Ενισχύεται σταδιακά η τουριστική κίνηση στην Κρήτη με την πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων να τοποθετούν την επαναλειτουργία τους για τη νέα σεζόν μετά τις 15 Απριλίου. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν τα λίγα πρώτα ξενοδοχεία που υποδέχτηκαν τους επισκέπτες που επέλεξαν την πόλη μας για τη γιορτή του Πάσχα των Καθολικών, ωστόσο τα νούμερα είναι μικρά όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης, που σημειώνει ότι η ουσιαστική έναρξη της σεζόν αναμένεται σε ένα δεκαπενθήμερο.
Μια σεζόν που σύμφωνα με τον ίδιο ξεκινά με πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα και με μικρή αύξηση συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον αριθμό των αφίξεων επισκεπτών. Το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου δείχνει να είναι λίγο καλύτερα από πέρυσι ενώ συνολικά η σεζόν όπως προκύπτει από τις κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, δείχνει μικρή άνοδο που μπορεί να φτάσει έως και το 5% συγκριτικά με πέρυσι.
Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Ολλανδοί, Βέλγοι, Σκανδιναβοί και Πολωνοί αποτελούν την πλειοψηφία των επισκεπτών για τον νομό Ρεθύμνου. Η αισιοδοξία είναι διάχυτη στον τουριστικό κλάδο, ωστόσο ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου τονίζει την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των τουριστικών αφίξεων στις αρχές και στο τέλος της σεζόν δηλαδή το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου και Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι το νησί και το Ρέθυμνο ειδικότερα δεν μπορούν τους μήνες αιχμής να υποδεχτούν περισσότερους επισκέπτες αφού οι υποδομές του νησιού δεν επαρκούν.
Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Μανόλης Τσακαλάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Η χρονιά εξελίσσεται μέχρι στιγμής θετικά. Ο Απρίλιος και ο Μάιος που είναι μήνες εκτός αιχμής, θα έχουν λίγη παραπάνω κίνηση από πέρυσι. Μέχρι την Κυριακή που ήταν το Πάσχα των Καθολικών, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήρθαν 15 τσάρτερς. Έχουν ανοίξει κάποια ξενοδοχεία σε όλους τους νομούς με χαμηλή πληρότητα. Κάποιοι λίγοι τυχεροί σημειώνουν υψηλή πληρότητα, αλλά τα ξενοδοχεία είναι πολύ λίγα. Ο όγκος των τσάρτερς θα ξεκινήσει μετά τις 15 Απριλίου, γι’ αυτό και τα περισσότερα ξενοδοχεία προγραμματίζουν να ανοίξουν από 15 μέχρι 30 Απριλίου. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η χρονιά θα κλείσει με μια αύξηση σε σχέση με πέρυσι όσον αφορά στις αφίξεις, αύξηση η οποία θα είναι έως 5% σε σχέση με πέρυσι. Σε αυτό πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι όσον αφορά στην αύξηση των αφίξεων. Από την άλλη πλευρά όμως τα χρήματα τα οποία θα ξοδέψουν φέτος οι τουρίστες στους προορισμούς θα είναι λιγότερα από τα προηγούμενα χρόνια, διότι ως γνωστόν και οι επισκέπτες μας αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση στις χώρες τους. Ο πληθωρισμός τους έχει ροκανίσει κάποια εισοδήματα, με αποτέλεσμα να διαθέτουν λιγότερα χρήματα. Επομένως, βάσει αυτών των δεδομένων διαλέγουν τον προορισμό και κάνουν λιγότερα έξοδα απ’ ότι έκαναν στο παρελθόν».
Ο κ. Τσακαλάκης παρατήρησε ωστόσο ότι πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι το νησί δεν μπορεί να δεχτεί παραπάνω επισκέπτες τους μήνες αιχμής υποστηρίζοντας ότι: «Το να συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των κλινών και να θέλουν οι τουρ οπερέιτορ να φέρουν όσο γίνεται περισσότερο κόσμο στην υψηλή περίοδο, δεν είναι εφικτό για τον πολύ απλό λόγο ότι την υψηλή περίοδο το αεροδρόμιο Ηρακλείου, που είναι η κύρια πύλη εισόδου, έχει προ πολλού εξαντλήσει τη φέρουσα ικανότητά του. Δεν έχει ικανότητα να πάρει άλλες πτήσεις. Αλλά και από την άλλη πλευρά τα κρεβάτια όσο και να αυξάνονται, κάποια στιγμή γεμίζουν. Επίσης δεν έχουμε τους δρόμους στους οποίους θα κινηθούν τόσοι επισκέπτες. Αυτήν τη στιγμή για να πας στο Ηράκλειο τώρα σε ώρα αιχμής θέλεις μια ώρα. Φανταστείτε τι θα γίνει το καλοκαίρι, δεδομένης της κίνησης που υπάρχει τώρα που είναι πολύ λίγος ο κόσμος. Από την άλλη πλευρά, είναι και τα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και γενικότερα των φυσικών πόρων. Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε τα άκρα της σεζόν, να φέρουμε τον παραπάνω κόσμο από τον Μάρτιο, καθώς και το δίμηνο Οκτωβρίου Νοέμβριου. Ήδη η κλιματική αλλαγή έχει χτυπήσει καμπανάκι προ πολλού. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Αγγλία που προσανατολίζεται στο να φέρνει περισσότερους πελάτες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και λιγότερο στον Ιούλιο, Αύγουστο» είπε.
«Ο όρος βιωσιμότητα πρέπει να γίνει πράξη»
Ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κρούει το καμπανάκι για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουριστικό κλάδο και τονίζει ότι ο όρος βιωσιμότητας πρέπει από τα λόγια να προχωρήσει επιτέλους στην πράξη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο παράδειγμα της Ρόδου σε συνεργασία με την TUI τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε κάνει τίποτα σαν χώρα και ειδικά σαν Κρήτη στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Όλοι για βιωσιμότητα μιλούν, αλλά κανένας δεν εφαρμόζει κάποιο πρόγραμμα. Έκανε μια αχνή προσπάθεια η Ρόδος με το πρόγραμμα «The Rhodes Co-Lab» αποτελεί πρότυπο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των παραθεριστικών προορισμών και κατευθείαν σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης απ’ ότι όλη η υπόλοιπη χώρα. Η βιωσιμότητα πρέπει να εξασφαλίζει ότι θα υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, αλλά και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρχουν οι δυνατότητες του πράσινου προορισμού, όπως για παράδειγμα να εκπέμπουμε λιγότερο άνθρακα. Οι Σκανδιναβοί που είναι πολύ ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα περιβάλλοντος έχουν φτάσει στο σημείο να λένε ότι δεν πετάνε, διότι το αεροπλάνο εκπέμπει μεγάλο αποτύπωμα σε άνθρακα. Η Κρήτη είναι νησιωτικός προορισμός που οι τουρίστες δεν μπορούν να έρθουν κολυμπώντας, ούτε με τρένο, μόνο αεροπορικώς. Εμείς όμως οφείλουμε να τους πούμε ότι αυτό το αποτύπωμα που χάνεις πετώντας στον αέρα, το κερδίζεις με αυτές τις δράσεις που έχουμε κάνει εμείς εδώ. Δυστυχώς αυτά τα προγράμματα δεν δουλεύουν από κάτω προς τα πάνω. Σε πρώτη φάση θα πρέπει, για παράδειγμα, η Περιφέρεια Κρήτης – όπως το κάνει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ξεκίνησε από τη Ρόδο – να εφαρμόσει τέτοια πλάνα, που είναι από το πολύ μικρό μέχρι το μεγαλύτερο. Η Τουρκία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και αυτήν τη στιγμή στο CNN στο Al Jazeera διαφημίζει ότι είναι η πράσινη χώρα και η μοναδική που έχει βιωσιμότητα. Υποχρέωσε τα 22.000 ξενοδοχεία της να γίνουν βιώσιμα, διότι διαφορετικά τους παίρνουν την άδεια. Μιλώ και εναντίον ημών, αλλά αυτό είναι το μέλλον και δεν θα το αποφύγουμε σε καμία περίπτωση Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουμε. Η Τουρκία φέτος είναι πρώτη σε προτίμηση στους Ευρωπαίους τουρίστες, δεύτερη είναι η Ισπανία και τρίτη η Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά στο παρελθόν οι πελάτες μας και οι πελάτες όλης της Ευρώπης – και των ανταγωνιστών μαζί -, διάλεγαν τον προορισμό των διακοπών τους με μοναδικό γνώμονα το οικονομικό. Όποιος τους έδινε περισσότερα για τα χρήματά τους εκεί πήγαιναν. Τώρα έχει σταματήσει να έχει τον πρωταρχικό ρόλο το οικονομικό, αλλά πρώτα εξετάζουν τη βιωσιμότητα, δηλαδή εάν φερόμαστε καλά στο περιβάλλον ή όχι. Άρα επιτακτική ανάγκη είναι να ξεκινήσουμε. Εμείς σαν ξενοδόχοι κάνουμε προγράμματα εφαρμόζουμε τα «green key» (πράσινα κλειδιά) έχουμε κάνει δράσεις με την TUI και με τους tour operator. Όμως εάν δεν είναι συνολικά η Κρήτη ευαισθητοποιημένη δεν μπορείς να το καταφέρεις και αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς μόνο μας. Δεν έχουμε τη διοικητική ικανότητα, ούτε μπορούμε να νομοθετήσουμε, ούτε να επιβάλλουμε».