Προβληματισμός και δυσφορία επικρατεί στους παράγοντες του κλάδου του τουρισμού, αναφορικά με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν για τα τέλη ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή και παρεπιδημούντων. Η ανακοίνωση των νέων μέτρων δημιουργεί, ανησυχία σε ξενοδόχους, ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και τουριστικούς πράκτορες, που επισημαίνουν ότι οι επιπρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις θα βλάψουν τον ανταγωνισμό και θα στρέψουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών σε άλλους προορισμούς. Οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μία αντιμετώπιση του ισχυρότερου τομέα της ελληνικής κοινωνίας, ως δημοσιονομική διέξοδο και όχι ως αναπτυξιακό βραχίονα.
Τι προβλέπουν οι αλλαγές
Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα εφαρμοστούν από το 2025 το τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή θα αυξηθεί για τα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων από 0,50 στα 2 ευρώ, για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων από τα 2 στα 5 ευρώ, για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων από τα 3 στα 10 ευρώ και για τα 5άστερα ξενοδοχεία από τα 5 στα 15 ευρώ ανά ημέρα ενοικίασης δωματίου. Αντίστοιχες αυξήσεις θα ισχύσουν και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb), με τα τέλη να αυξάνονται από 0,5 ευρώ τον χειμώνα σε 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ το καλοκαίρι σε 8 ευρώ.
Για τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο το τέλος παραμένει σταθερό για τα ξενοδοχεία, ενώ για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξάνεται από 0,50 ευρώ στα 2 ευρώ ανά ημερήσια χρήση. Υπογραμμίζεται ότι η περίοδος που εφαρμόζεται το χαμηλό τέλος (Νοέμβριο έως Φεβρουάριο) επεκτείνεται κατά έναν μήνα και θα περιλαμβάνει πλέον και τον μήνα Μάρτιο.
Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τα έσοδα από το τέλος ανθεκτικότητας θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη δαπανών πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, καθώς και για τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών. Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν από νέα τουριστική περίοδο 2024-2025.
«Τιμωρία και όχι στήριξη τα νέα μέτρα της κυβέρνησης»
Ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδόχων αναφέρθηκε στις πρακτικές δυσκολίες που δημιούργησαν οι ρυθμιστικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για τον τουριστικό κλάδο, με πολλούς επαναλαμβανόμενους επισκέπτες στην Κρήτη, να δυσφορούν για τις επιπλέον χρεώσεις: «Το περιβαλλοντικό τέλος, ειδικά στα 5άστερα ξενοδοχεία, είναι μεγάλο πρόβλημα για επισκέπτες που έρχονται κάθε καλοκαίρι στην Κρήτη. Κάποιος ο οποίος κάθεται 14 μέρες και αναγκάζεται να πληρώσει 140 ευρώ, δεν είναι το καλύτερο. Του χρόνου μάλιστα θα αυξηθεί και στα 15 ευρώ για τα 5στερα ξενοδοχεία και θα προκύπτουν απαγορευτικά δεδομένα», δήλωσε στα «Ρ.Ν.».
Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στις μελλοντικές οικονομικές συνέπειες που θα έχει η νέα φορολογία στον ξενοδοχειακό κλάδο: «Προφανώς αφού ο πελάτης είναι ήδη εδώ, θα πληρώσει αναγκαστικά το περιβαλλοντικό τέλος. Σε ένα ποσοστό πελατών, υπάρχει γκρίνια, ειδικά στα πολυτελή ξενοδοχεία. Μία τετραμελής οικογένεια που έχει κλείσει δύο δωμάτια σε ένα 5στερο ξενοδοχείο για δύο εβδομάδες, θα πληρώσει 280 ευρώ. Του χρόνου αυτό το ποσό θα γίνει 420. Μην λέμε μετά γιατί ο κόσμος δεν αφήνει χρήματα.
Αν μείνουν τα δεδομένα ως έχει, ο κόσμος θα έρθει, αλλά πολλοί λίγοι τουρίστες θα ξοδεύουν σημαντικά ποσά έξω από το ξενοδοχείο».
Ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία θα πλήξουν τον ανταγωνισμό και θα απομακρύνουν τους Ευρωπαίους πελάτες.
«Τα τέλη που επέβαλε η κυβέρνηση στον τουρισμό είναι τιμωρητικά μέτρα για ένα κλάδο που πέτυχε στα χρόνια της πανδημίας και της 8ετούς κρίσης. Σήκωσε την οικονομία όλης της χώρας πάνω του και επειδή το κατάφερε, τον τιμωρούμε τώρα και δυστυχώς όλες αυτές οι τιμωρίες καταλήγουν σε ένα σημείο, στο να αφαιρούν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας. Θα το εξετάσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη αναστενάζει από τον πληθωρισμό, εμείς αυξάνουμε ακόμα περισσότερο το τουριστικό μας πακέτο. Το που θα καταλήξουμε είναι γνωστό για εμάς, το διατυμπανίζουμε αλλά δεν μας ακούν. Παίρνουν όλα αυτά τα μέτρα ερήμην μας, χωρίς καμία διαβούλευση και στο τέλος δεν θα μας πουν ούτε συγγνώμη. Ήδη οι Ευρωπαίοι εν δυνάμει πελάτες μας αδυνατούν να πληρώσουν τα σημερινά πακέτα, με αποτέλεσμα τα μέτρα αυτά να τους στρέψουν σε άλλους προορισμούς».
Ο αντιπρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Χαράλαμπος Μπριρλιράκης σημείωσε: «Μας εξέπληξε η αύξηση των τελών ανθεκτικότητας και παρεπιδημούντων, γιατί έρχεται ένα χρόνο ακριβώς μετά από την τελευταία αύξηση, όταν υπερδιπλασιάστηκαν τα ποσά. Από εκεί που ήταν στα 3-4 ευρώ, έχουν καταλήξει τώρα να είναι στα 15 ευρώ στην ανώτερη ξενοδοχειακή βαθμίδα. Το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο για τον προϋπολογισμό των πελατών μας. Ενδεχομένως γνωστοποιείται έγκαιρα στον πελάτη η συμπερίληψη αυτών των τελών, αλλά επηρεάζει τον ανταγωνισμό και τις επιλογές των επισκεπτών για τα καταλύματα διαμονής τους και για τους προορισμούς τους. Η αλλαγή τώρα ανακοινώθηκε έγκαιρα για το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά δεν νομίζω ότι θα εκτιμηθεί από τον κόσμο και ενδεχομένως να τον στρέψει σε διαφορετικές προτιμήσεις».
Τέλος, ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Σφακιανάκης δήλωσε: «Η επιβολή των μέτρων της κυβέρνησης στον τουριστικό κλάδο, μας επιβαρύνει πολύ, αλλά περισσότερο επιβαρύνει τον πελάτη. Ένα μικρό περιβαλλοντικό τέλος είναι σύνηθες σε παγκόσμιες και ευρωπαϊκές τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά αν συνεχίζουν και το αυξάνουν στην Ελλάδα, τότε θα δυσκολέψει πολύ το κομμάτι της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος που προσφέρουν τα ξενοδοχεία».