Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου ενημερώνει τους πολίτες για τον ιό του Δυτικού Νείλου επισημαίνοντας τα ατομικά μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται για την αποφυγή του.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, αναφέρει:
«Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Από το 2014 καταγράφονται αρκετά κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες. Το 2022 καταγράφηκαν πάνω από 200 κρούσματα και 11 θάνατοι από τη σοβαρή μορφή της νόσου.
Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, εμετό, μυαλγίες. Τα συμπτώματα υποχωρούν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.
Λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμός, σπασμοί, σύγχυση, μυϊκή αδυναμία και παράλυση. Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων, κατά την τρέχουσα περίοδο 2023, δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Προτείνεται να:
- Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
- Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών).
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν μέτρα προστασίας από τα κουνούπια με ιδιαίτερη συνέπεια».