Εορτάζεται αύριο σε όλη την Ελλάδα η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου,201 χρόνια από την επανάσταση του 1821.Ύστερα από δυο χρόνια,λόγω πανδημίας,θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις με συμμετοχή μαθητών,σπουδαστών,τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας,πολιτιστικών φορέων και φορέων.
Στο Ρέθυμνο,η παρέλαση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην Λεωφόρο Κουντουριώτη παρουσία των τοπικών αρχών ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης.
Με αφορμή την αυριανή επέτειο,ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ,σε δήλωση -μήνυμα του,αναφέρει:
«Ο αγώνας των Ελλήνων το 1821 για την Ελευθερία παραμένει διαχρονικά επίκαιρος. Μας κάνει εθνικά υπερήφανους. Μας δείχνει το δρόμο για να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες με ενότητα και αισιοδοξία.
Η Περιφέρεια Κρήτης, τιμά την 25η Μαρτίου, ως την επέτειο εκείνη που συμβολίζει τον αγώνα του Ελληνισμού για μια πατρίδα ελεύθερη, για τη δικαιοσύνη και τον ανθρωπισμό.
Η Επανάσταση του 1821 είναι πηγή έμπνευσης για το μέλλον, δικαιώνει τις θυσίες του λαού μας και δημιουργεί μια προοπτική αναστοχασμού για τις επόμενες γενιές».
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης,Εμμανουήλ Καρτσωνάκης,απευθυνόμενους στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές,αναφέρει για την σημερινή επέτειο:
«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,αγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες
Το 1821 οι υπόδουλοι Έλληνες συσπειρώθηκαν κάτω από το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» εναντίον της κυριαρχίας των Οθωμανών στον Ελλαδικό χώρο. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου η Επανάσταση ξεσπάει σε διάφορα μέρη της Πελοποννήσου και κλιμακώνεται σε όλη την Ελλάδα. Έτσι αρχίζει να δημιουργείται ένα κοινό εθνικό αίσθημα που θα οδηγήσει στα επόμενα χρόνια στη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.
Ο Αγώνας του 1821 στηρίχθηκε στο πλήθος των ανώνυμων Ελλήνων που με πατριωτισμό, αξιοπρέπεια και αφοσίωση έδωσαν τον μακροχρόνιο αυτόν πόλεμο, με λάβαρο το ιδανικό της Ελευθερίας. Επίσης, συνεκτικά λειτούργησαν η κοινή γλώσσα και η κοινή θρησκεία. Η σκηνή της δοξολογίας που τέλεσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στην Αγία Λαύρα, παρουσία του Κολοκοτρώνη, η οποία, σύμφωνα με τον θρύλο σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης, λειτουργεί εμβληματικά για τη σύνδεση της Ελληνικής Επανάστασης με τη θρησκεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ως ημέρα εορτασμού του ξεσηκωμού των Ελλήνων επιλέχθηκε η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Εάν θέλουμε να αναζητήσουμε κάποιους από τους λόγους που οδήγησαν στην πρόωρη έναρξη της εθνικής μας επανάστασης σε σχέση με τους άλλους λαούς των Βαλκανίων, θα αναφέραμε την σπουδαία μας γλώσσα καθώς και την παιδεία με την οποία είναι συνυφασμένη. Από τον 17ο έως και τον 19ο αι. είχαν δημιουργηθεί και λειτουργούσαν πολλά και δυναμικά σχολεία σε πολλά σημεία του Ελλαδικού χώρου και του χώρου των δραστηριοτήτων των Ελλήνων, όπως στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στα Ιωάννινα, στην Χίο, στο Πήλιο, στο Ιάσιο , στη Βιέννη, στην Τεργέστη και στο Βουκουρέστι .Η παιδεία υποβοήθησε την ανάπτυξη του εμπορίου και την οικονομική επιφάνεια όσων ασχολούνταν με αυτό, προσέδωσε αυτοπεποίθηση στους Έλληνες και οδήγησε στην πνευματική αφύπνιση και στη σταδιακή διαμόρφωση εθνικής συνείδησης.
Στο σύγχρονο ελληνικό κράτος πρεσβεύουμε τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας που αντικατοπτρίζονται ήδη στα πρωτοπόρα Συντάγματα του Αγώνα. Η Δημοκρατία έχει βαθιές ρίζες στη χώρα μας και ο θεσμός της εκπαίδευσης στηρίζει και στηρίζεται στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ίδια η εκπαίδευση στην Ελλάδα αποτελεί ύψιστο ιδανικό που τιμούν οι μαθητές μας και διαφυλάσσουν με τον καλύτερο τρόπο οι εκπαιδευτικοί μας.
Σε καιρούς που το αίτημα για ειρήνη ανάμεσα στους λαούς και τους ανθρώπους είναι επιτακτικό, η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 μας θυμίζει ότι αληθινός στόχος της παιδείας είναι να αφυπνίζει συνειδήσεις, να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, να διαπλάθει ελεύθερους ανθρώπους που αξιοποιούν τη γνώση του παρελθόντος για να πορευθούν σε ένα δημιουργικό μέλλον».
Πρόγραμμα εορτασμού Εθνικής Επετείου
Παρασκευή 25 Μαρτίου
Ώρα 07:00: Όρθρος – Πανηγυρική Λειτουργία στον εορτάζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό της Κυρίας των Αγγέλων, κατά την οποία θα ιερουργήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Πρόδρομος.
Ώρα 10:45: Προσέλευση Επισήμων και Αρχών στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.
Ώρα 11:00: Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, κατά την οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Πρόδρομος.
Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κυρία Μαρία Ψαράκη, διευθύντρια του γυμνασίου Επισκοπής.
Ώρα 11:30: Προσέλευση Επισήμων και Αρχών στο χώρο του Ηρώου του Αγνώστου Στρατιώτη – Επιμνημόσυνη δέηση – Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση ενός λεπτού σιγής – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
Ώρα 11:55: Μετάβαση Επισήμων και Αρχών στο χώρο παρακολούθησης της παρέλασης στην Πλατεία Δημοκρατίας (έναντι Δημαρχείου).
Ώρα 12:00: Παρέλαση στη Λεωφόρο Κουντουριώτη των τμημάτων Πολιτιστικών φορέων, Συλλόγων, μαθητών, σπουδαστών, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης.
Ώρα 18:00: Επίσημη υποστολή της σημαίας της πόλης.