• Τα υπολείμματα τροφών θα συλλέγονται σε καφέ κάδους που σύντομα θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης και των οικισμών και θα μεταφέρονται στο XΥΤΑ Αμαρίου
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του δήμου Ρεθύμνου και ενίσχυσης της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών, ώστε να περιοριστεί ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή στον ΧΥΤΑ, ο δήμος εντάσσει στο πρόγραμμά του μια ακόμα δράση που αφορά στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων στον δήμο Ρεθύμνου.
Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη προμηθευτεί καφέ κάδους, στους οποίους θα γίνεται χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, δηλαδή των υπολειμμάτων τροφών, καθώς και δυο απορριμματοφόρα εκ των οποίων το ένα διαθέτει και πλυντήριο.
Οι κάδοι, που θα είναι σε τρία διαφορετικά μεγέθη, θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου, αλλά και στους οικισμούς Ατσιποπούλου και Αδελιανού Κάμπου και από ‘κει θα γίνεται αποκομιδή των βιοαποβλήτων, τα οποία θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο του Αμαρίου, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία στο δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για 100 μεγάλους κάδους που θα είναι 1.100 λίτρων, αντίστοιχοι σε μέγεθος με τους ήδη γνωστούς πράσινους και μπλε κάδους, 160 κάδοι 140 λίτρων (θα τοποθετηθούν πλησίον των καταστημάτων εστίασης) και τα 1.200 μικρά καδάκια 10 λίτρων (για τα σπίτια). Παράλληλα μέσω της δράσης αυτής ο δήμος θα προμηθευτεί δυο νέα απορριμματοφόρα, εκ των οποίων το ένα θα είναι και πλυντήριο (μεικτό).
Οι στόχοι της δράσης είναι:
- Προώθηση οικιακής κομποστοποίησης – των αστικών περιοχών, όπως σχολεία, στρατόπεδα, κλπ.
- Ανάπτυξη Συστημάτων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων. – Ανάπτυξη δικτύων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, προς επίτευξη των στόχων του άρθρου 41 του Ν. 4042/2012 σε περιφερειακό επίπεδο.
- Κομποστοποίηση βιοαποβλήτων. – Δημιουργία μονάδων δημοτικής κομποστοποίησης συμπληρωματικά με τις προβλεπόμενες κεντρικές μονάδες των περιφερειακών σχεδιασμών.
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 582.000 ευρώ, χρήματα τα οποία εξασφάλισε ο δήμος Ρεθύμνου από το πρόγραμμα ο Ε.Π. – Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020 («Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξης 2020»).
Ο δήμος είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη δράση αυτή, ωστόσο αυτό θα γίνει όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου και αφού προηγηθεί μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τη χρήση των καφέ κάδων.
Στο πλαίσιο αυτό στη φετινή Γιορτή Κρητικής Διατροφής συμμετέχει με δικό της περίπτερο η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ρεθύμνου, όπου γίνεται ενημέρωση στους πολίτες με σχετικό υλικό για τις δράσεις του δήμου Ρεθύμνου στον τομέα περιβάλλοντος, αλλά και για την χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων που σύντομα θα ξεκινήσει.
Όπως εξηγεί η διευθύντρια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αγροτικής ανάπτυξης του δήμου Ρεθύμνου, Νικολέτα Γκολφινοπούλου, στον καφέ κάδο τοποθετούνται:
– υπολείμματα φρούτων και λαχανικών
– υπολείμματα κρεάτων και ψαριών
– υπολείμματα φαγητού (συμπεριλαμβανομένων μαγειρεμένων γευμάτων)
– γιαούρτι, τυρί, κελύφη αυγών
– πριονίδια από επεξεργασμένο ξύλο
– μικρές ποσότητες στάχτης από τζάκι
– χάρτινες σακούλες παντοπωλείου, εφημερίδες και χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες κουζίνας
– προϊόντα αρτοποιίας
– μικρές ποσότητες φύλλων, κλαδιών, χώματος και χόρτων από κήπους και γλάστρες
– ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι, δημητριακά
– κόκκοι και φίλτρα καφέ, τσάι
– προϊόντα στερεών τροφίμων που έχουν λήξει (χωρίς τη συσκευασία)
Σημειώνεται ότι για τους καφέ κάδους, σύμφωνα με την υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο βιοδιασπώμενες σακούλες ή απλές χάρτινες σακούλες. Όπως επισημάνεται, οι πλαστικές θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς αναμειγνύονται με τα καθαρά οργανικά και υποβαθμίζουν την ποιότητα του παραγόμενου κομπόστ. Τέλος σημειώνεται ότι όλες οι συσκευασίες πρέπει να διαχωρίζονται και μόνο τα υπολείμματα τροφών να απορρίπτονται στον καφέ κάδο.
Όπως εξήγησε η κυρία Γκολφινοπούλου στον καφέ κάδο ανακυκλώνονται τα απόβλητα κουζίνας, «ό,τι έχουμε από την επεξεργασία του φαγητού, όχι μόνο οι δημότες, αλλά και οι επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, η μεγάλη παραγωγή όπως σούπερ μάρκετ, όλοι όσοι παράγουν φυτικά απόβλητα και βέβαια θα μπορούν να τοποθετούν και μικρές ποσότητες από γκαζόν, από κλαδέματα, γιατί όλα αυτά οδηγούνται προς επεξεργασία. Όλα αυτά αποτελούν τα βιοαπόβλητα. Τα οργανικά απόβλητα αποτελούν το 40% όλου του συνόλου των απορριμμάτων μας. Είναι πάρα πολλά σε αναλογία. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να τα διαχωρίσουμε. Από τη μια οδηγούμαστε προς προϊόντα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και από την άλλη μειώνουμε τις ποσότητες που οδηγούνται προς ταφή, το οποίο -εκτός από το περιβαλλοντικό κόστος- έχει και οικονομικό κόστος στον πολίτη, γιατί πληρώνει την ταφή. Όσα λιγότερα θάψουμε, τόσο εξοικονομούμε χρήματα και σαν δημότες».
Ετοιμάζονται πολύκεντρα ανακύκλωσης με ανταποδοτικό όφελος για τους πολίτες
Εν τω μεταξύ, σε οκτώ διαφορετικά σημεία εντός πόλεως καθώς και σε Άδελε, Πλατανιά και Ατσιπόπουλο αναμένεται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα τα λεγόμενα «Πολύκεντρα ανακύκλωσης». Πρόκειται ουσιαστικά για οκτώ σημεία, όπου οι πολίτες θα μπορούν να τοποθετούν τις συσκευασίες και ως αντάλλαγμα να παίρνουν κάποιο αντίτιμο, το οποίο θα μπορούν να εξαργυρώσουν στο σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για Γωνιές Ανακύκλωσης με πολύκεντρα ανακύκλωσης με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
Ειδικότερα, σε αυτά τα σημεία οι πολίτες θα τοποθετούν χωριστά πλαστικά, μέταλλα, γυαλί και χαρτί με ανταποδοτικό όφελος για τα τρία πρώτα. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τα μέλη κλήθηκαν να εγκρίνουν τα προτεινόμενα από την υπηρεσία σημεία εντός της πόλεως του Ρεθύμνου.