Ένταση προκλήθηκε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά τη συζήτηση του θέματος που αφορούσε στην αξιοποίηση του κληροδοτήματος Τρανταλλίδη, του διατηρητέου κτιρίου που βρίσκεται στο Ηράκλειο και στην πρόσφατη απόφαση της 4ης Αυγούστου του 2023, που είχε λάβει το νομικό πρόσωπο του δημοτικού νοσοκομείου, όπου αποδεχόταν την απόφαση του δήμου Ηρακλείου που προέβλεπε την παραχώρηση του ιστορικού κτιρίου με μηνιαίο μίσθωμα 6.150 ευρώ και την αποκατάστασή του με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι η τελική πρόταση του δήμου Ηρακλείου, που αποδέχτηκε το νομικό πρόσωπο του δημοτικού νοσοκομείου, περιλαμβάνει τα παρακάτω:
- Περίοδος παραχώρησης (50 έτη).
- Περίοδος κατασκευής (6 έτη).
- Περίοδος λειτουργίας (44 έτη).
- Μίσθωμα
- Μίσθωμα Περιόδου Κατασκευής (6 έτη), 500 ευρώ/μήνα.
- Μίσθωμα Περιόδου Λειτουργίας (44 έτη), 6.150 ευρώ/μήνα με ετήσια αύξηση ενοικίου σε ποσοστό 1,50%, με βάσης το 2023. Το μίσθωμα κατά το 7ο έτος θα είναι 6.724,67 ευρώ.
Η απόφαση αυτή τέθηκε χθες υπόψη του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να εγκριθεί, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρή Νίνου, ο οποίος έκανε λόγο για θεσμικό ατόπημα τονίζοντας ότι το Νομικό Πρόσωπο πρώτα αποφάσισε και μετά ενημερώνει στο δημοτικό συμβούλιο. Ενστάσεις για την απόφαση του Νομικού Προσώπου του δημοτικού νοσοκομείου εξέφρασε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης, ο οποίος είναι και μέλος του νομικού προσώπου.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, επενέβη και το θέμα τελικά αν και συζητήθηκε αποσύρθηκε, προκειμένου, όπως είπε, να μην υπάρχουν υπόνοιες από κανέναν ότι υπάρχει βιασύνη στη διαδικασία λόγω των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ειδικότερα, μετά την εισήγηση του αντιδημάρχου οικονομικών και προέδρου του νομικού προσώπου του δημοτικού νοσοκομείου, Στέλιου Σπανουδάκη, στην ιδιοκτησία του οποίου είναι το κληροδότημα Τρανταλλίδη, όπου ενημέρωσε για τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν, αλλά και την απόφαση που ελήφθη και όσα αυτή προβλέπει, ο κ. Θοδωρής Νίνος στην τοποθέτησή του είπε χαρακτηριστικά: «δεν αισθάνομαι ότι είναι πανηγυρικό το κλίμα για το θέμα αυτό. Έχουμε το νομοθετικό πλαίσιο του 4181/2013, όπου δέκα χρόνια τώρα θα μπορούσαμε να έχουμε επιλύσει ένα θέμα που χρόνο με το χρόνο δημιουργούσε επιβάρυνση, αυξημένη επικινδυνότητα -και θα αφήσω τελευταία τα διαφυγόντα έσοδα για το δημοτικό νοσοκομείο και τον δήμο Ρεθύμνου- και μια δυσφήμιση συνολικά για το πως αντιλαμβάνεται τα κληροδοτήματά του ο δήμος Ρεθύμνου και τα νομικά του πρόσωπα και τους ευεργέτες που τα αφήνουν. Θεωρώ ότι έχει μπει πολύ χαμηλά ο πήχης. Είχα μελετήσει την πρώτη προσφορά, η οποία ήταν στα όρια του εμπαιγμού. Αυτό που άλλαξε είναι ότι έγιναν υπολογισμοί και η προσφορά η νέα με την λογική ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή άλλο πρόγραμμα και δεν θα είναι από πόρους του δήμου Ηρακλείου. Η πρόταση έπρεπε να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο πριν τη λήψη της απόφασης από το νομικό πρόσωπο. Σήμερα έρχεστε άπλα να μας ενημερώσετε» είπε ο κ. Νίνος τονίζοντας ότι από επιλογή ο ίδιος δεν συμμετέχει στο Νομικό Πρόσωπο του δήμου υπενθυμίζοντας έλεγχο που έγινε στο ΝΠ το 2017, για τον οποίο είπε ότι αν και ήταν μέλος ενημερώθηκε οκτώ μήνες μετά.
Και κατέληξε λέγοντας ότι: «Θεωρώ ότι είναι θεσμικό ατόπημα να γίνει συζήτηση πριν τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο».
O αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, αντέδρασε στις αναφορές του κ. Νίνου επισημαίνοντας τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει και τονίζοντας ότι όλα έγιναν σε συνεννόηση και συνεργασία με τους επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίοι και είχαν ενημερωθεί υπερτονίζοντας ότι: «η παράταξη του κ. Νίνου είχε επιλέξει να μη συμμετέχει στο νομικό πρόσωπο του δημοτικού νοσοκομείου».
Ο δήμαρχος απάντησε ότι καμιά απόφαση που δεν έχει υλοποιηθεί δεν είναι δεσμευτική.
Αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έχει από τον πρόεδρο του νομικού προσώπου για τη νέα βελτιωμένη πρόταση από τον δήμο Ηρακλείου. «Το νομικό πρόσωπο έκρινε ότι μπορεί να την κάνει αποδεκτή» είπε προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Αυτό το ίδρυμα συνολικά στο Ηράκλειο το αντιμετωπίζουν ως ρεθεμνιώτικο και αν και πέρασε πακτωλός χρημάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων δεν θέλησαν ποτέ να το εντάξουν σε πρόγραμμα. Αυτά γίνονται με μελετητές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Εμείς είχαμε κάνει απόπειρα μελέτης και δεν ενεκρίθη. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτός ο χώρος καταρχήν εκ του νόμου και εκ του χαρακτηρισμού του κτιρίου έχει περιορισμένη χρήση. Μπορεί να γίνει μόνο μουσειακός χώρος ή χώρος πολιτισμού. Να αποκατασταθεί στην πρότερα μορφή είναι η υποχρέωση όποιου κάνει επένδυση. Εγώ παρακαλώ τον πρόεδρο του νομικού προσώπου να μην προχωρήσετε σε καμία σύμβαση μέσα στην προεκλογική περίοδο. Να το ξαναδούμε το θέμα, αν θέλετε να καταθέσετε συγκεκριμένες προτάσεις και να κάνουμε νέα διαπραγμάτευση αν νομίζετε ότι μπορούμε να καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Λέω όμως ότι αν δεν πάρει σύμβαση το Ηράκλειο δεν θα κάνει καμία ενέργεια ποτέ για να το εντάξει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα».
Ο κ. Νίνος απάντησε στον δήμαρχο: «χαίρομαι που αντιλαμβάνεστε ότι είναι λάθος η διαδικασία. Συμφωνώ να κρατηθεί το θέμα, αν και δεν θα το διαχειριστεί αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Εγώ θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία που έχει επέλθει έχει βασιστεί σε πλασματικά στοιχεία» και καταθέτοντας τη πρότασή του είπε: «Πρώτον εκτιμώ ότι το κόστος που έχει λάβει υπόψη του ο δήμος Ηρακλείου στην οικονομοτεχνική μελέτη και το 1 εκ. για μελέτες, με εκτίμηση έκπτωσης της τάξεως του 50%, σημαίνει υπολογίζει ένα κόστος περίπου 450.000 ευρώ και τα 2.257 εκ. ευρώ που υπολογίζει κόστος ανακατασκευής, είναι υπερτιμημένα για να δικαιολογήσει το χαμηλότερο μίσθωμα, διότι προφανέστατα δεν λειτουργεί με κανόνες κερδοφορίας. Και εμείς ως ΟΤΑ δεν αντιμετωπίζουμε τον δήμο Ηρακλείου ως εμπορικό εταίρο. Πάρα ταύτα θα πρέπει να διεκδικήσουμε και να λάβουμε το καλύτερο για τον δήμο Ρεθύμνου. Αυτό που έχει ψηφιστεί από το Νομικό Πρόσωπο λέει ότι θα διαρκέσει έξι χρόνια η κατασκευή με μίσθωμα 6.100 και μετά για 44 χρόνια θα πηγαίνει με 1.5% αύξηση ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα του δήμου Ρεθύμνου θα είναι 5 εκ. ευρώ στα 50 έτη. Δεν γίνεται λόγος για συντήρηση, δεν έχει πρόβλεψη σε τι κατάσταση θα παραδοθεί το κτίριο, δεν αναφέρει πως θα αξιοποιηθούν τα έσοδα από νομικό πρόσωπο και πως θα περιέλθουν αυτά σε χρήση στο δήμο» και διερωτήθηκε: «Γιατί ο δήμος δεν εξέτασε τη δυνατότητα αυτής της σύμβασης με τον δήμο Ηρακλείου να την κάνει το νομικό Πρόσωπο με τον δήμο Ρεθύμνου και την εκμετάλλευση να την κάνει ο δήμος Ρεθύμνου. Όπως μπορεί ο δήμος ηρακλείου μπορούμε να την κάνουμε εμείς».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος απάντησε ότι: «Είναι πολύ σημαντικό να σωθεί το μνημείο και να φύγει ο κίνδυνος από πάνω μας. Δεν νομίζω η σύμβαση να μην προβλέπει όλα όσα είπατε».
Από την πλευρά του ο Μανούσος Μανουσογιάννης, που μετέχει, όπως είπε, στο νομικό πρόσωπο του δημοτικού Νοσοκομείου από το 2011 ανέφερε: «χαίρομαι ειλικρινά που ανοίγουμε την πόρτα να επανεξετάσουμε την απόφαση του ιδρύματος. Μιλούμε για ακίνητο 1.200 τ.μ. στο κέντρο του Ηρακλείου, διατηρητέο, στέγαζε τον ρέκτορα των ενετών, έχει μεγάλη αξία. Εγώ έκανα προσπάθεια με βάση τα στοιχεία από την επεξεργασία και τη δουλειά που έχει κάνει ο δήμος Ηρακλείου ότι σε σταθερές πάντα τιμές η μισθωτική αξία του ακινήτου για 47 χρόνια είναι 12 εκ. ευρώ χωρίς πληθωρισμό. Αυτό που θα πάρει ο δήμος Ρεθύμνου είναι 3.4 εκ. ευρώ. Εγώ πρότεινα να βρούμε ένα μελετητικό γραφείο που θα μας βοηθήσει και θα κάνει πρόταση προς όφελος του δήμου».