνία για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας οδικής ασφάλειας», τονίζει ο καθηγητής, ενώ συμπλήρωσε:
«Ο σκοπός του έργου που συντονίζουμε αφορά στο πως να ανεβάσουμε τα κριτήρια των νέων ούτως ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται ευκολότερα των κίνδυνο. Πως μπορούμε να τους ευαισθητοποιήσουμε προκειμένου να εφαρμόζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε κάποια εργαλεία τα οποία θα είναι βοηθητικά, τόσο για τους ίδιους τους οδηγούς, όσο και για τις οικογένειές τους με απώτερος σκοπός την ασφαλέστερη οδήγηση».
Αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό με έναν 22χρονο να χάνει άδικα τη ζωή του στην άσφαλτο στην περιοχή του Άδελε ο κ. Χλιαουτάκης τόνισε: «Εχθές είχαμε έναν θάνατο, που σε αυτές τις περιπτώσεις ειδοποιούμαστε και μιλάμε για το θέμα…και μετά το ξεχνάμε. Αυτό δεν βοηθάει, διότι η μνήμη μας είναι επιλεκτική. Ιδιαίτερα με τους νέους που διαρκώς ψάχνονται και ρέπουν προς τον κίνδυνο, είτε ως επιλογή, είτε από θέση. Δεν φτάνει κάτι το αποσπασματικό, αλλά κάτι το οποίο θα τους αποτρέψει, θα τους αλλάξει συμπεριφορά, θα τους βάλει σε μια κουλτούρα αμυντικής οδήγησης. Δεν φτάνει να μιλάμε για καλούς δρόμους, εάν δεν λάβουμε υπόψη την οδηγική συμπεριφορά».
Νεαρά άτομα τα περισσότερα θύματα τροχαίων το 2024
Ο κ. Χλιαουτάκης υπογραμμίζει την ανησυχητική αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων μεταξύ νέων το 2024 στο νησί καθώς και τους στόχους των προγραμμάτων του εργαστηρίου: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εργαλεία που θα βοηθήσουν τους νέους να αντιλαμβάνονται ευκολότερα τον κίνδυνο και να συμμορφώνονται με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας».
Ταυτόχρονα περιγράφει τη δυσκολία να αλλάξουν οι νεανικές αντιλήψεις σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που συχνά επικυρώνει παράνομες συμπεριφορές: «Όταν οι νέοι συναντούν καθημερινά παράνομες και επικίνδυνες καταστάσεις, είναι φυσικό να επηρεάζονται. Όμως, μια αποσπασματική ενημέρωση ή δράση δεν αρκεί για να αλλάξει η συμπεριφορά τους. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μια κουλτούρα αμυντικής οδήγησης, που θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο».
Η ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες και ο σχεδιασμός τακτικών συναντήσεων μεταξύ φορέων αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Χλιαουτάκη, τα βασικά βήματα για να προληφθούν τα τροχαία ατυχήματα. Ο δρόμος προς τη δημιουργία μιας «ασφαλούς κουλτούρας οδήγησης» περνά μέσα από τη συνεργασία και τη συνεχή εκπαίδευση.
Επιμέλεια: Μαγδαληνή Κουντουνιώτη