Την ενίσχυση των ΤΑΕ Κρήτης και ειδικότερα του ΤΑΕ Μυλοποτάμου και ΤΑΕ Μεσαράς, με μετάθεση προσωπικού και όχι με αποσπάσεις όπως συμβαίνει τώρα, λύση που ξεκίνησε ως προσωρινή αλλά έχει γίνει μόνιμη, ζητά από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης. Η λύση των αποσπάσεων όπως τονίζει η Ένωση δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που λύνει, αφενός σε επιχειρησιακό επίπεδο σε δύσκολες περιοχές της Κρήτης και αφ’ ετέρου επιβαρύνει οικονομικά το Δημόσιο.
Αναλυτικά, στην επιστολή του προς τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, το Δ.Σ. της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης, αναφέρει τα παρακάτω:
«Η Ένωσή μας τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα σε δύο υπηρεσίες, που επιχειρούν σε δύσκολες περιοχές της Κρήτης –το Τ.Α.Ε. Μυλοποτάμου και το Τ.Α.Ε. Μεσαράς.
Μετά την ανάδειξη του προβλήματος, οι ανωτέρω υπηρεσίες ξεκίνησαν να ενισχύονται με αποσπάσεις προσωπικού εκτός Κρήτης και με έξοδα Δημοσίου. Το μέτρο αυτό είχε επιλεχθεί ως μία προσωρινή λύση επί υπουργίας κ. Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ έως ότου πραγματοποιηθούν μεταθέσεις στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Δυστυχώς η λαϊκή ρήση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» περιγράφει την κατάσταση και έως και σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί μεταθέσεις, αλλά συνεχίζεται η πρακτική των αποσπάσεων.
Ως συνδικαλιστική ένωση, οφείλουμε να σημειώσουμε τα αποτελέσματα που διαπιστώσαμε μετά από την ως άνω άστοχη επιλογή, τα οποία και παρατίθενται:
Α) Θέμα επιχειρησιακό.
Δεν υπάρχει ομοιογένεια στο προσωπικό όσον αφορά στην εκπαίδευσή τους, καθώς οι αποσπασμένοι συνάδελφοι δεν έχουν λάβει την ανάλογη εκπαίδευση, πού έχει λάβει το μόνιμο προσωπικό. Η εκπαίδευση αυτή είναι απαραίτητη όχι μόνο από άποψη αποτελεσματικότητας, αλλά και από άποψη ασφάλειας των ιδίων των αποσπασμένων αλλά και του μόνιμου προσωπικού που επιχειρούν από κοινού.
Υπενθυμίζουμε ότι το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ γνωρίζει τις επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες των εν λόγω υπηρεσιών – που καλούνται να δρουν υπό δύσκολες και πολλές φορές λίαν επικίνδυνες συνθήκες – για αυτό και έχει διατάξει την εκπαίδευση όσων υπηρετούν στα Τ.Α.Ε. από την Ε.Κ.Α.Μ Κρήτης. Διαπιστώνουμε ότι σχεδόν το σύνολο των αποσπασμένων συναδέλφων πού ενισχύουν τις παραπάνω υπηρεσίες, δεν έχουν την
παραπάνω εκπαίδευση με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομοιογένεια και την επιχειρησιακή δράση των υπηρεσιών.
Β) Θέμα οικονομικό.
Διαπιστώνεται ότι στο Τ.Α.Ε. Μεσαράς υπηρετούν 61 συνάδελφοι εκ των οποίων οι 31 είναι αποσπασμένοι, ενώ από τους 31 αποσπασμένους οι 25 είναι με έξοδα Δημοσίου.
Ομοίως το Τ.Α.Ε. Μυλοποτάμου έχει 12 αποσπασμένους με έξοδα Δημοσίου. Το οικονομικό υπερβάλλον κόστος της παραπάνω επιλογής για κάθε μήνα είναι περίπου 64.000 ευρώ, ήτοι το χρόνο αγγίζει τις 777.000 ευρώ δηλαδή μέχρι τώρα έχει κοστίσει κοντά στα 2.330.000 ευρώ.
Εάν είχαν πραγματοποιηθεί μεταθέσεις, τόσο το Δημόσιο όσο και η ΕΛ.ΑΣ θα είχαν εξοικονομήσει ένα σεβαστό ποσό, το οποίο θα μπορούσε με τη σειρά του να διατεθεί για την αγορά οχημάτων. Η ανάγκη για οχήματα 4Χ4 αγροτικά είναι άμεση και επιτακτική και οι απαντήσεις που λαμβάνουμε στα σχετικά αιτήματά μας είναι ότι τα κονδύλια δεν επαρκούν! Είναι τουλάχιστον οξύμωρο με βάση τα παραπάνω ποσά που δαπανώνται για άστοχες αποσπάσεις.
Και επειδή το θέμα των οχημάτων είναι καίριο και μας απασχολεί ιδιαίτερα, θα επανέλθουμε σε αυτό με χωριστό έγγραφό μας.
Μεγάλο μέρος του προβλήματος θα είχε λυθεί εάν το Αρχηγείο είχε προβεί σε μεταθέσεις Ειδικών Φρουρών στις παραπάνω υπηρεσίες.
Ζητάμε λοιπόν, με βάση τις αποσπάσεις, όπως μετατεθούν τουλάχιστον 15 Ειδικοί Φρουροί σε κάθε υπηρεσία».