Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι εργαστηριακοί γιατροί του Ρεθύμνου όπως και οι συνάδελφοί τους πανελλαδικά που ζητούν την κατάργηση του clawback, δηλαδή της επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ.
Όπως αναφέρουν, ο ΕΟΠΥΥ την αυξημένη ζήτηση εργαστηριακών εξετάσεων δεν την καλύπτει από τον προϋπολογισμό του ως οφείλει αλλά με χρέωση των εργαστηριακών γιατρών.
Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν οι Συντονίστριες Εργαστηριακών Ιατρών Ρεθύμνου Α. Καπελέρη, Ε. Σκουραδάκη και Ε. Ψυχαράκη, αναφέρεται:
«Το 2012 εφαρμόστηκε κλειστός προϋπολογισμός για διαγνωστικές εξετάσεις, με στόχο τον έλεγχο της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ. Το 2013 που προστέθηκαν και ασφαλισμένοι ταμείων εκτός του Δημοσίου, ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ ΤΣΜΕΔΕ ΤΥΔΕ),ΤΑΠ-ΕΤΒΑ,ΤΑΠ-ΕΤΕ,ΕΤΑΠ κ.λπ., ο προϋπολογισμός παρέμεινε ο ίδιος.
Την αυξημένη ζήτηση ο ΕΟΠΠΥ την καλύπτει με χρέωση των Εργαστηριακών Ιατρών και όχι με δικό του αυξημένο προϋπολογισμό ως οφείλει. Αποτέλεσμα πλέον και μετά την εκτίναξη της δαπάνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στον απόηχο της, (χρόνια νοσήματα που παραμελήθηκαν, εξαίρεση νοσημάτων πλην του κορονοϊού από τα Νοσοκομεία, επιπτώσεις long-covid) να εκτοξευτεί η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις και οι Εργαστηριακοί Ιατροί να είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν στον ΕΟΠΠΥ το 60-70% των δεδουλευμένων τους κάθε μήνα.
Αυτό καθιστά μη βιώσιμο ένα εργαστήριο, λαμβάνοντας υπ’ όψη και το αυξημένο κόστος των αντιδραστηρίων, συντήρησης μηχανημάτων, εφαρμογή ποιοτικού ελέγχου κ.λπ. Όλα αυτά που εξασφαλίζουν ποιοτικές εξετάσεις στους Έλληνες ασφαλισμένους.
Ζητάμε την κατανόηση τους για τις κινητοποιήσεις για την κατάργηση του clawback (έχουν ήδη ξεκινήσει πανελλαδικά), προσπαθούμε όμως να αποτρέψουμε τη χρεωκοπία των εργαστηρίων μας, στην οποία έχει οδηγήσει ο ΕΟΠΠΥ αλλά και τη χρεωκοπία της Διάγνωσης στη χώρα μας η οποία θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που προσφέρουμε στους Έλληνες πολίτες έως σήμερα».
Τη συμπαράστασή του στο αίτημα των εργαστηριακών γιατρών δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας, για μια ακόμη φορά, προχωρούν σε δράσεις διαμαρτυρίας εναντίον της υφαρπαγής του εισοδήματος τους, που αποκαλείται clawback.
Tο μνημονιακό αυτό μέτρο, που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί το 2018, υφίσταται διογκούμενο, καθώς η πολιτεία αυξάνει τις παροχές εντός του ίδιου προϋπολογισμού, ο πληθυσμός μεγαλώνει ηλικιακά και η επιστήμη προοδεύει. Στο τέλος του μήνα η υπέρβαση για όλη τη χώρα αφαιρείται από τις αμοιβές των εργαστηριών που εκτέλεσαν τις εξετάσεις, παρά την απαγόρευση άρνησης εκτέλεσης από μέρους τους.
Η πρακτική αυτή έχει οδηγήσει το σύνολο των εργαστηρίων στην υπερχρέωση και ακολουθεί η εν καιρώ χρεωκοπία. Αυτή η εξέλιξη θα είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και πρέπει να αποφευχθεί.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος, για τους παραπάνω λόγους ζητά από την πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα και επιστημονικά αποδεκτά μέτρα εξορθολογισμού της εκτέλεσης εξετάσεων, την επαρκή χρηματοδότηση και την αξιοπρεπή αποζημίωση των εργαστηρίων.
Συμπαρίσταται στους εργαστηριακούς γιατρούς, ζητά από τους κλινικούς συναδέλφους να τους συνδράμουν και από τους πολίτες να κατανοήσουν το δίκαιο του αιτήματος που πρόσκαιρα διαταράσσει την υψηλού επιπέδου υπηρεσία που διαχρονικά απολαμβάνουν».