Μετά από μια μακρά και έντονη συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου ενέκρινε τη νέα προγραμματική σύμβαση του δήμου με την Αμάρι ΑΕ, προκείμενου να συνεχίσει ο δήμος να μεταφέρει τα απορρίμματα του στον χώρο του ΧΥΤΑ, έως ότου ολοκληρωθεί η νέα μονάδα του εργοστασίου και του νέου ΧΥΤΥ.
Η ένταση προκλήθηκε καθώς ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης, με κείμενο το οποίο είχε αποστείλει στους δημοτικούς συμβούλους εξέφραζε επί της ουσίας την κάθετη αντίθεσή του για την εκ νέου υπογραφή σύμβασης με την Αμάρι ΑΕ, επισημαίνοντας ότι η οποία σύμβαση θα έπρεπε να υπογραφεί με τον ΕΣΔΑΚ που είναι ΦΟΔΣΑ, κάτι που δεν είναι η εταιρεία Αμάρι ΑΕ.
Η ασαφής νομοθεσία και οι διαρκείς αλλαγές της και συμπληρώσεις που έγιναν σε σχέση με τον ρόλο της Αμάρι ΑΕ που σύμφωνα με τη νομοθεσία όπως ειπώθηκε είναι ντε φάκτο ΦΟΔΣΑ δηλαδή δεν είναι ΦΟΔΣΑ αλλά επιτελεί τέτοιο ρόλο, μονοπώλησαν τη συνεδρίαση, με τον δήμαρχο να απαντά πως πρόκειται για την τελευταία προγραμματική σύμβαση που υπογράφεται, με δεδομένο ότι το 2023 θα τεθεί σε λειτουργιά η νέα μονάδα ΧΥΤΥ του Αμαρίου.
Παράλληλα, τονίστηκε ότι όλες οι προγραμματικές συμβάσεις έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό συνέδριο.
Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση όπως αναφέρθηκε θα υπάρξει πρόβλημα με την εναπόθεση των απορριμμάτων, καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση για το που θα πάνε τα σκουπίδια και ο κίνδυνος είναι σοβαρός, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Ο δήμαρχος ως απάντηση στις νομικές αιτιάσεις του κ. Μανουσογιάννη, ξεκαθάρισε ότι όταν υπάρχει ένας αποδέκτης απορριμμάτων η νομολογία λέει ότι δεν πρέπει να γίνεται διαγωνιστική διαδικασία, αλλά προγραμματικές συμβάσεις, γιατί ο φορέας υποδοχής είναι ένας και απαιτούνται προγραμματικές συμβάσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Μανουσογιαννης επέμεινε πως τα χρήματα που δίδει ο δήμος αφενός είναι πολλά, εκ των οποίος όπως είπε τα μισά δεν διατίθενται για τα απορρίμματα, αλλά για άλλους σκοπούς, κάτι που είναι παράτυπο.
Μετά από μια συνεδρίαση γεμάτη εντάσεις η προγραμματική σύμβαση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Την προγραμματική σύμβαση καταψήφισαν ο κ. Φανουργάκης από την παράταξη του κ. Νίνου, ο κ. Βουρβαχάκης και ο κ. Μανουσογιάννης. Παρόν δήλωσε ο Μιχάλης Ανδρουλάκης.
Ο δήμαρχος στην τοποθέτηση του ξεκαθάρισε ότι το δημοτικό συμβούλιο το ενδιαφέρει το συμφέρον του δήμου και των δημοτών του και επεσήμανε ότι πλέον με τη νέα σύμβαση διευρύνεται το ωράριο υποδοχής των απορριμματοφόρων του δήμου στο ΧΥΤΑ, ώστε να εξυπηρετείται η πόλη και τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η καθαριότητα της πόλης και των οικισμών, ώστε να μην τεθεί κανένα ζήτημα δημόσιας υγείας.
Ειδικότερα ο Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε: «Είναι βέβαιον ότι είναι η τελευταία σύμβαση που κάνουμε, γιατί με το που ολοκληρωθεί το έργο τη διαχείριση θα αναλάβει ο ΕΣΔΑΚ ως φορέας διαχείρισης του χώρου. Επίσης καταφέραμε – σε αυτή τη σύμβαση – μια αύξηση του ωραρίου. Αυτό που έκανε ο ΧΥΤΑ, ήταν να έχει ένα ωράριο λειτουργίας επτά το πρωί με δύο το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να υποχρεώνει 4-6 απορριμματοφόρα του δήμου να μένουν γεμάτα μέχρι την άλλη μέρα το πρωί, με αποτέλεσμα να προκαλείται τρομακτική ενόχληση της γειτονιάς που μας φιλοξενεί και που ελπίζω γρήγορα να πάμε αλλού και να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που υπάρχει μεγάλη ανοχή από τους κάτοικους και τους ευχαριστώ. Υπάρχουν θέματα που θέτει ο κ. Μανουσογιάννης. Η σύμβαση τίθεται υπό την έγκριση. Είναι δεδομένο ότι το θέμα θα το εξετάσει ο επίτροπος. Ίσως και το Ελεγκτικό συνέδριο. Ο δήμος τα ίδια λεφτά θα πληρώσει είτε με ΕΣΔΑΚ είτε με Αμάρι ΑΕ. Εμείς θέλουμε την πόλη καθαρή, το ΧΥΤΑ να λειτουργεί, το σύστημα να μπορεί να ανταπεξέλθει και να τηρούμε τα συμφωνηθέντα».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος, στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι το ουσιαστικό ζήτημα είναι η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και από πλευράς δήμου και από πλευράς δημοτών, ώστε να περιοριστεί ο όγκος των απορριμμάτων του δήμου που μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ, αλλά και εκεί να γίνεται σωστή διαχείριση.
«Τα τυπικά ελαττώματα προκαλούνται και από γκρίζες ζώνες νομοθεσίας – δεν είναι καινούριο – για αυτό υπάρχουν διαδοχικοί έλεγχοι. Εμένα ως πολιτικό μέλος αυτού του ΔΣ, με ενδιαφέρει αυτό που αποφασίζω στον α’ και β’ βαθμό που ελέγχεται, να έχει θετική απόκριση. Μέχρι τώρα παρά το ότι έχουμε εκφράσει τις διαφωνίες μας για ουσιώδη διαχείριση, έχουμε ψηφίσει προγραμματικές συμβάσεις που έχουν ελεγχτεί και από το Ελεγκτικό συνέδριο και από τον τοπικό επίτροπο. Ο έλεγχος είναι ουσιαστικός. Όλες οι αποφάσεις του ΔΣ ελέγχονται και επικυρώνονται από την κ. Κοζυράκη. Όλοι έχουμε συναποφασίσει σε επίπεδο ΕΣΔΑΚ και ΠΕΔΚ ότι οι ΦΟΔΣΑ θα είναι δυο η ΔΕΔΙΣΑ και ο ΕΣΔΑΚ. Με τη λειτουργία του εργοστασίου που έχει καθυστερήσει και περιμένουμε να ολοκληρωθεί εντός του έτους, αυτή η άτυπη διαχείριση που εκτελεί η Αμάρι ΑΕ που κατά άποψη μου εκτελεί πλημμελώς, θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του ΕΣΔΑΚ και για την ακρίβεια στον ανάδοχο του έργου, γιατί η σύμβαση προβλέπει 9μηνη πιλοτική και 5 χρόνια με ευθύνη εργολάβου. Μας απασχολεί και τώρα ο τρόπος που λειτουργεί το παλιό κύτταρο και ο τρόπος που η Αμάρι ΑΕ λειτουργεί την εγκατάσταση. Το ουσιαστικό είναι σοβαρότερο και αυτό είναι ότι ο τρόπος λειτουργίας του ΧΥΤΥ Αμαρίου δεν είναι ικανοποιητικός. Το Αρκάδι έχει υποστεί όλη τη συνέπεια με στραγγίδια και με ελεύθερη έκκληση αερίων, χωρίς να λειτουργεί σύστημα συγκέντρωσης και καύσης που διαχέεται παντού και φυσικά ο τρόπος που και εμείς έχουμε συμβάλλει στην κακή λειτουργία του ΧΥΤΥ και στην έλλειψη του στόχου για ανακύκλωση και μείωση εναπόθεσης σύμμεικτων απορριμμάτων που να μην ξεπερνούν την εναπόθεση 10.000 τόνων ετησίως. Αυτό με αγχώνει και με στενοχωρεί, διότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι τεράστιο. Κάνουμε ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα. Δεν είναι πρώτης ανάγκης αν ο κακά λειτουργών ΦΟΔΣΑ ή ο ντεφατκο ΦΟΔΣΑ είναι στα χαρτιά νόμιμος. Πολιτικά για μένα αυτό το θέμα έχει λυθεί με απόφαση Ελεγκτικού το 2020. Αυτό που με αγχώνει είναι ότι ήδη περνά μια πρώτη αύξηση στον δήμο Ρεθύμνης για το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων, που μέχρι τέλος του έτους θα αυξήσει κόστος σχεδόν στο διπλάσιο. Δε θέλω να αφήσω την παραμικρή χαραμάδα, να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στη διαχείριση απορριμμάτων. Είμαι ήσυχος ότι με το νέο έτος τα πράγματα περιβαλλοντικά θα είναι καλυτέρα» ανέφερε.
Ο Θωμάς Κρεβετζάκης από την παράταξη «Οι πολίτες μπροστά – Ένας δήμος για όλους» ανέφερε: «Αναγνωρίζω την πλημμελή νομική μου γνώση για το θέμα. Με το σκεπτικό ότι οδεύουμε προς το τέλος (καθώς θα λειτουργήσει η νέα μονάδα το 2023) σε μια περίοδο που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προβλήματα στη διαχείριση και στη δημόσια υγεία, ψηφίζω θετικά».
Αρνητικά ψήφισε ο Σταύρος Βουρβαχάκης από την παράταξη «Ρέθυμνο Ενεργοί πολίτες» επισημαίνοντας ότι η προγραμματική σύμβαση παραβιάζει θεσμικό πλαίσιο του νόμου. «Σε μια περίοδο που όλοι ανησυχούμε για τα οικονομικά των δήμων, αφού το κόστος λειτουργίας τους και ιδιαίτερα οι «ανταποδοτικές» υπηρεσίες (καθαριότητα κ.λπ.) έχουν εξ ολοκλήρου φορτωθεί στις πλάτες των δημοτών, είναι εντυπωσιακή η ανοχή και η ελαστικότητα της δημοτικής αρχής στην προκλητικά πανάκριβη κοστολόγηση της απόθεσης των απορριμμάτων μας στο ΧΥΤΑ Αμαρίου.
Μέσω της προγραμματικής καταργείται η πρόβλεψη του νόμου ότι η διαχείριση των ΧΥΤΑ κ.λπ. είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ (ΕΣΔΑΚ) και στη θέση του μπαίνει ένας φορέας (Αμάρι ΑΕ) που δια νόμου απαγορεύεται να έχει εμπλοκή.
Αυτό το καθεστώς της προκλητικής αδιαφάνειας και της κατάργησης του δημόσιου ελέγχου υπερασπίζουν οι προγραμματικές.
Ο όρος της εισήγησης «ντε φάκτο ΦΟΔΣΑ» είναι προκλητικός και απαράδεκτος.
Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζω το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης» ανέφερε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης επεσήμανε: «Ο κίνδυνος να μην εναποτεθούν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Αμαρίου δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση. Η ίδια η νομοθεσία επιβάλλει να μην μπορεί κάνεις να βάλει εμπόδιο σε αυτό και προβλέπει ότι στην περίπτωση που ο δήμος δεν πληρώνει το ΦΟΔΣΑ που διαχειρίζεται την υποδομή, ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει δικαίωμα να του απαγορέψει να πηγαίνει τα σκουπίδια, παρά να πάει στη ΔΕΗ να δεσμεύει τα ανταποδοτικά τέλη. Δεν είναι σωστό να δημιουργούμε και κινδυνολογίες που λειτουργούν εκβιαστικά. Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση εναντιωνόμαστε στο εμπορευματοποιημένο και αντιλαϊκό καθεστώς διαχείρισης των απορριμμάτων, που για χάρη των συμφερόντων λεηλατούν τον λαό και το περιβάλλον. Το Ρέθυμνο και οι άλλοι δήμοι χρηματοδοτούν τις δραστηριότητες της Αμάρι που δεν έχουν να κάνουν με τα απορρίμματα. (ξενοδοχεία δρόμοι κ.τλ.). Αυτό είναι πρόβλημα. Τα μισά περίπου – 1.2 εκ. μαζεύει από δήμους – και τα μισά πάνε αλλού».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σύμβαση η συνολική ετήσια επιβάρυνση ανέρχεται στο ποσό των 869.565,25€.