Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, στις 6.30 μ.μ. – 9.00 μ.μ., στην Αίθουσα «Αριστοτέλης» του Συνεδριακού Κέντρου του Μεσογειακού Αγρονομικού Κέντρου Χανίων (ΜΑΙΧ), διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Μέλι καλοκοιμηθιάς: το μοναδικό μέλι των Χανίων», ανοιχτή στο κοινό.
Το μέλι καλοκοιμηθιάς είναι ένας τύπος μελιού που παράγεται τοπικά, μόνο σε ορισμένες περιοχές των Χανίων Κρήτης και, απ’ όσο είναι γνωστό, πουθενά αλλού στον κόσμο, λόγω της περιορισμένης εξάπλωσης του συγκεκριμένου φυτού Ballota pseudodictamnus (L.) Benth. subsp. pseudodictamnus απ’ το οποίο προέρχεται. Το μέλι καλοκοιμηθιάς είναι ανοιχτόχρωμο, αρκετά γλυκό και απαλό στη γεύση, με ελαφρύ άρωμα σε τόνους λουλουδιών φρούτων και αίσθηση δροσιάς. Κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα όπως τα περισσότερα μέλια νέκταρος. Όταν «μπει» και το θυμάρι, τότε το χρώμα γίνεται ελαφρώς πιο σκούρο κεχριμπαρί και ο συνδυασμός γεύσης είναι μοναδικός!
Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του προγράμματος «Ταυτοποίηση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών του μελιού «καλοκοιμηθιάς» (Ballota pseudodictamnus) που παράγεται στην Π.Ε. Χανίων» (2022-2024). Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιείται από κοινού μεταξύ του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Ποιότητας Τροφίμων και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Μ.Α.Ι.Χ., με τη συνεργασία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων «Η Μέλισσα».
Πρόγραμμα
6.30 – 7.00 μ.μ.: Προσέλευση – Εγγραφές
7.00 – 7.15 μ.μ.: Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
7.15 – 7.45 μ.μ.: «Κλινικές μελέτες που τεκμηριώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην ανθρώπινη υγεία», Ανδρέας Θρασυβούλου, ομότιμος καθηγητής, Εργαστήριο Μελισσοκομίας -Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
7.45 – 8.00 μ.μ.: «Το φυτό καλοκοιμηθιά», Ηλέκτρα Ρεμούνδου, τεχνολόγος γεωπόνος, ερευνήτρια ΜΑΙΧ, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας
8.00 – 8.20 μ.μ.: «Αποτελέσματα αναλύσεων του μελιού καλοκοιμηθιάς», Χρυσούλα Τανανάκη, Δρ χημικός, αναπλ. καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
8.20 – 8.30 μ.μ.: «Προοπτικές προώθησης του μελιού καλοκοιμηθιάς» Παναγιώτα Γώτσιου, βιολόγος MSc, ερευνήτρια ΜΑΙΧ, Τμήμα Ποιότητας Τροφίμων και Χημείας Φυσικών Προϊόντων
8.30 – 9.00 μ.μ.: Συζήτηση – Ερωτήσεις / Απαντήσεις