Έντεκα Ρεθεμνιώτικες επιχειρήσεις διακρίθηκαν στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιόλαδου που ρπγαμτοποιηθηκε2 1-23 Μαρτίου από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς του νησιού. Αξιολογήθηκαν 113 δείγματα από 74 τυποποιητές και παραγωγούς της Κρήτης στις εγκαταστάσεις του Οργανοληπτικού Εργαστήριου Κρήτης ΑΣΡ, στο Ρέθυμνο, ενώ οι διακρίσεις απονεμήθηκαν την Κυριακή, 23 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Aguila Atlantis στο Ηράκλειο. Τα δείγματα ελαιολάδου που διαγωνίστηκαν προέρχονταν κυρίως από την ποικιλία Κορωνέικη, ενώ στον διαγωνισμό συμμετείχαν δείγματα από την ποικιλία τσουνάτη, blend θρουμπολιά/χονδρολιά, blend τσουνάτη/κορωνέικη, blend κορωνέικη/αγριελιά και blends από κρητικές ποικιλίες. Στο σύνολο των 113 δειγμάτων, διαγωνίστηκαν 51 στην κατηγορία συμβατικής καλλιέργειας, 32 στην βιολογική καλλιέργεια και 29 δείγματα στην κατηγορία ΠΟΠ -ΠΓΕ.
Επιπρόσθετα, την Τετάρτη 19 Μαρτίου, διεξήχθη η αξιολόγηση των συμμετοχών στη νέα κατηγορία του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου, την καινοτομία. Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του, Κωνσταντίνος Σπυριδάκης.
Σε αυτή την κατηγορία συμμετείχαν συνολικά 17 επιχειρήσεις, έξι στην υποκατηγορία της «συσκευασίας» και 11 στην υποκατηγορία «ελαιοτουρισμός – εστίαση». Η Γεωγραφική κατανομή είχε ως εξής: επτά από τον νομό Ηρακλείου, πέντε από τα Χανιά, τρεις από το Ρέθυμνο και δύο επιχειρήσεις από τον νομό Λασιθίου. Δόθηκαν δύο βραβεία και τρεις τιμητικές διακρίσεις για την συσκευασία και τέσσερα βραβεία και επτά τιμητικές διακρίσεις για την «εστίαση – ελαιοτουρισμό».
Την Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Μαρτίου διεξήχθη η αξιολόγηση στο εργαστήριο οργανοληπτικής αξιολόγησης Ελαιολάδου Κρήτης ΑΣΡ, με την συμμετοχή 8 κριτών από την Κρήτη. Επικεφαλής του panel του Διαγωνισμού ήταν η κα Χριστοπούλου Έφη, Χημικός, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, θεμελιώτρια της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, με εμπειρία από το 1982 έως σήμερα. Την ευθύνη του διαγωνισμού είχε η κα Ελευθερία Γερμανάκη, panel supervisor του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Κρήτης Α.Σ.Ρ., με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν και φέτος από εκπαιδευμένους δοκιμαστές, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε ελληνικούς η/και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.
Οι κατηγορίες των βραβείων και διακρίσεων ήταν τρεις:
• Τυποποιημένο ελαιόλαδο συμβατικής καλλιέργειας (συμπεριλαμβάνονται τα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης)
• Τυποποιημένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας (με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού)
• Τυποποιημένο ελαιόλαδο με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ (με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού)
Βραβεύτηκε και η κατηγορία Βest of Νομός, το καλύτερο ελαιόλαδο με γεωγραφικά κριτήρια οπότε είχαμε τέσσερις νέες βραβεύσεις σε απόλυτη βαθμολογία ανεξαρτήτως της κατηγόρια, σε Βest of Chania, Βest of Rethymno, Βest of Heraklio και Βest of Lassithi.
Αναλυτικά, οι διακρίσεις των επιχειρήσεων του Ρεθύμνου ανά κατηγορία, έχουν ως εξής:
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΕΠΩΝΥΜΙΑ |
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ |
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΛΙΑΣ |
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ |
ΒΡΑΒΕΙΑ |
ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ |
AKALLI EVOO |
ΧΟΝΔΡΟΛΙΑ |
ΡΕΘΥΜΝΟΥ |
ΕΠΑΙΝΟΣ |
ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ ΕΠΕ |
ELAIOLADO EXTRA LADI |
ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ |
ΡΕΘΥΜΝΟΥ |
ΕΠΑΙΝΟΣ |
ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ |
ΕΛΑΙΟΥ ΒΙΟΣ- Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο |
ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ |
ΡΕΘΥΜΝΟΥ |
ΕΠΑΙΝΟΣ |
ΓΕΡΑΡΧΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ |
GOLDEN MILL |
ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ |
ΡΕΘΥΜΝΟΥ |
ΕΠΑΙΝΟΣ |
Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.
ΕΠΩΝΥΜΙΑ |
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ |
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΛΙΑΣ |
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ |
ΠΟΠ/ΠΓΕ |
ΒΡΑΒΕΙΑ |
ZERO OΝE OLIVE OIL KALLIGIANNIS FAMILY |
ZERO ONE PREMIUM |
ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ |
ΡΕΘΥΜΝΟΥ |
ΠΟΠ ΒΟΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ |
ΧΑΛΚΙΝΟ |
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΕΠΩΝΥΜΙΑ |
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ |
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΛΙΑΣ |
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ |
ΒΡΑΒΕΙΑ |
SILVERGRENN L.P |
EFKRATO |
ΤΣΟΥΝΑΤΗ |
ΡΕΘΥΜΝΟΥ |
ΑΣΗΜΕΝΙΟ |
ZERO OΝE OLIVE OIL KALLIGIANNIS FAMILY |
ZERO ONE VERY LOW ACIDITY |
ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ |
ΡΕΘΥΜΝΟΥ |
ΕΠΑΙΝΟΣ |
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ |
CRETANTHOS ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ |
ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ |
ΡΕΘΥΜΝΟΥ |
ΕΠΑΙΝΟΣ |
ΚΑΦΦΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ |
ΠΗΓΗ |
ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ |
ΡΕΘΥΜΝΟΥ |
ΕΠΑΙΝΟΣ |
ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ ΕΠΕ |
LADI BIO |
ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ |
ΡΕΘΥΜΝΟΥ |
ΕΠΑΙΝΟΣ |
ΣΤΑΥΓΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ |
PLAKIAS OLIVE OIL |
ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ |
ΡΕΘΥΜΝΟΥ |
ΕΠΑΙΝΟΣ |
ΝΟΜΟΣ |
BRAND NAME |
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ |
ΠΟΙΚΙΛΙΑ |
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ |
ΕΤΑΙΡΙΑ |
ΡΕΘΥΜΝΟΥ |
EFKRATO |
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ |
ΤΣΟΥΝΑΤΗ |
ΡΕΘΥΜΝΟ |
SILVERGRENN L.P |
BEST OF
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ |
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ |
ΝΟΜΟΣ |
BΡABEIO |
CRETANTHOS OLIVE PARK & MUSEUM |
ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ |
ΡΕΘΥΜΝΟ |
ΒΡΑΒΕΙΟ |
AVLI RESTAURANT |
Ξενοδοχειακες επιχειρησεις |
ΡΕΘΥΜΝΟ |
ΒΡΑΒΕΙΟ |
Ταβέρνα Κοσμάς – ΛΙΝΟΞΥΛΑΚΗΣ ΚΟΣΜΑΣ |
Εστιατόριο |
ΡΕΘΥΜΝΟ |
ΔΙΑΚΡΙΣΗ |