Ελλείψεις φαρμάκων και ακρίβεια δυναμιτίζουν τα θεμέλια του φαρμακείου και χρήζουν άμεσες παρεμβάσεις
Περισσότεροι από 485 σύνεδροι παρακολούθησαν τις εργασίες του 16ου Παγκρήτιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου που διοργάνωσε το Συντονιστικό Όργανο Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης, με την οργανωτική ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου στις 25 και 26 Μαΐου 2024 στο Ρέθυμνο.
Το συνέδριο περιλάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα επιστημονικών και επαγγελματικών ομιλιών με την ολοκλήρωση των οποίων παρουσιάστηκαν τα παρακάτω συμπεράσματα:
Οι ραγδαίες εξελίξεις στον φαρμακευτικό χώρο αναδιατάσσουν το έργο του φαρμακοποιού της κοινότητας, επεκτείνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην κατεύθυνση της υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στη συμμετοχή σε δράσεις για τη Δημόσια Υγεία.
Η φαρμακευτική επιστήμη, ζωντανή και δυναμικά εξελισσόμενη, προσφέρει νέες ελπίδες στον αγώνα κατά της ασθένειας. Οι ανακαλύψεις νέων βιοχημικών μηχανισμών, η έρευνα και η ανάπτυξη θεραπευτικών εφαρμογών, παρέχουν καινοτόμα φάρμακα και ιατροτεχνολογικές συσκευές στη φαρέτρα της θεραπευτικής.
Ωστόσο, αν και ο νέος δυναμικός ρόλος του φαρμακοποιού συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδου ποιότητας ζωής του ασθενή, το φαρμακείο καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, όπως:
- Οι ελλείψεις φαρμάκων.
- Η διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα κρατικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
- Τα προβλήματα βιωσιμότητας λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού.
- Η πληθωριστική έκρηξη.
- Το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον με την αύξηση των εξόδων που το φαρμακείο δεν δύναται να απορροφήσει.
- Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Τα οποία δυναμιτίζουν τα θεμέλιά του και χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων.
Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας και τον πανεπιστημιακό χώρο, μεταξύ των οποίων και οι κ. κ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, καθηγητής Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας του ΕΚΠΑ και ακαδημαϊκός, Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Παναγής, καθηγητής Βιοψυχολογίας τμήματος Ψυχολογίας και κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και Χριστίνα Δάλλα, αν. καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο και πρόεδρος της Mediterranean Neuroscience Society.
Δυναμική ήταν και η παρουσία στο πρόγραμμα φαρμακοποιών της κοινότητας, που έχουν μεταπτυχιακή πανεπιστημιακή εξειδίκευση πάνω στο αντικείμενο μελέτης τους, όπως οι κ. κ. Ανδρέας Αντωνίου, Μάριος Σπανάκης, Μανόλης Στεφανάκης και Αγάπη Φουρναράκη.
Στα στρογγυλά τραπέζια συμμετείχαν οι κ. κ. Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Σεραφείμ Ζήκας, πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και α΄ αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, και Εμμανουήλ Κατσαράκης, γενικός γραμματέας του ΠΦΣ και πρόεδρος του Φ.Σ. Χανίων, Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης, πρόεδρος Φ.Σ. Ρεθύμνου, Αριστοτέλης Σκουντάκης, πρόεδρος Φ.Σ. Ηρακλείου, Μιχαήλ Πλακογιαννάκης, πρόεδρος Φ.Σ. Λασιθίου, και Ανδρέας Αντωνίου, γενικός γραμματέας Φ.Σ. Ρεθύμνου και μέλος Δ.Σ. του ΠΦΣ.
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο βουλευτής Ρεθύμνου ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Εμμανουήλ Χνάρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μανουσάκης εκ μέρους του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Εμμανουήλ Συντυχάκη, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του δήμου Ρεθύμνης Στέλιος Σπανουδάκης ως εκπρόσωπος του δημάρχου, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου Αναστασία Καπελέρη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ Σεραφείμ Ζήκας και πρόεδροι άλλων Φαρμακευτικών Συλλόγων, ενώ παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου Νικόλαος Γαγάνης.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της επίσημης έναρξης πραγματοποιήθηκε και η Εκδήλωση 100 χρόνια ΒΙΑΝΕΞ.
Παράλληλα λειτούργησε πλούσια και ενημερωμένη έκθεση με προϊόντα και υπηρεσίες φαρμακείου.
Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ.
Μεγάλοι χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ και ΒΙΑΝ.
Οργάνωση – Γραμματεία: Noufio Communication Services