Πάνω από 300 φάρμακα άμεσης χρήσης από τους καταναλωτές βρίσκονται σε έλλειψη
Σοβαρό παραμένει το πρόβλημα με τις ελλείψεις των φαρμακευτικών σκευασμάτων στα φαρμακεία του Ρεθύμνου, με την κατάσταση να είναι απρόβλεπτη και χωρίς θετική εξέλιξη σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς της πόλης.
Τα δυσεύρετα και «εξαφανισμένα» φάρμακα από την αγορά του Ρεθύμνου αφορούν όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, είτε πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα είτε για γενόσημα, ενώ παράλληλα οι αυξημένες ανάγκες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με την αύξηση του πληθυσμού, δυσχεραίνουν την κατάσταση και αναγκάζουν τους πολίτες να γυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Ταυτόχρονα, από τη μεριά της η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα με αντίκρισμα στην πράξη, ώστε να δοθεί μια ανάσα, εάν όχι να λυθεί το σοβαρό ζήτημα των ελλείψεων, στο οποίο κυρίαρχη αιτία αποτελεί το πολύ χαμηλό κόστος πώλησης των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, γεγονός που «ωθεί» τις φαρμακοβιομηχανίες να στρέφουν το βλέμμα τους στις αγορές του εξωτερικού.
«Έχουμε σταθερά ελλείψεις και παραμένει τελείως απρόβλεπτη η κατάσταση σε σχέση με το τι θα μας βγει ελλειπτικό κάθε μέρα. Δεν υπάρχει θεραπευτική κατηγορία που να μην υπάρχουν ελλείψεις. Οπότε το ζήτημα αφορά όλες τις εν δυνάμει παθήσεις και προβλήματα οργάνων του σώματός μας. Είτε πρόκειται για οφθαλμολογικά, είτε είναι ψυχιατρικά, είτε είναι για καρδιοπάθειες, είτε είναι για διαβήτη», επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Ευρυδίκη Ψυχαράκη, στα «Ρ.Ν.», ενώ τονίζει ότι και οι ελλείψεις στα γενόσημα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην κάλυψη της συνταγής των ασθενών:
«Κάποια φάρμακα δεν έχουν όμοιο αντίστοιχο φάρμακο, το γενόσημό του, που να κυκλοφορεί ούτως ώστε να μπορούμε να καλύψουμε την ανάγκη. Σε κάποιες περιπτώσεις επίσης έχουμε και τη δυσκολία στον κόσμο να αντικατασταθούν τυχόν αγωγές, ακόμα και όταν υπάρχουν γενόσημα. Οι ασθενείς είναι σε αγωγή είτε με πρωτότυπο, είτε με γενόσημο φάρμακο, τα οποία μπορεί και αυτά να μην υπάρχουν στην αγορά και μας δυσκολεύουν στο να αντικαταστήσουμε την αγωγή τους με άλλο όμοιο γενόσημο. Είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτές, αλλά υπάρχουν. Είναι πάνω από 300 φάρμακα σε έλλειψη αυτήν τη στιγμή, τα οποία είναι άμεσης χρήσης από τους καταναλωτές».
«Είναι πολύ δύσκολο να καλύψουμε τις ανάγκες το καλοκαίρι»
Το ήδη σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί στην εξυπηρέτηση των ασθενών, έρχεται και επιδεινώνει ο πολλαπλασιασμός του πληθυσμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες και δημιουργεί περαιτέρω πρόβλημα στην εξεύρεση φαρμακευτικών σκευασμάτων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ικανοποιηθεί η ζήτηση.
Ο συγκεκριμένος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί κάθε μήνα με το πλαφόν που έχει μπει από τον ΕΟΦ στα ελλειπτικά φάρμακα, τους επιτρέπει να έχουν γνώση για τη διαθεσιμότητά τους και για τους ασθενείς που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν.
Ωστόσο η σταθερότητα του πλαφόν και του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δεν μπορεί να λειτουργήσει πρακτικά σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, καθώς οι ανάγκες αλλάζουν ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως το Ρέθυμνο.
Η κ. Ψυχαράκη περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον τρόπο που τα διαχειρίζονται ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες:
«Το καλοκαίρι που τριπλασιάζεται ο πληθυσμός στην πόλη, τα εν δυνάμει προβλήματα που μπορούν να προκύψουν αυξάνονται πάρα πολύ. Κι όταν δεν υπάρχουν φάρμακα τα οποία να μπορούμε να καλύψουμε δυσχεραίνει την κατάσταση. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλύψουμε τις ανάγκες. Έχουμε θέμα με τα οξεία περιστατικά και κυρίως με τα αντιβιοτικά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να κάνει τον κόσμο να πρέπει να πάει γύρω-γύρω σε φαρμακείο και να αναζητήσει το φάρμακό του και κυρίως για τα παιδιά. Παραμένει μεγάλο θέμα η διάθεση των σκευασμάτων με τα παιδιά, αλλά και με τους ενήλικες σε κάποια σκευάσματα. Στις περιπτώσεις με τις χρόνιες αγωγές, με έναν προγραμματισμό -γιατί ενημερώνουμε τον κόσμο όταν γνωρίζουμε ότι είναι σε έλλειψη το φάρμακό του- τους ενημερώνουμε και με βάση του πλαφόν της προμήθειάς μας από την κάθε εταιρεία, ό,τι μας δίνουν με το σταγονόμετρο, θα μπορέσουμε να τους βάλουμε σε μια σειρά για να μην διακοπεί η αγωγή τους, όταν γίνεται. Καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν γίνεται. Σε μια τουριστική περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερες οι ανάγκες κατά την περίοδο που δέχεται επισκέπτες, όπως επίσης τα επιδημιολογικά στοιχεία μπορούν να δημιουργήσουν αυξημένη ζήτηση σε ένα φάρμακο υπό συνθήκες. Δεν μπορεί ο ΕΟΦ να διαθέτει τόσο, όσο φαίνεται στατιστικά να υπάρχει η ανάγκη. Δεν μπορεί να είναι κανόνας αυτός για την επάρκεια ενός φαρμάκου στην αγορά».
Πολυπαραγοντικό το ζήτημα
Πολύπλευρο είναι το ζήτημα με πολλές αιτίες και παραμέτρους που συμβάλουν στο αυξανόμενο πρόβλημα των δυσεύρετων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αγορά, με τις λύσεις που δίνονται από την κυβέρνηση να μην φέρνουν κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα στη διευθέτησή του.
Το μέτρο που έχει τεθεί σε εφαρμογή, αλλά προς το παρόν δεν έχει φανεί στην πράξη, η αποτελεσματικότητά της, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, αποτελεί η λειτουργία της πλατφόρμας του ΕΟΦ, στην οποία οι φαρμακευτικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα δηλώνουν σε πραγματικό χρόνο τις ελλείψεις προκειμένου να λαμβάνει γνώση ο ΕΟΦ για την κατάσταση και να προχωράει σε αντίστοιχα μέτρα.
Ωστόσο το κυρίαρχο πρόβλημα που «εξαφανίζει» τα φαρμακευτικά σκευάσματα από την αγορά αποτελεί αυτό του χαμηλού κόστους τιμής τους, ενώ «ανάσα» φαίνεται να δίνει το μέτρο απαγόρευσης των εξαγωγών των φαρμάκων. Όπως επεσήμανε η κ. Ψυχαράκη:
«Στις χρονικές περιόδους που βλέπουμε διαφορά είναι στις περιπτώσεις απαγόρευσης των εξαγωγών. Στο κομμάτι που αφορά το πως έχουμε φτάσει μέχρι εδώ σίγουρα είναι πολιτική απόφαση και έχει να κάνει με το κομμάτι που αφορά την κοστολόγηση των φαρμάκων. Το φάρμακο είναι κρατική διατίμηση, τις τιμές δεν τις αποφασίζει ούτε το φαρμακείο, ούτε ο φαρμακοποιός. Οι τιμές βγαίνουν βάσει τιμοκαταλόγου από το υπουργείο. Αυτή η σύνθετη διαδικασία και έχοντας της χαμηλότερες τιμές ευρωπαϊκά σε φάρμακα, αυτό δημιουργεί δύο πράγματα. Είτε την απόφαση της εταιρείας να μην διαθέτει το φάρμακο στη χώρα για εμπορικούς λόγους, είτε την εξαγωγή των φαρμάκων προκειμένου να πουληθούν σε άλλες χώρες με μεγαλύτερη τιμή, με όποιους τρόπους μπορεί να συμβαίνει αυτό. Είτε μέσω από τις ίδιες τις εταιρείες, είτε μέσω φαρμακαποθηκών οι οποίες λειτουργούν μόνο με εξαγωγές. Έχει υπάρξει πρόταση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σε συνεννόηση με το υπουργείο σε κάποια φάρμακα τα οποία τείνουν να εξαφανιστούν και θα δημιουργήσουν σοβαρότητα πρόβλημα στην ελληνική αγορά, να υπάρξει μια μικρή αύξηση. Είναι κάτι το οποίο μελετάει το υπουργείο».
Άλλη μια παράμετρος που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Ψυχαράκη, είναι και το υψηλό κόστος παραγωγής των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μειώνουν την παραγωγή τους και οι συνέπειες να φαίνονται στη διαθεσιμότητά τους στην αγορά:
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες είναι στο κομμάτι της παραγωγής λόγω ενεργειακής κρίσης. Είναι κάτι το οποίο μας αναφέρουν συχνά πυκνά είτε έχουν προβλήματα στα υλικά συσκευασίας είτε στα κόστη παραγωγής, οπότε μειώνεται η παραγωγή που εν δυνάμει μπορούν να έχουν, γεγονός που συμβάλει στις ελλείψεις φαρμάκων».