Το 9ο «English on the Spot Festival» πραγματοποιήθηκε το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο, στο Ρέθυμνο, στο Σπίτι του Πολιτισμού. Καθηγητές και καθηγήτριες Αγγλικών των δημόσιων Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ρεθύμνου και η αρμόδια σχολική σύμβουλος Ρεθύμνου – Ηρακλείου, Δέσποινα Αγγελιδάκη – Πετσαγγουράκη, παρουσίασαν στο κοινό projects και εργασίες που δημιούργησαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της φετινής διοργάνωσης που ήταν «My Hero» («Ο ήρωάς μου»).
Οι μαθητές ζωγράφισαν, κατασκεύασαν μακέτες, έγραψαν και τραγούδησαν για τους υπερήρωες, αλλά και τους ήρωες της διπλανής πόρτας, της καθημερινότητας.
Τη δεύτερη μέρα, το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιελάμβανε παρουσίαση τραγουδιών και θεατρικών δρώμενων.
Ένα διήμερο γεμάτο κέφι, χαρά, δημιουργία, μουσική, θεατρικά δρώμενα και παιχνίδια, στα αγγλικά, που απόλαυσαν τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς των παιδιών.
Μέσα από το Φεστιβάλ αναδείχτηκε η σοβαρή προσπάθεια και η συστηματική δουλειά που γίνεται όλο τον χρόνο στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στον τομέα των Αγγλικών, αποδεικνύοντας ότι η φλόγα της μαθητικής δημιουργίας παραμένει ζωντανή αν και εποχή κρίσης, όσο οι εκπαιδευτικοί έχουν ιδέες και θέληση να δώσουν πράγματα στα παιδιά.
Το διήμερο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, τον Δήμο Ρεθύμνου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, την ΕΛΜΕ και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ρεθύμνου.
Στο φεστιβάλ συμμετείχαν περισσότερα από 900 παιδιά από πολλά Δημοτικά Σχολεία της Κρήτης και όχι μόνο, ενώ σκοπός της διοργάνωσης ήταν για άλλη μια χρονιά να δείξει στην τοπική κοινωνία τα αποτελέσματα της καλής συνεργασίας μαθητών και καθηγητών.
Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η αρμόδια σχολική σύμβουλος, Δέσποινα Αγγελιδάκη- Πετσαγγουράκη, το φεστιβάλ αποτελεί μια γιορτή των Αγγλικών, αφού κάθε χρόνο περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές δράσεις με βιωματικό περιεχόμενο και για τα παιδιά.
«Το φεστιβάλ έχει δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος δείχνουμε τη δουλειά που έχει γίνει μέσα στις τάξεις στη διάρκεια της χρονιάς και το δεύτερο αφορά σε ένα θέμα που έχει δοθεί για το διαγωνιστικό κομμάτι. Μέχρι στιγμής, έχουμε καλύψει πολλά θέματα και έχουμε συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, πολλές φορές και από το εξωτερικό. Φέτος το διοργανώσαμε πολύ γρήγορα, γιατί είναι μια περίεργη σχολική χρονιά και δεν υπήρχε χρόνος να οργανωθεί καλύτερα. Ουσιαστικά, δουλέψαμε γι’ αυτό τις δύο τελευταίες εβδομάδες και φτάσαμε τις 1.000 συμμετοχές περίπου από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Του χρόνου κλείνουμε δέκα χρόνια και ήδη έχουμε αρχίσει προετοιμασίες για το επετειακό φεστιβάλ, γιατί θέλουμε να είναι πραγματικά πολύ καλό. Το φεστιβάλ αυτό είναι μια γιορτή των Αγγλικών. Εκτός από τις δράσεις που κάνουμε, υποδεχόμαστε και άλλα σχολεία που δε συμμετέχουν στο φεστιβάλ, τα οποία βλέπουν τις εργασίες, απασχολούνται με παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες και περνούν ευχάριστο χρόνο. Επίσης, κάνουμε πάρτι για γονείς και παιδιά, που μπορούν να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις. Καλούμε εκπαιδευτικούς από την Αγγλία, ώστε να μας μιλήσουν για τη ζωή εκεί. Προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο διαδραστικό και βιωματικό», ανέφερε η ίδια.
Σχετικά με το θέμα του φετινού «English on the Spot Festival» μίλησε στα «Ρ.Ν.» η καθηγήτρια Αγγλικών και συνδιοργανώτρια του φεστιβάλ, Λίλη Κρομμυδά, η οποία επεσήμανε ότι τις περισσότερες φορές ήρωες για τα παιδιά δεν είναι μόνο οι υπερήρωες των παιδικών ταινιών, αλλά και οι άνθρωποι που μάχονται ώστε να γίνει η καθημερινότητά τους λίγο πιο εύκολη.
«Η έκθεση, περιέχει έργα των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και κάθε χρόνο το διαγωνιστικό κομμάτι. Φέτος το θέμα είναι το «My hero», όπου τα παιδιά έχουν κάνει διάφορες εργασίες όπως μακέτες, βιβλιαράκια, κόμικ και έχουμε την ζωντανή παρουσίαση θεατρικών και τραγουδιών. Στις μέρες μας η έννοια του ήρωα είναι πολύ σημαντική. Μπορεί ο ήρωας να είναι κάποιος υπερ-ήρωας, αλλά και ένας καθημερινός ήρωας. Το μήνυμα αυτό είναι συμβολικό, ο ήρωας μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, ενώ βλέπουμε ότι τα παιδιά κατανοούν ότι οι σημαντικότεροι ήρωες είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο» επεσήμανε.
«Το Φεστιβάλ αποτελεί άνοιγμα στην τοπική κοινωνία»
Αναφερόμενη στην ιστορία του συγκεκριμένου φεστιβάλ, η κ. Αγγελιδάκη – Πετσαγγουράκη, ανέφερε ότι ξεκίνησε να πραγματοποιείται σε μια περίοδο, κατά την οποία το «άνοιγμα» του σχολείου προς την τοπική κοινωνία ήταν εμφανώς περιορισμένο. Ωστόσο, το συγκεκριμένο φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί πλέον έπειτα από 9 χρόνια λειτουργίας, τυγχάνει της στήριξης από την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, ενώ σύμφωνα με την ίδια, τείνει να αλλάξει σταδιακά τη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας μέσω της προετοιμασίας που γίνεται κάθε χρόνο από τους μαθητές και τους καθηγητές, στο πλαίσιο του φεστιβάλ.
«Πριν από 9 χρόνια, ξεκίνησα να μπαίνω μέσα στις τάξεις ως σχολική σύμβουλος και είδα ότι οι καθηγητές των αγγλικών έκαναν πολύ ωραία πράγματα. Τους πρότεινα τότε να δείξουμε στον κόσμο τα έργα τους και έτσι ξεκίνησε το φεστιβάλ. Όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε το φεστιβάλ αυτό, ήταν πολύ πρωτοποριακό γιατί το σχολείο δεν είχε αρχίσει να κάνει ανοίγματα στην τοπική κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή είχαμε τη στήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας, των συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών των σχολείων αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Πλέον, το φεστιβάλ αυτό έχει καθιερωθεί. Η προετοιμασία που γίνεται μέσα στο σχολείο για το φεστιβάλ έχει αλλάξει τον τρόπο διδασκαλίας των αγγλικών στην τάξη. Το μάθημα γίνεται πιο βιωματικό και εμείς προσπαθούμε να πείσουμε τα παιδιά ότι τα Αγγλικά είναι ένα εργαλείο για να επικοινωνήσουν με τους άλλους ανθρώπους», είπε στα «Ρ.Ν.», προσθέτοντας πως η διοργάνωση του φεστιβάλ, σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, δεν είναι κάτι εύκολο.
«Στην εποχή που ζούμε είναι δύσκολα τα πράγματα και οι υποδομές δε βοηθούν να πραγματοποιούνται δημιουργικά φεστιβάλ. Όμως, επειδή η διοργάνωση αυτή έχει αγαπηθεί πολύ από τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, συμμετέχουν όλοι με πολύ μεγάλη χαρά. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουμε και εκτός σχολικών ωρών. Θεωρώ ότι τέτοιες δράσεις μας βοηθούν να αποδείξουμε ότι δε χρειάζονται πολλά υλικά αγαθά για να γίνουν όμορφα πράγματα, παρά μόνο το μεράκι των καθηγητών και το ενδιαφέρον των παιδιών» τόνισε η κ. Αγγελιδάκη-Πετσαγγουράκη.