Παρά τις αισιόδοξες ενδείξεις από τις προκρατήσεις, που συνεχίζονται δυναμικά ακόμα και μέσα στον Μάρτιο, οι ξενοδόχοι εκφράζουν ανησυχία για τα καθαρά κέρδη, καθώς η οικονομική επιβάρυνση και τα αυξημένα κόστη αποτελούν σημαντική πρόκληση
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι τουριστικοί πράκτορες στον ξενοδοχειακό κλάδο, ενόψει της τουριστικής σεζόν του 2025, που βρίσκεται πλέον προ των πυλών. Οι προκρατήσεις σημειώνουν μία μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι, διατηρώντας σταθερή ζήτηση ακόμα και μέσα στον Μάρτιο, όπου υπάρχουν ακόμα προσφορές και εκπτωτικά κουπόνια, την ώρα που οι ενδιαφερόμενοι ψάχνουν την καλύτερη δυνατή τιμή και το μικρότερο δυνατό κόστος για τις διακοπές τους. Όπως εξήγησε ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης CRETA και στη Μίρκα Οικονομοπούλου, η ευρύτερη οικονομική επιβάρυνση του κόσμου, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, καθώς και τα υψηλά κόστη που καλείται να καλύψει ο επισκέπτης πλέον για τις υπόλοιπες παροχές των διακοπών του στη χώρα, έχουν δημιουργήσει μία διστακτικότητα απέναντι στους συνήθεις μήνες υψηλής ζήτησης, όταν και οι τιμές των καταλυμάτων είναι αυξημένες. Παρόλα αυτά, εκτός απροόπτου, ο κ. Τσακαλάκης εξέφρασε την ελπίδα του για θετικό πρόσημο σε αφίξεις και τζίρους για τη σεζόν του 2025, ωστόσο όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, ανησυχία υπάρχει για τα καθαρά έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων, αναμένοντας ακόμα τη δημοσίευση των στατιστικών για το 2024, τα οποία όπως τόνισε θα εμφανίσουν εκ νέου μείωση, από το -16,3% που καταγράφηκε το 2023.
Παράλληλα, οι αυξήσεις στο τέλος παρεπιδημούντων και στο φόρο διανυκτέρευσης, η εφαρμογή της κάρτας εργασίας, ενός μέτρου με το οποίο οι ξενοδόχοι έχουν εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις τους και οι δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού είναι επιβαρύνσεις, στις οποίες οι ξενοδόχοι ελπίζουν να μπει ένα φρένο, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλάκης. «Ελπίζω να σταματήσει και να φρενάρει εδώ η κατηφόρα, γιατί δεν μπορούμε άλλο. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε όλα αυτά τα χαράτσια του τουρισμού, μόνο εμείς». Ωστόσο, το υψηλό επίπεδο που διατηρούν οι ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη, βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τις υπόλοιπες υπηρεσίες και υποδομές του νησιού, όπως το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, την παραμελημένη καθαριότητα, τη δυσκολία εύρεσης πάρκινγκ και το αεροδρόμιο, το οποίο χαρακτήρισε ως το χειρότερο της Ευρώπης. «Υστερούμε κατά πολύ και πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια άλματα, για να πλησιάσουμε τους ανταγωνιστές μας. Ενώ μέσα στα ξενοδοχεία εμείς έχουμε υψηλά στάνταρ, με το που βγει ο πελάτης έξω χάνεται αυτό, ξεχνιέται και η γενικότερη εικόνα είναι αρνητική. Η Ελλάδα έχει καταντήσει να είναι μία από τις ακριβότερες χώρες, όσον αφορά τα κόστη εκτός ξενοδοχείου», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλάκης.
«Διαπιστώνουμε ένα «κράτημα» για τους μήνες υψηλής ζήτησης»
Συνεχίζεται ακόμα και σήμερα το ενδιαφέρον για προκρατήσεις για την τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, με τα εκπτωτικά πακέτα να βρίσκονται σε ισχύ, σε σαφώς χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. «Πιστεύω ότι και στον Μάρτιο, ισχύει ακόμα έκπτωση για τις πρόωρες κρατήσεις, χωρίς να είναι πάρα πολύ μεγάλη, όπως ήταν τέλος Ιανουαρίου ή τέλος Φεβρουαρίου, αλλά η ροή των κρατήσεων συνεχίζει να υπάρχει. Ωστόσο, διαπιστώνουμε μία κράτηση των κρατήσεων, δηλαδή ένα κράτημα, όσον αφορά τους μήνες υψηλής ζήτησης και είναι λογικό, γιατί εκείνη την περίοδο συναντάμε τις ακριβότερες τιμές και γι αυτό διστάζουν μέχρι στιγμής», ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης.
Μονοψήφια είναι η αύξηση στις προκρατήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών πρακτόρων για τις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλάκης. «Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τα στοιχεία που μας έδωσαν οι συνεργάτες μας οι τουριστικοί πράκτορες, αυτά ήταν άκρως ενθαρρυντικά, είναι συν από πέρυσι, άλλες χώρες παρουσιάζουν μικρότερο, άλλες περισσότερο. Οι περισσότερες χώρες είναι σε μονοψήφιο συν και υπάρχουν και κάποιες που είναι σε διψήφιο», ενώ όπως τόνισε το προφίλ του μέσου επισκέπτη «ψάχνει να βρει την καλύτερη δυνατή τιμή, γι’ αυτό κλείνει από νωρίς, για να πετύχει το ευεργετικό ποσό που τους δίνουμε εμείς για την πρόωρη κράτηση. Έτσι διαμορφώθηκε μέχρι στιγμής το θετικό νούμερο για την Κρήτη και για την Ελλάδα». Όπως και να έχει, αν δεν υπάρξει κάποια γεωπολιτική εξέλιξη που να ταράξει τα νερά και να ανατρέψει αυτήν την πορεία, «στο τέλος της σεζόν θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα, όσον αφορά το σύνολο των αφίξεων στην Κρήτη και όσον αφορά τους τζίρους», χωρίς να ισχύει το ίδιο και για τα καθαρά κέρδη της κάθε τουριστικής επιχείρησης, όπου ο κ. Τσακαλάκης δεν εμφανίστηκε και τόσο αισιόδοξος. «Ήδη η διαφορά μεταξύ 22 και 23 ήταν -16,3 % στα καθαρά έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων. Όταν θα βγουν και του 24′ θα δείτε ότι θα είναι και κάτι παραπάνω».
Υποστελέχωση και ψηφιακή κάρτα εργασίας
Σταθερά υψηλής ανησυχίας παραμένει το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στις ξενοδοχειακές μονάδες, με τους ξενοδόχους να υποστηρίζουν ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί ακόμα και 40% τα τελευταία χρόνια, αλλά χωρίς να υπάρχει στελέχωση με κατάλληλο προσωπικό. Ωστόσο ο κ. Τσακαλάκης τόνισε ότι υπάρχουν λύσεις, όπως οι μετακλητοί εργαζόμενοι και η εκπαίδευση εντός των ξενοδοχείων. «Επιστρέφουν κάποιοι εργαζόμενοι που είχαν φύγει, μπαίνουν κάποιοι καινούργιοι, δημιουργούμε και σχολεία μέσα στα ξενοδοχεία, έχουμε μία προσωρινή λύση που είναι οι μετακλητοί, οι οποίοι βοηθούν και αυτοί, αλλά σε επίπεδο χαμηλού προσωπικού, δηλαδή σε θέσεις καθαριότητας και άλλες χαμηλής εξειδίκευσης. Εμείς ψάχνουμε και εξειδικευμένο προσωπικό, γι’ αυτό είμαστε σε διαρκή επιμόρφωση συνεργατών».
Την ίδια ώρα, τα αυξημένα κόστη σε φόρους και δημοτικά τέλη δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στα ξενοδοχεία, με το «χαράτσι» του φόρου διανυκτέρευσης να είναι μόνο μία πτυχή του προβλήματος. Τα αυξημένα δημοτικά τέλη, ο φόρος παρεπιδημούντων, το κόστος του προσωπικού και η ψηφιακή κάρτα εργασίας δυσχεραίνουν τη λειτουργία των ξενοδοχείων και κυρίως τη δυνατότητα να διατηρήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους σε υψηλό επίπεδο. «Στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, στην οποία είμαστε κάθετα αντίθετοι, έπρεπε να δοθεί έξι μήνες παράταση, διότι πέρυσι μας έδωσαν την παράταση στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά τα περισσότερα ξενοδοχεία έκλειναν τότε. Υπάρχουν εν γένει προβλήματα, τα οποία δεν απαντήθηκαν σε καμία περίπτωση, από την υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα αυξηθεί κι άλλο το κόστος μας, τη στιγμή που δεν βρίσκουμε το προσωπικό που χρειαζόμαστε».
Τέλος, αναφορικά με το κατά πόσο έχει αλλάξει το προφίλ του επισκέπτη στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια και αν έχει αναβαθμιστεί ποιοτικά ο τουριστικός κόσμος, ο κ. Τσακαλάκης σημείωσε το υψηλό επίπεδο που έχουν τα ξενοδοχεία της Κρήτης, η οποία αποτελεί τον νούμερο 1 προορισμό στην Ελλάδα για τη θερινή περίοδο, διαθέτοντας πλέον την καλύτερη συνολικά πελατεία. «Τώρα σιγά-σιγά προσελκύουμε και εμείς ακριβούς πελάτες, όμως είμαστε μακριά ακόμα από το να έχουμε αυτό που είχαμε στο παρελθόν, δηλαδή ένα χιλιάρικο ανά κεφαλή, ανά πελάτη. Σήμερα είναι πολύ πιο κάτω, ούτε καν στα 600 ευρώ πανελλαδικά. Έχουμε πέσει 30% στην Κρήτη κάτω και θα πρέπει να προχωρήσουμε με υπηρεσίες, μόνο με ποιότητα μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους ανταγωνιστές μας, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα. Έχουμε διαφορετικά κόστη».
Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΓΛΟΥ