Με τους καλύτερους οιωνούς έπεσε η αυλαία του 3ου Παγκρήτιου Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων σε ξενοδοχεία και δίκτυα διανομής στην Αθήνα, καθώς οι επιχειρηματικές συναντήσεις, που προηγήθηκαν, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για άμεσες εμπορικές συμφωνίες.
Για δύο ημέρες, εκπρόσωποι 13 ξενοδοχειακών ομίλων, που εκπροσωπούν 620 ξενοδοχεία, 25 Super Markets, 13 Δικτύων Διανομής, επτά Delicatessen και πέντε εστιατορίων είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν απ’ ευθείας με 120 παραγωγούς κτηνοτροφικών και αγροτικών μεταποιημένων προϊόντων από την Κρήτη και να γνωρίσουν τα εξαιρετικής ποιότητας αγαθά που παράγονται σε όλο το νησί.
Στη διάρκεια της πρωτοποριακής και βραβευμένης διήμερης διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν περίπου 17.500 Β2Β επιχειρηματικές συναντήσεις, σε προκαθορισμένα ραντεβού για τους συμμετέχοντες από τις δύο πλευρές.
Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους παραγωγούς από την Κρήτη να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε υποψήφιους αγοραστές, που θα ήταν δύσκολο να προσεγγίσουν στον δικό τους χώρο και αντίστοιχα στους αγοραστές να ανακαλύψουν τους διατροφικούς θησαυρούς που παράγονται στην Κρήτη.
Το 3ο Παγκρήτιο Forum-Αθήνα διοργάνωσαν τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στόχος των διοργανωτών είναι η προώθηση σε νέες αγορές των εξαιρετικών φρέσκων και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην Κρήτη, η ανάδειξη της εξαιρετικής τους ποιότητας και η διασύνδεση της Κρητικής διατροφής με την ευζωία, την αγροτική ανάπτυξη και τον τουρισμό.
Το 3ο Παγκρήτιο Forum-Αθήνα είχε τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), καθώς και την έμπρακτη συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων. Σημαντικοί υποστηρικτές της διοργάνωσης ήταν η Aegean Airlines και οι Μινωικές Γραμμές, παρέχοντας εκπτώσεις για τη μετακίνηση των παραγωγών από την Κρήτη.
Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, Γιώργος Γιακουμάκης, ανάφερε μεταξύ άλλων ότι: «Η διατροφική παραγωγή της Κρήτης, στηρίζεται ως γνωστό στην εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων που παράγει το νησί, με τα πλέον εμβληματικά να είναι το λάδι, τα τυροκομικά, το μέλι και τα βότανα. Σήμερα πλέον, με τη νέα γενιά επιχειρηματιών που επενδύει το μεράκι και τα όνειρά της, με σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας και τυποποίησης, ο κλάδος των κρητικών τροφίμων μπορεί να σταθεί με αξιώσεις οπουδήποτε, εντός και εκτός της χώρας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε παράλληλα και την υγιεινή διάσταση της κρητικής διατροφής, γεγονός που μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί από την Ελληνική Ξενοδοχεία ως ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Είμαστε βέβαιοι ότι και φέτος θα προκύψουν ενδιαφέρουσες συμφωνίες, γιατί τα προσφερόμενα προϊόντα κέρδισαν το ενδιαφέρον πολλών αγοραστών με τις εξαιρετικές προδιαγραφές τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης και κάλεσε μικρούς και μεγάλους παραγωγούς από την Κρήτη να αξιοποιούν τέτοιες ευκαιρίες επισημαίνοντας ότι «τα Επιμελητήρια της Κρήτης ανοίγουν δρόμους και θα συνεχίσουν να δημιουργούν συνθήκες για την καλύτερη προβολή και την ανάδειξη των προϊόντων που παράγονται στο νησί».
Στην αποστολή του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης συμμετείχαν ακόμη, από πλευράς της Διοίκησής του, ο αντιπρόεδρος του, Μανώλης Ψαρουδάκης, ο υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, Κωνσταντίνος Σπυριδάκης, στελέχη του, αρμόδια για την υποστήριξη των επιχειρηματιών, καθώς και 14 εκπρόσωποι επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου, οι οποίοι και πραγματοποίησαν σειρά επιχειρηματικών συναντήσεων.
Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στο κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός ήταν δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες και η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια των Επιμελητηρίων της Κρήτης να ανοίξουν νέους δρόμους για την προώθηση των κρητικών προϊόντων σε νέες αγορές.