Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την τουριστική έκθεση στο Βερολίνο που ολοκληρώνεται σήμερα. Μια έκθεση που οι επιχειρηματίες του κλάδου την αποκαλούν «το χρηματιστήριο του τουρισμού» όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης.
Η αγορά της Γερμανίας, όπως είπε, εξακολουθεί να είναι η πρώτη και βασική τροφοδότρια χωρά του κρητικού τουρισμού και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η βρετανική και έπονται Πολωνία, Γαλλία, Σκανδιναβία και οι χώρες της Μπενελούξ.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην έκθεση ITB, όπως ανέφερε, αφορούν τις προκρατήσεις έως και το τέλος Φεβρουαρίου και καταγράφουν αυξήσεις σε όλες τις αγορές. Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλάκης που βρίσκεται στο Βερολίνο συμμετέχοντας στην τουριστική έκθεση, μιλώντας χθες στην Τηλεόραση Creta και στην εκπομπή Upadate με τη Σώτια Πεντεδήμου ανέφερε: «Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι θετικά και ελπιδοφόρα. Σχεδόν όλες οι αγορές που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη μας κινούνται θετικά και ανοδικά, με πρόσημα μονοψήφια οι περισσότερες, όσον αφορά την αύξηση των εισερχόμενων πελατών, των αφίξεων δηλαδή. Υπάρχουν και κάποιες χώρες που κάνουν τη διαφορά, όπως η Πολωνία, που δείχνει διψήφιο νούμερο. Παρόλα αυτά, όλα αυτά τα νούμερα, προϊόντος του χρόνου σίγουρα θα ομαλοποιηθούν και θα φτάσουν στην τελική τους μορφή, τότε που κάνουμε το ταμείο, δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου. Σίγουρα θα έχουμε μία αύξηση. Δεν θα είναι τεράστια, αλλά θα είναι αύξηση και θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με αύξηση σε εισροή πελατών, αύξηση επίσης θα υπάρχει και στους τζίρους των επιχειρήσεων.
Όσον αφορά τα καθαρά κέρδη, αυτό είναι ένα ερωτηματικό, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος μας και το οποίο δεν δυνάμεθα να το μετακυλήσουμε στον τελικό καταναλωτή, γιατί δεν έχει τη δύναμη να το πληρώσει και αναγκαζόμαστε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κόστους να το απορροφούμε εμείς οι ίδιοι».
Τα πρώτα ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη αναμένεται να αξαίνουν τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι το Πάσχα των Καθολικών συμπίπτει με αυτό των Ορθοδόξων και η κίνηση αναμένεται να είναι αυξημένη.
Τα υψηλά κόστη προβληματίζουν επισκέπτες και επιχειρηματίες
Ο οικονομικός παράγοντας τόσο σε ό,τι αφορά το κόστος του τουριστικού πακέτου όσο και τα λειτουργικά κίστη των επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται ως ένα βαρίδι για τον κλάδο. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη η οικονομική κρίση δεν αποτελεί πρόβλημα ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό, κάτι που αποτυπώνεται και στα στοιχεία του τουρισμού τα οποία καταγράφουν μείωση της μέσης ταξιδιωτικής δαπάνης αλλά και της διαμονής των επισκεπτών: «Αυτό που νιώθουν και βιώνουν αυτή τη στιγμή οι Έλληνες καταναλωτές, το βιώνουν και όλοι οι Ευρωπαίοι, που είναι οι εν δυνάμει πελάτες μας. Έχουν λιγότερα χρήματα και αυτό αποτυπώνεται στατιστικά καθώς συνεχώς λιγοστεύει ο χρόνος παραμονής στον προορισμό διακοπών, γιατί δεν μπορούν να μείνουν όσα θα ήθελαν, δεδομένου ότι δεν τους αρκούν τα χρήματα. Από την άλλη, αναγκάζονται να διαλέξουν φθηνότερο ξενοδοχείο, είναι φειδωλοί στα έξοδά τους, γιατί δεν ξέρουν τι θα τους έρθει στο μέλλον. Υπάρχει μία αβεβαιότητα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή», τόνισε και πρόσθεσε ότι: «Την ίδια στιγμή εμείς οι ξενοδόχοι είμαστε αντιμέτωποι όχι μόνο με αύξηση τελών παρεπιδημούντων, αλλά και με αυξήσεις τελών καθαριότητας και φωτισμού. Η αύξηση αυτή στο Ρέθυμνο για εμάς ήταν υπέρογκη, καθώς ήταν της τάξεως 37-38%. Εμείς βάζουμε πλάτη, καταλαβαίνουμε ότι οι Δήμοι για να ανταπεξέλθουν χρειάζονται χρήματα, όμως χρόνια τώρα πάγιο αίτημα των ξενοδόχων, ήταν μέρος των εσόδων του τέλους κλιματικής αλλαγής να πηγαίνουν στους δήμους. Φανταστείτε ότι μόνο στο δικό μου ξενοδοχείο το τέλος αυτό φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το μισό εκ. ευρώ.
Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, το να επιβαρύνουμε συνεχώς το κόστος δεν είναι η καλύτερη λύση. Φέτος η τιμώμενη χώρα στην έκθεση είναι η Αλβανία, που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχε καθόλου τουρισμό. Το 2023, έκανε 6,5 δισ. τουριστικό τζίρο και ανεβαίνει συνεχώς. Όλες οι χώρες του πλανήτη αυτή τη στιγμή θέλουν τουρίστες και προσπαθούν να τους προσελκύσουν. Εμείς είμαστε από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου και γι’ αυτό μας προτιμούν, όμως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι πελάτες μας θα αναζητήσουν και άλλες αγορές και αν είναι πιο φθηνές και προσφέρουν εξίσου καλό προϊόν, τότε θα έχουμε πρόβλημα στο μέλλον. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την ανταγωνιστικότητα που έχουμε, διότι δυστυχώς για τη χώρα μας και ειδικά για την Κρήτη έχουμε στηριχθεί κατά το μεγαλύτερο κομμάτι στον τουρισμό», τόνισε ο κ. Τσακαλάκης επισημαίνοντας ότι η Κρήτη πρέπει να διαφυλάξει τον τουρισμό της, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της.