15 °C Rethymno, GR
03/12/2022

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ενίσχυση των εισοδημάτων τους ζητούν οι συνταξιούχοι της Κρήτης

Αυξήσεις των εισοδημάτων τους στα όρια του πληθωρισμού ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση οι συνταξιούχοι τονίζοντας ότι οι ανακοινώσεις ενίσχυσης δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Όπως λένε χαρακτηριστικά ο χειμώνας που έρχεται θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που λόγω των χαμηλών συντάξεων θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες για θέρμανση.

Στο πλαίσιο αυτό και θέλοντας να ακουστούν τα αιτήματα τους οι συνταξιούχοι του νησιού ενώνουν τις δυνάμεις τους και κατεβαίνουν στους δρόμους, σε ένα παγκρήτιο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 10:30 στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου, ο Μπάμπης Σφακιανάκης, αναφερόμενος στα προβλήματα των συνταξιούχων είπε μεταξύ άλλων: «Πρώτα απ’ όλα απαιτούμε σήμερα αυξήσεις ουσιαστικές στις συντάξεις, στα επίπεδα τουλάχιστον του πληθωρισμού που τρέχει πάνω από το 12% σήμερα. Οι αυξήσεις που έχει εξαγγείλει ήδη η κυβέρνηση που θα κυμαίνονται περίπου στο 6,5 – 7,5% δεν ικανοποιούν τους συνταξιούχους, γιατί για 12 και πλέον χρόνια οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει ακριβά τόσο τις περικοπές και τις μειώσεις στις συντάξεις, όσο και την ακρίβεια. Η ακρίβεια σήμερα τρέχει με γοργούς ρυθμούς. Η τιμή του ρεύματος είναι στα ύψη, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος και καιρικά αλλά και επισιτιστικά. Τα είδη λαϊκής κατανάλωσης ακριβαίνουν μέρα με τη μέρα με αποτέλεσμα οι πενιχρές συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων να μη φτάνουν πολλές φορές ούτε για το ρεύμα.

 Γι’ αυτό ζητάμε κατώτατη σύνταξη σήμερα στα 650€ από 480€ που είναι σήμερα. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, έτσι ώστε να μπορεί ο συνταξιούχος, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο χαμηλόμισθος να ανταπεξέλθει στις σημερινές ανάγκες της οικογένειας. Να δοθούν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και το δώρο το ενδεκάμηνο που έβγαλε το συμβούλιο της Επικρατείας σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε αυτούς που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Ζητάμε να δοθεί η πολιτική λύση, έτσι ώστε να δοθούν σε όλους χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς αγωγές, χωρίς δικαστήρια, όπως έγινε με τις κύριες συντάξεις το 2020. Έχει θεσπιστεί, έχει ψηφιστεί ότι το 0,5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος θα διατίθεται κάθε χρόνο στους συνταξιούχους για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων της χώρας. Δυστυχώς, και η σημερινή κυβέρνηση για τρία χρόνια δεν έχει αποδώσει αυτά τα ποσά που κυμαίνονται πάνω από τα 3 δισ. ευρώ».

Παράλληλα ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε στην παρακράτηση των εισφορών των συνταξιούχων που όπως είπε  κάθε μήνα παρακρατούνται από τη σύνταξή τους 0,20€ για την ενίσχυση των ομοσπονδιών των συνταξιούχων. «Από το 2018, 2020, 2021 και τρέχει το 2022 δεν έχουν δοθεί παρά το ότι αυτά είναι χρήματα των συνταξιούχων, δεν είναι χρήματα της κυβέρνησης και παράνομα ο κ. Χατζηδάκης ο υπουργός εργασίας τα παρακρατεί και δεν τα αποδίδει στις οργανώσεις, με αποτέλεσμα τα σωματεία των συνταξιούχων να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμός και στην συνδικαλιστική δράση ακόμα των σωματείων. Τέλος να πούμε ότι είναι καιρός και θα πρέπει το κράτος, η πολιτεία, η κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομοθέτηση του αφορολόγητου στις 12.000€, όπως ήταν παλαιότερα, γιατί θεωρούμε ότι 1.000€ τον μήνα ας πούμε ότι φτάνουν για τις βασικές ανάγκες μιας μέσης οικογένειας. Η φορολόγηση των συνταξιούχων, των μισθωτών που δεν μπορούν να κρύψουν απολύτως ένα ευρώ, όπως συμβαίνει σε άλλες κατηγορίες όπως γνωρίζεται εσείς αλλά και ο άλλος κόσμος αυτά τα φαινόμενα. 12.000€ λοιπόν το αφορολόγητο, να ανακουφιστεί η φορολόγηση των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μισθωτών γενικότερα και βέβαια, να υπάρξουν άμεσες ενέργειες ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας έτσι ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και γρήγορη και έγκυρη αντιμετώπιση όλων όσων χρειάζονται τις υπηρεσίες του εθνικού συστήματος υγείας, στα κέντρα υγείας, στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου».

Τείος ο κ. Σφακανιάκης τόνισε πως την ημέρα της παγκρήτιας κινητοποίησης των συνταξιούχων έχει προγραμματιστεί εκ νέου συνάντηση αντιπροσωπείας των συνταξιούχων στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

«Το συλλαλητήριο θα γίνει την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο 10:30 η ώρα το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Λεωφορεία θα ξεκινήσουν από την μαρίνα Ρεθύμνου 8:30 η ώρα το πρωί. Καλούμε όλους τους συνταξιούχους του νομού να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά, για να ενώσουμε τη φωνή των συνταξιούχων της Κρήτης με την φωνή των συνταξιούχων όλης της χώρας. Όλες αυτές τις μέρες γίνονται συγκεντρώσεις, γίνονται συλλαλητήρια σε όλες τις περιφέρειες τις χώρας. Καλούμε λοιπόν τους συνταξιούχους να έχουν μαζική και δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο αυτό» κατέληξε ο κ. Σφακιανάκης.