13 °C Rethymno, GR
28/01/2023

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ενημέρωση των κατοίκων της πυρόπληκτης Κρύας Βρύσης για τις πρωτοβουλίες «αναγέννησης» της περιοχής

Εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στην Κρύα Βρύση την περασμένη Τετάρτη, με πρωτοβουλία του δημάρχου του δήμου Αγίου Βσιλείου, Γιάννη Ταταράκη, προκειμένου να γίνει ενημέρωση των κατοίκων της πυρόπληκτης περιοχής, από την πυρκαγιά του Ιουλίου 2022, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η δημοτική αρχή για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν σε όλα τα επίπεδα, με διαδοχικές επισκέψεις στα συναρμόδια υπουργεία όπου παρουσιάστηκε αφενός το μέγεθος της καταστροφής και αφετέρου τέθηκαν τα αιτήματα για τις παρεμβάσεις που χρειάζονται άμεσα ή μελλοντικά, για να μην ερημώσει η περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο του δήμου Αγίου Βασιλείου, στη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η σημαντική προσφορά της Περιφέρειας Κρήτης, προσωπικά του περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, της αντιπερειφερειάρχη κας Μαίρη Λιονή, που με άμεσες παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις, προσπάθησαν να επούλωσαν προβλήματα, ειδικά στο κομμάτι που αφορά την κτηνοτροφία, με την προσφορά των ζωοτροφών έτσι ώστε να μην αφανιστούν τα ζώα. Ο δήμαρχος ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι οι πρώτες αποζημιώσεις, υπολογίζεται να καταβληθούν την άνοιξη και θα αφορούν το σύνολο των πληγέντων (κατά κύριο επάγγελμα αλλά και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες). Αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που έχουν ξεκινήσει, όπως αρδευτικά και καθαρισμοί, για την διευκόλυνση των πληγέντων ώστε να ξεκινήσουν την ανασύσταση των καμένων περιοχών. Επίσης ο δήμαρχος μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για την αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου σε σταθμό Δ’ Τάξης, αναμένοντας την απόφαση του πυροσβεστικού συμβουλίου, σαν μια θετική εξέλιξη που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερο έλεγχο και προστασία της περιοχής.

Σύμφωνα πάντα με το ενημερωτικό δελτίο, όλοι οι παρευρισκόμενοι επεσήμαναν την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για να υπάρξει ένα κλίμα ασφάλειας στην περιοχή, όσον αφορά τις πυρκαγιές, αλλά και για να μείνει ζωντανή η ελπίδα και τόνισαν ότι υπάρχει αύριο και μέλλον σε αυτό τον τόπο. Ζήτησαν να συνεχιστούν και οι θεσμικές παρεμβάσεις, που θα βοηθήσουν στον τομέα της πρόληψης, όπως ο κανονισμός για την εναπόθεση σε κυψέλες από μελισσοσμήνη, πρωτοβουλίες για πιλοτικό αναδασμό, καθορισμός κτηνοτροφικών ζωνών, που θα θωρακίζουν και θα λειτουργούν συμπληρωματικά στον τομέα της πρόληψης. Επίσης ζήτησαν να υπάρξουν παρεμβάσεις στις υποδομές και στα αρδευτικά δίκτυα, θα πρέπει η πολιτεία να δώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια περιοχή που η ίδια κήρυξε πυρόπληκτη και σε έκτακτη ανάγκη. Επισημάνθηκε ότι η περιοχή χρειάζεται και άλλους τρόπους που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην περιοχή, όπως η στήριξη της προσπάθειας για δημιουργία κέντρου για την πανίδα στην περιοχή, στο εμβληματικό κτήριο του παλαιού ελαιουργείου της Κρύας Βρύσης, στήριξη στην προσπάθεια για εναλλακτικό τουρισμό και αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων στην περιοχή, όπως η ανάδειξη της καστροπολιτείας στην τοποθεσία «Κάστελος» της Ορνέ.

«Γενική εντύπωση όλων είναι ότι η δημοτική αρχή καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να γίνει αρωγός στην περιοχή με κάθε τρόπο και πρόσφορο μέσον, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, χρειάζεται άμεσα η κεντρική εξουσία να προχωρήσει σε λύσεις που θα αλλάξουν το τοπίο στην περιοχή» σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Στην εσπερίδα επίσης μίλησαν ο κ. Γιώργος Σαββάκης (γεωπόνος) και η κ. Ελευθερία Γερμανάκη (γεωπόνος) που τόνισαν την ανάγκη για στήριξη της καλλιέργειας της ποικιλίας χοντρολιάς (Θρούμπα) που ήταν κάποτε αυτή που κυριαρχούσε στην περιοχή και οι πυρκαγιές την εξαφανίζουν σιγά – σιγά. Προσφέρθηκαν δε να συνδράμουν με τις γνώσεις και εμπειρίες τους, ο καθένας στο τομέα του, για την στήριξη της προσπάθειας. Η εσπερίδα έκλεισε με την δημιουργία δύο ομάδων εργασίας, που θα επεξεργαστούν προτάσεις για την περιοχή, αλλά και για την ανασύσταση του ελαιώνα της χοντρολιάς.

Στην εσπερίδα παρευρέθησαν, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Καπετανάκης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγελιώ Γλαμπεδάκη Βασίλης Θεοδωράκης, Αγγελική Πελαντάκη, Γιάννης Χαραλαμπάκης, η αναπληρώτρια τομεάρχης του τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Μανουσάκη, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Αγίας Γαλήνης Μανόλης Φουντιδάκης, Κρύας Βρύσης Κώστας Ασουμανάκης, Μελάμπων Κώστας Βασιλάκης, Ορνές Κωστής Παπαδομιχελάκης, Σαχτουρίων Λευτέρης Ταβερναράκης, οι πρόεδροι και τα συμβούλια των συνεταιρισμών Μελάμπων και Κρύας Βρύσης και των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.