4.068 άτομα συμμετείχαν στις ενέργειες ενημέρωσης του Κέντρου Πρόληψης στο Ρέθυμνο και στους οικισμούς το σχολικό έτος 2023-24
Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου, που στόχο έχει την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας γύρω από το φαινόμενο των εξαρτήσεων, που παρατηρείται έντονα στη σύγχρονη κοινωνία, διοργάνωσε ενημερωτική δράση έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου μοιράζοντας έντυπο υλικό στους πολίτες για θέματα που αφορούν στην πρόληψη των εξαρτήσεων, καθώς και στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, η οποία ψηφίστηκε το 1987 από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να είναι η 26η Ιουνίου με στόχο την προώθηση και κινητοποίηση των ανθρώπων προς θετικές επιλογές και υγιείς στάσεις ζωής, καθώς και την αποτροπή των εξαρτήσεων όπως είναι τα ναρκωτικά.
Σημαντική είναι η συνεχής ενημέρωση της κοινότητας για την πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών, προκειμένου να μειωθούν τα φαινόμενα, όπως επίσης και να βοηθηθούν όσοι κάνουν χρήση ουσιών ή παρουσιάζουν άλλες εξαρτήσεις και να αποτραπεί η ανάπτυξη διαταραχών και συναφών προβλημάτων υγείας και κοινωνικών προβλημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό καθοριστική είναι η λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου, που προσφέρει υπηρεσίες από το 1997 με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας, καθώς και την εκπαίδευση ομάδων πληθυσμού, σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας.
Από τις δράσεις ενημέρωσης, που πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-24, ωφελήθηκαν συνολικά 4.068 άτομα από την πόλη και τους οικισμούς της περιφέρειας Ρεθύμνου, ανάμεσά τους οικογένειες, εκπαιδευτικοί, μαθητές, παιδιά και έφηβοι.
«Η 26η Ιουνίου αποσκοπεί στην ενεργοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τη μεγάλη μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου, Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρθηκε στις συνθήκες της σύγχρονης εποχής που αποτελούν την αιτία γενικότερα των κοινωνικών προβλημάτων και ειδικότερα των εξαρτήσεων:
«Στην εποχή μας βλέπουμε ότι τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και ιδιαίτερα μετά την κρίση, δεν αφορούν μόνο στη χρήση των ναρκωτικών, είναι πολυεπίπεδα και τα βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Από την ενδοοικογενειακή βία, από τη σχολική βία, από την καταπίεση, από τη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα ενώνουμε τη φωνή μας για να έχουμε μια κοινωνία με λιγότερες εξαρτήσεις».
Οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου
Το Κέντρο απευθύνεται κυρίως σε άτομα που δε σχετίζονται με τη χρήση ουσιών και οργανώνει προγράμματα για την οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα. Παράλληλα, στηρίζει και παραπέμπει στις κατάλληλες θεραπευτικές δομές τα άτομα που εμπλέκονται με τη χρήση ουσιών. Οι δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ικανότητας των ανθρώπων να διαχειρίζονται και να ανταπεξέρχονται σε δύσκολες καταστάσεις ζωής, να προσαρμόζονται στις αλλαγές, να επικοινωνούν καλύτερα και να επιλέγουν θετικές στάσεις ζωής.
Το πολυσχιδής έργο του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου για την αποτροπή των εξαρτήσεων, καθώς και σε θέματα εκφοβισμού και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, περιέγραψε η επιστημονικά υπεύθυνη του κέντρου στο Ρέθυμνο, Νίκη Μπογά, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών:
«Είναι μια δράση ευαισθητοποίησης για το κοινό με την ενημέρωση για τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης. Η ουσιαστική ευαισθητοποίηση γίνεται όλη τη χρονιά με δράσεις που κάνει το κέντρο σε σχολεία και στην κοινότητα. Ενημερώσεις γίνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε μαθητές όλων των ηλικιών για διάφορα θέματα, όχι μόνο για τις εξαρτήσεις, αλλά και για τον σχολικό εκφοβισμό, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, δηλαδή για όλα αυτά τα θέματα που μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες κινδύνου και να οδηγήσουν έναν έφηβο κάποια στιγμή σε μια επικίνδυνη συμπεριφορά που μπορεί να είναι και οι εξαρτήσεις. Παράλληλα εκπαιδεύουμε ομάδες του πληθυσμού, όπως τους γονείς».
Το Κέντρο Πρόληψης λειτουργεί και προσφέρει υπηρεσίες ακριβώς σε επίπεδο πρόληψης, ώστε να αποφευχθεί κάθε είδους εξάρτησης. Τα περιστατικά που δέχονται και χρήζουν θεραπείας, σύμφωνα με την επιστημονικά υπεύθυνη κα Μπογά, παραπέμπονται σε δημόσιες δομές, όπως είναι το ΚΕΘΕΑ, το 18 Άνω και ο ΟΚΑΝΑ που δουλεύουν πάνω στο κομμάτι της απεξάρτησης. Όπως η ίδια ανέφερε:
«Δεν κάνουμε θεραπεία, παρ’ όλα αυτά δεχόμαστε περιστατικά και τα παραπέμπουμε στις κατάλληλες δομές, ανάλογα με την ηλικία και τη χρήση που κάνουν. Πάντα παραπέμπουμε σε δημόσιες δομές, οι οποίες είναι οι μόνες αρμόδιες για την απεξάρτηση. Οι δημόσιες δομές που λειτουργούν, το ΚΕΘΕΑ, το 18 Άνω και ο ΟΚΑΝΑ με διαφορετικά προγράμματα ο καθένας είναι οι μόνες δομές για απεξάρτηση. Η απεξάρτηση είναι πολύ σύνθετο φαινόμενο, θέλει εξειδικευμένα άτομα, ώστε να βοηθήσουν τον χρήστη και να μην τον προκαλέσουν περαιτέρω βλάβες. Είναι κάτι πάρα πολύ ευαίσθητο και θα πρέπει να το κοιτάμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή όσον αφορά στο που παραπέμπουμε και για ποιον λόγο παραπέμπουμε, ώστε οι άνθρωποι να πάρουν τη φροντίδα που χρειάζονται».
Τη δράση του Κέντρου Πρόληψης της Π.Ε. Ρεθύμνου στηρίζει η εκκλησία που με τη συμβολή της συνδράμει άμεσα και έμμεσα στο έργο κατά των εξαρτήσεων, είτε στηρίζοντας τα κέντρα πρόληψης του τόπου, είτε βοηθώντας τον άνθρωπο μέσω της διδασκαλίας της.
Σε δήλωσή του ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαδάκης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, τόνισε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια όλων των φορέων, ώστε να μειωθούν οι εξαρτήσεις που ολοένα και αυξάνονται στις μέρες μας:
«Υπάρχουν πολλά είδη εξαρτήσεων εκτός από τα ναρκωτικά, όπως είναι ο τζόγος, το αλκοόλ και γενικότερα κάθε πάθος, κάθε αδυναμία, κάθε αμαρτία. Η εκκλησία προσφέρει τη βοήθειά της με διάφορους τρόπους, αφενός στηρίζοντας τα κατά τόπους κέντρα πρόληψης, αφετέρου στηρίζοντας τους ανθρώπους με την έμμεση διδασκαλία. Η εκκλησία έμμεσα βοηθάει κάθε εξαρτημένο άτομο με τη διδασκαλία της, αλλά προσπαθεί να βοηθάει και άμεσα είτε στηρίζοντας όλα τα κατά τόπους κέντρα στην επικράτειά μας, είτε προσπαθώντας να βοηθήσει κάθε εξαρτημένο άτομο από ναρκωτικά ή από άλλες εξαρτήσεις. Παρά του ότι γίνεται αρκετά μεγάλος αγώνας, βλέπουμε δυστυχώς ότι τα αποτελέσματα δεν είναι έτσι όπως τα θέλαμε, διότι ζούμε σε μια δυτική κοινωνία, η οποία έχει πρότυπο τον καταναλωτισμό και πλέον σήμερα μπορούμε να έχουμε ό,τι θέλουμε. Στις μέρες μας, με τον τρόπο ζωής και με το διαδίκτυο μπορούμε όλα να τα απολαύσουμε, γι’ αυτό βλέπουμε ότι οι εξαρτήσεις αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Χρειάζεται συνολικότερη προσπάθεια».
7η ΥΠΕ Κρήτης «Επενδύουμε στην πρόληψη»
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου. Το φετινό «μήνυμα» του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την ημέρα εστιάζεται στην υποχρέωση και ανάγκη να επενδύσουμε στην πρόληψη, στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωση του πληθυσμού κυρίως των νέων, αλλά και των οικογενειών τους. Παράλληλα υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα για συλλογική δράση, με στόχο την ομαλή επανένταξη των ατόμων στο κοινωνικό σύνολο.
Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά δεν είναι ασθένεια αλλά προλαμβάνεται και θεραπεύεται. Η θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να είναι ψυχοκοινωνική, να στοχεύει στις ρίζες του προβλήματος, υποστηρίζοντας ολοκληρωμένα και ολιστικά τον άνθρωπο, εμπλέκοντάς τον ενεργητικά στη διαδικασία της προσωπικής του αλλαγής. Τα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών χρειάζονται όραμα, ενθάρρυνση, στήριξη και σεβασμό στο δικαίωμα βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.
Οι δείκτες θνησιμότητας, από χρήση κάποιου είδους εξαρτησιογόνων ουσιών, κατατάσσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο με συλλογική δράση, ολιστική προσέγγιση, και επενδύοντας στην πρόληψη και ενημέρωση του πληθυσμού, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, οι επαγγελματίες υγείας της, σε συνεργασία με τις δομές υγείας στις οποίες υπηρετούν στο πλαίσιο της συλλογικής δράσης έχουν συνάψει μνημόνιο σύμπραξης και συνεργασίας με το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, τους επαγγελματίες υγείας και τις μονάδες απεξάρτησης του φορέα, αναπτύσσοντας πρακτικές πρόληψης στην κοινότητα, ευαισθητοποίησης του πληθυσμού έναντι των διακρίσεων, του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και υποστήριξης της υγείας των ατόμων που είναι χρήστες ή πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας του μαθητικού πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο, του υπουργείου Υγείας, σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες της Κρήτης υλοποιούνται προγράμματα πρόληψης, ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις και ψυχικής ενδυνάμωσης των μαθητών.