Φορείς, σωματεία, σύλλογοι εργαζομένων, άνεργοι και συνταξιούχοι από όλο τον νομό, ενώνουν τις φωνές τους για να διεκδικήσουν δημόσιες, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Διεκδικούν ένα νοσοκομείο πλήρως στελεχωμένο με τον απαραίτητο αριθμό ιατρικού νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού και αντίστοιχα Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ που να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών.
Σήμερα στο πλαίσιο της Παγκρήτιας δράσης για την υγεία έχει προγραμματιστεί στις 6 το απόγευμα ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο.
Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη ότι: Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα» και καλεί τους Ρεθεμνιώτες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. «Για να δώσουμε συλλογικά τον αγώνα για ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ σύγχρονο αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, που να ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης.
Τα προβλήματα των δομών υγείας της μίας περιοχής είναι — και γίνονται — αντικειμενικά προβλήματα των δομών υγείας της άλλης. Κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να σωθεί μόνο του.
Την ίδια στιγμή, η υγεία του λαού υπονομεύεται από παντού, πολύ πριν έρθει αντιμέτωπος με το εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας την ώρα της ανάγκης. Ο ένοχος είναι ο ίδιος: η πολιτική που υπηρετεί το κέρδος. Αυτή ευθύνεται για τη φθορά της υγείας και αντιμετωπίζει ως «κόστος» ακόμα και στοιχειώδη μέτρα πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς. Εμείς, οι μαχόμενοι υγειονομικοί, δεν ανεχόμαστε να μας προκρίνουν σαν λύση να μετατρέψουμε τους ασθενείς σε πελάτες, για να αυξήσουμε το εισόδημά μας.
Δεν ανεχόμαστε η επιστημονική γνώση να καθορίζεται από τη λογική κόστους-οφέλους και τα επιτεύγματά της να είναι προσβάσιμα σε όποιον βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και όχι σε αυτόν που τα έχει ανάγκη.
Θα συνεχίσουμε δυναμικά τον δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα, μαζί με τους ασθενείς μας. Μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.
Ο νέος «υγειονομικός χάρτης» που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, μειώσεις προσωπικού και περιορισμό των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, μετατρέποντας τις μονάδες υγείας σε «αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις». Η πολιτική αυτή οδηγεί σε διάλυση των νοσοκομείων, περιθωριοποίηση της ψυχικής υγείας και συνεχή επιβάρυνση των πολιτών, ενώ την ίδια ώρα στοχοποιεί όσους αναδεικνύουν τα προβλήματα του συστήματος και επιχειρεί τη φίμωσή τους».
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου σε ψήφισμά του αναφέρει:
«Το ένα και μοναδικό Νοσοκομείο του Νομού μας, είναι απαραίτητο να συνεχίσει τη λειτουργία του και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους γιατρούς και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό.
Ζητάμε για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ:
• Να πραγματοποιηθούν προσλήψεις για τη στελέχωση του Νοσοκομείου με βάση τις πραγματικές ανάγκες
• Αλλαγή του υφιστάμενου οργανισμού και ένταξη του Νοσοκομείου στα άγονα της Γ΄ζώνης κινήτρων.
• Μονιμοποίηση συμβασιούχων
• Ένταξη των Ιατρών στα ΒΑΕ
• Εκσυγχρονισμός και στελέχωση του ΕΚΑΒ
• Να δοθούν εργασιακά, επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα για να έρθουν γιατροί στο Νοσοκομείο μας
• Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνης, καλεί του συναδέλφους να παραστούν στο συλλαλητήριο στις 27.11.2025, στις 18.00 στο Δημαρχείο».
Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου συμμετέχει στο μεγάλο πανρεθεμνιώτικο συλλαλητήριο τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Η συνειδητή και σχεδιασμένη εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας και περίθαλψης δοκιμάζει τις οικονομικές αντοχές και των εκπαιδευτικών. Για μία απλή διάγνωση ο καθηγητής και ο δάσκαλος καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη. Οι υγειονομικές δαπάνες αφαιμάζουν το ήδη πολύ χαμηλό μας εισόδημα. Και φυσικά δεν είμαστε οι μόνοι.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό. Η απίσχναση του δημόσιου συστήματος υγείας θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας. Έχει αποδειχτεί πως ο ιδιωτικός τομέας δεν διαθέτει τις δυνατότητες του δημόσιου. Η κυβέρνηση ωστόσο αφήνει το νοσοκομείο μας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας να αργοπεθαίνουν. Όποιος γιατρός, νοσηλευτής ή άλλος εργαζόμενος παραιτηθεί δεν αντικαθίσταται. Το ΕΣΥ στον νομό Ρεθύμνου επιβιώνει χάρη στον πατριωτισμό των λειτουργών του, των οποίων οι σωματικές και ψυχικές αντοχές δοκιμάζονται».
Ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Ρεθύμνης καλεί τα μέλη του:
«Να συμμετάσχουν ομαδικά και δυναμικά στη συγκέντρωση – συλλαλητήριο, το οποίο διοργανώνεται από τους Συλλόγους και τα Σωματεία του Ρεθύμνου συμμετέχοντας στην Παγκρήτια ημέρα δράσης για την υγεία.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 στην πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης».
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου συμμετέχει και στηρίζει την κινητοποίηση για τη δημόσια υγεία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
«Στεκόμαστε στο πλευρό των υγειονομικών και του συνόλου της κοινωνίας, διεκδικώντας:
Αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους και όλες.
Τερματισμό της υποβάθμισης των Δημόσιων Νοσοκομείων.
Υγεία ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό – όχι ως εμπόρευμα.
Η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αφορά κάθε πολίτη.
Καλούμε όλους να συμμετάσχουν ενεργά, ώστε να ακουστεί δυνατά η ανάγκη για ένα πραγματικά ανθρώπινο, προσβάσιμο και ποιοτικό σύστημα υγείας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει με ανακοίνωσή του τις κινητοποιήσεις για τη δημόσια υγεία τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Τα τελευταία χρόνια οι κρητικοί έχουν εκδηλώσει την αντίθεση του στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας που εκδηλώνεται με κλείσιμο κλινικών, παραιτήσεις γιατρών από εξουθένωση, ατέλειωτες αναμονές σε ραντεβού και χειρουργεία κτλ. Η δημόσια υγεία, η εκπαίδευση τα ΕΛΤΑ γίνονται καύσιμη ύλη με την υποβάθμιση τους για να τροφοδοτηθεί ο ιδιωτικός τομέας με πελατεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε εποχή μνημονίων κατάφερε να κρατήσει το σύστημα υγείας όρθιο προσθέτοντας 15 000 εργαζόμενους και να εξασφαλίσει την αγορά εξοπλισμού που πολύ περήφανα εγκαινιάζει η ΝΔ. Η βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας υγείας αλλά και των δημόσιων υποδομών συνολικότερα απαιτεί άλλη κυβερνητική πολιτική. Πρέπει τα χρήματα που διασπαθίζονται στις απευθείας αναθέσεις και σε επιδοτήσεις του χασάπη και του φραπέ σε κάθε τομέα να πάνε σε αύξηση μισθών των υγειονομικών και στη διασφάλιση φθηνής κατοικίας. Αν δεν σταματήσουμε τις πολιτικές της ΝΔ θα συνεχίζουν οι γιατροί να φεύγουν σε άλλες χώρες για αναζήτηση καλύτερων συνθηκών και οι Ρεθυμνιώτες να γυρίσουν στην δεκαετία του 50 που θα έπρεπε να πουλήσουν ότι είχαν για να κάνουν μια σοβαρή εγχείρηση».
Οι φορείς που μέχρι τώρα στηρίζουν, συμμετέχουν και καλούν στην κινητοποίηση είναι:
Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Γενικών – Οικογενειακών Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, το Συνδικάτο Οικοδομών και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ρεθύμνου, το νέο Σωματείο Εργαζομένων CRETAN FARMS, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Ρεθύμνου, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Τρίτεκνων νομού Ρεθύμνου, ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπάλληλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων ν. Ρεθύμνου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ), η Ένωση Γονέων Ρεθύμνου, το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία ν. Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Πολίτικων Συνταξιούχων Δημοσίου νομού Ρεθύμνου, το Σωματείο Εστίασης δήμου Ρεθύμνου, η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), ο Σύλλογος Δικαστικών Υπάλληλων Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Κτηνοτροφών Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Αριάδνη και ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Π.Ε. Ρεθύμνου.













