14 °C Rethymno, GR
01/12/2022

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑΣ

Η ενημέρωση του Λιμενικού Ταμείου για τον ξύλινο διάδρομο

Με αφορμή τον τραυματισμό τουρίστριας την περασμένη Κυριακή στον ξύλινο διάδρομο της παραλίας, το Λιμενικό Ταμείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα παρακάτω:

«Με αφορμή τον τραυματισμό αλλοδαπής επισκέπτριας της πόλης μας την 12η Ιουνίου 2022 ημέρα Κυριακή, και τη συνακόλουθη πληθώρα δημοσιευμάτων και σχολίων αναφορικά στην κατάσταση του ξύλινου διαδρόμου που βρίσκεται στο αμμώδες τμήμα της χερσαίας ζώνης λιμένος Ρεθύμνης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης προβαίνει στην παρακάτω ενημέρωση προς το κοινό:

1ον: Την επαύριον του τραυματισμού η κυρία Κουτσαλεδάκη Ειρήνη, πρόεδρος του ΔΛΤΡ επισκέφθηκε την τραυματισθείσα στο ξενοδοχείο διαμονής της εκφράζοντάς της τη συμπαράσταση του Λιμενικού Ταμείου.

2ον: Οι οποιεσδήποτε φθορές παρατηρούνται αποκαθίστανται, όπως γίνεται καθημερινά από συνεργείο της υπηρεσίας μας σε όλη την έκταση της χερσαίας ζώνης λιμένος, η οποία ακολουθεί την εξής πρακτική: Καθημερινή αυτοψία, σήμανση με κώνους στα σημεία που υπάρχει ζημιά και αποκατάσταση αυθημερόν ή την επαύριον. Προς τούτο υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό δαπανών της υπηρεσίας όπως οφείλεται να γίνεται από όλες τις υπηρεσίες στο πλαίσιο της καθημερινότητας. Ειδικά δε στον ξύλινο διάδρομο είχαν γίνει βανδαλισμοί οι οποίοι είχαν αποκατασταθεί το Σάββατο 11/6/2022, τελευταία εργάσιμη μέρα της εβδομάδας για το συνεργείο αποκατάστασης.

3ον: Στην από 16-6-2022 συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αποφασίσθηκε: Να συνεχισθούν οι συντηρήσεις του ξύλινου διαδρόμου όπου εμφανίζονται φθορές σύμφωνα με τα οριζόμενα στη μελέτη κατασκευής του. Να αποστέλλει άμεσα στο ΤΕΕ η μελέτη αυτή προκειμένου να έχει από την ομάδα επιστημόνων της πόλης μας ασφαλείς υποδείξεις για τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευσή του ή οποιαδήποτε άλλη ενδεδειγμένη ενέργεια σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Ζήτησε δε την καθημερινή επιτήρηση της ζώνης από τη Λιμενική Αρχή.

Τέλος, ενημερώνουμε για τα εξής:

Ο ξύλινος διάδρομος αποτελεί τμήμα της μελέτης: «Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ενετικού λιμένα και παραλιακών χώρων της χερσαίας ζώνης λιμένα Ρεθύμνου», που εκπονήθηκε το 2006 επί προεδρίας του αείμνηστου δημάρχου Αρχοντάκη Δημητρίου, και κατασκευάστηκε αρχικά το 2013. Κατόπιν αντικαταστάθηκε το δάπεδο του ξύλινου διαδρόμου, με ενίσχυση μάλιστα της εγκατάστασης υποστήριξής του με την εκτέλεση του έργου «Εργασίες αποκατάστασης ξύλινου διαδρόμου στην Ελ. Βενιζέλου», που παραδόθηκε 09/11/2021. Πριν την παραλαβή του δεύτερου αυτού έργου, ανατέθηκε στο Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ η διενέργεια εργαστηριακών δοκιμών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το υλικό του δαπέδου είναι συμβατό με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου. Ο έλεγχος κατέδειξε ότι το υλικό που τοποθετήθηκε ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα ελέγχου για χρήση πεζοδρόμου.

Μετά από τα παραπάνω και το γεγονός ότι η μελέτη που εκπονήθηκε από το ανάδοχο μελετητικό σχήμα, εγκρίθηκε από κατά νόμο τα ελεγκτικά όργανα, και εκτελέστηκε από ανάδοχο αδειδοτημένο κατασκευαστή δημοσίων έργων που αναδείχθηκε κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας υπό την επίβλεψη της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κατά την αρχικό έργο και της Δ.Τ.Υ. Δήμου Ρεθύμνης και της Υπηρεσίας μας κατά το έργο αποκατάστασης του ξύλινου διαδρόμου, θα πρέπει να ενημερώσουμε εκ νέου το κοινό ότι ο συγκεκριμένος διάδρομος κατασκευάστηκε για χρήση πεζόδρομου.

Οι φωτογραφίες όμως που επισυνάπτονται στο παρόν δελτίο, μόνο αυτό δεν καταδεικνύουν, εφόσον φαίνεται ότι διέρχονται οχήματα (δίκυκλα, αυτοκίνητα) αλλά όπως έχουμε καταδείξει στο παρελθόν και σκούτερ, πατίνια, ποδήλατα ως και άλογα, που φυσικά καταπονούν την αντοχή της κατασκευής και επισπεύδουν τη θραυστότητα. Καθημερινά δε είναι τα φαινόμενα που έχουμε παρατηρήσει όλοι με διέλευση δικύκλων που μεταφέρουν φαγητό (delivery) κατά τις ώρες πεζοδρόμησης της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου τα οποία σαφώς κρίνονται απαράδεκτα.

Η υπηρεσία μας έχει αιτηθεί στη Λιμενική Αρχή την εφαρμογή του άρθρου 295 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Ρεθύμνου για τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας της ασφάλειας και υγείας των πολιτών, ενώ συνεχίζει τις παρεμβάσεις αποκατάστασης κάθε φορά που είναι απαιτητό.