Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη η συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης (ΠΕΣΚ) με την παρουσία των προέδρων των τεσσάρων Επιμελητηρίων του νησιού, όπου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις-μέλη τους. Εκ των σημαντικών θεμάτων ήταν η μείωση του προϋπολογισμού και του ποσοστού επιδότησης στη Δράση Μεταφορικό Ισοδύναμο έτους 2023, για την Κρήτη, όπως προέκυψε κατόπιν Κοινής Υπουργικής Απόφασης, την οποία τα Επιμελητήρια χαρακτηρίζουν φωτογραφική. Κι αυτό διότι, στην πρόσκληση επιχειρήσεων για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής τους στο μέτρο «Μεταφορικό Ισοδύναμο» της 29/12/2023, προβλέπεται για τις επιχειρήσεις με έδρα νησιά πληθυσμού άνω των 150.001 κατοίκων, (φωτογραφίζοντας – στοχεύοντας την Κρήτη) ο κατανεμημένος προϋπολογισμός ορίζεται σε οκτώ εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 20% της επιλέξιμης αξίας αντί έως 60% που ήταν για το 2022. Το γεγονός αυτό, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης, το οποίο με έγγραφό του προς τους αρμόδιους υπουργούς, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ζητά συνάντηση μαζί τους προκειμένου να τους θέσουν το θέμα.
Όπως υπογραμμίζει το ΠΕΣΚ σχετικά με την συγκεκριμένη δυσμενή για τις επιχειρήσεις της Κρήτης εξέλιξη:
«Στην πρόσκληση αυτή, μεταξύ των άλλων, προβλέπονται τα εξής:
α) για τις επιχειρήσεις με έδρα νησιά πληθυσμού άνω των 150.001 κατοίκων, (φωτογραφίζοντας – στοχεύοντας την Κρήτη) ο κατανεμημένος προϋπολογισμός ορίζεται σε οκτώ εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 20% του συνολικού Προϋπολογισμού της Δράσης (για τις δαπάνες του έτους 2023),
β) για τις εν λόγω επιχειρήσεις, το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης σε κάθε παραστατικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιλέξιμης αξίας, όταν, στην προηγούμενη Πρόσκληση για το 2022 ήταν έως 60%. Ταυτόχρονα, το αντίστοιχο ποσοστό για τις λοιπές νησιωτικές επιχειρήσεις της χώρας κυμαίνεται στην παρούσα Πρόσκληση, από 40% έως 70%.
Επειδή, οι παραπάνω αναφερόμενες δυσμενείς αλλαγές, για δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κατά το προηγούμενο έτος 2023, αποτελούν εκ των υστέρων αναδρομική μείωση, αιφνιδιασμό, φαλκίδευση του μέτρου, επιδρούν σημαντικά και δυσμενώς στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Κρήτης, σε σχέση με τις αντίστοιχες νησιωτικές, αλλά, γενικότερα, και σε σχέση με όλες τις επιχειρήσεις της χώρας μας, το Περιφερειακό Συμβούλιο, με έγγραφό του, ζητάει από τους αρμόδιους Υπουργούς τα εξής:
α) Τον ορισμό, εκ μέρους τους, συνάντησης, το συντομότερο δυνατόν, με εκπροσώπους του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου
β) Τις άμεσες δικές τους ενέργειες για γενναία αύξηση του συνολικού Προϋπολογισμού της Δράσης «Μεταφορικό Ισοδύναμο για το έτος 2023», με επαρκείς πόρους για την ισομερή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κρήτης, με τροποποίηση της εν λόγω Πρόσκλησης και απαλοιφή των περιορισμών, τόσο της κατανομής του Προϋπολογισμού, όσο και της ανώτατης χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις της Κρήτης.
γ) Τις άμεσες δικές τους ενέργειες για επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου εκκρεμών αιτήσεων επιχειρήσεων που αφορούν στη δράση του Μεταφορικού Ισοδύναμου έτους 2022 και άμεση εκταμίευση των ποσών της επιχορήγησης».
Περαιτέρω, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε τα εξής:
- Ενέκρινε και για το τρέχον έτος τη συνδιοργάνωση, από τα Επιμελητήρια της Κρήτης, του Παγκρήτιου Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στο Ηράκλειο εντός του Μαρτίου και στην Αθήνα εντός του Απριλίου.
- Όρισε τους κοινούς εκπροσώπους για τη Συγκρότηση Θεματικής Επιτροπής «Αξιοποίησης του Αιγιαλού από τις Επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ως εξής: α) Γεώργιος Γιακουμάκης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, ως τακτικός και β) Θωμάς Χαριτάκης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Λασιθίου, ως αναπληρωματικός.
- Όρισε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνη Ροκάκη, ως κοινό εκπρόσωπο παρακολούθησης των εξελίξεων που αφορούν στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
- Χαιρέτισε την πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, για την τήρηση, από τα Επιμελητήρια, του Μητρώου Αγροτών, σημειώνοντας ότι το Μητρώο θα ενημερώνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η διαχείριση θα γίνεται από τα Επιμελητήρια, ενώ το κόστος θα καλύπτεται απ’ ευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη πληρωμή των συνδρομών και θα αποφέρει επί πλέον εισόδημα στον διαχειριστή.
Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο νέος αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Μιχάλης Βάμβουκας, και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αντώνης Παπαδεράκης.
Όπως αναφέρει ο κ. Βάμβουκας σε ενημερωτικό του δελτίο, είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις με τους προέδρους των τεσσάρων Επιμελητηρίων του νησιού για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, δίδοντας έμφαση στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, στην μείωση -για την Κρήτη- του προϋπολογισμού και του ποσοστού επιδότησης στην «Δράση Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) έτους 2023», ενώ μεταξύ άλλων έγινε αναφορά και στις προοπτικές στήριξης των επιχειρήσεων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Ο κ. Μιχάλης Βάμβουκας επανέλαβε τη δέσμευση του περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του νησιού δηλώνοντας ότι: «Στόχος της περιφέρειας Κρήτης είναι να ενθαρρύνουμε την υγιή καινοτόμο επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας μια νέα γενιά οικονομικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας με την αξιοποίηση του περιφερειακού ερευνητικού δυναμικού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βάμβουκας.