Έως το τέλος του έτους θα έχει γίνει η ανάθεση σε μελετητή για το Τοπικό Σχέδιο του δήμου Ρεθύμνου. Οι προσφορές θα ανοίξουν στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος που υλοποιεί τα ΤΠΣ σε όλη τη χώρα, οι συβάσεις θα πρέπει να έχουν υπογραφεί με τους αναδόχους ως τις 27 Δεκεμβρίου του 2022.
Ο προϋπολογισμός του έργου του Τοπικού Πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Ρεθύμνου ανέρχεται σε 1.372.461.90 (χωρίς ΦΠΑ) και αφορά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Λαππαίων, Νικηφόρου Φωκά), ενώ η χρηματοδότηση όπως και σε όλα τα ΤΠΣ της χώρας προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αναλυτικά τα ποσά ανά μελέτες έχουν ως εξής:
284.344,62 ευρώ για μελέτη κατηγορίας (1) Χωροταξικές και Ρυθμιστικές μελέτες
426.516,94 ευρώ για μελέτη κατηγορίας (2) Πολεοδομικές και Ρυμοτομικές μελέτες
58.401,00 ευρώ για μελέτη κατηγορίας (27) Περιβαλλοντικές μελέτες
197.556,94 ευρώ για μελέτη κατηγορίας (20) Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές Μελέτες και Έρευνες
92.513,83 ευρώ για μελέτη κατηγορίας (13) Μελέτες υδραυλικών έργων
93.996,00 ευρώ για μελέτη κατηγορίας (16) Μελέτες τοπογραφίας
καθώς και:
172.999,40 ευρώ για απρόβλεπτες δαπάνες
46.133,17 ευρώ για την πρόσθετη καταβολή
Τα παραπάνω ανέφερε χθές στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο Στέλιος Ξεζωνάκης, πολιτικός μηχανικός και σύμβουλος του δημάρχου για πολεοδομικά θέματα στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης για τα ΤΠΣ.
Στη συνεδρίαση παρόντος του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη, που είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Άγγελος Μαλάς, Στέλιος Σπανουδάκης, Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, Γιώργος Σκορδίλης, Θωμάς Κρεβετζάκης, Πέπη Μπιρλιράκη, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Δερεδάκης και η πρόεδρος της Κοινότητας Ρεθύμνου Ελευθερία Μιχάλα.
Ο κ. Ξεζωνάκης ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τα χρονοδιαγράμματα της ανάθεσης της μελέτης του ΤΠΣ, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 36 μήνες – δηλαδή σε διάστημα τριών ετών.
Αναφερόμενος στον δήμο Ρεθύμνου είπε ότι μέχρι σήμερα υπάρχει το ΣΧΟΑΠ της Δ.Ε Λαππαίων, το ΓΠΣ του δήμου Ρεθύμνου, ενώ τα ΣΧΟΑΠ στις δημοτικές ενότητες Ν. Φωκά και Αρκαδίου είναι ημιτελή. Όπως είπε ο μελετητής μπορεί να αξιοποιήσει κάποια δεδομένα από τα σχέδια αυτά, ωστόσο επεσήμανε την ανάγκη να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, προκειμένου να καταγράψει και να τεκμηριώσει τις ανάγκες του δήμου.
Εξήγησε δε, ότι ο ρόλος του δήμου δεν είναι αποφασιστικός αλλά γνωμοδοτικός, ενώ επεσήμανε ότι όλες οι μελέτες θα εξελιχθούν στη συνέχεια σε Προεδρικά Διατάγματα.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο καθώς θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, θα καταγραφούν τα αγροτικά δίκτυα, θα οριοθετηθούν τα ρέματα και θα χωροθετηθούν μεγάλης κλίμακας έργα και δραστηριότητας (σχολεία, νοσοκομείο, ΚΤΕΛ, λιμάνι κ.τλ.) καθορίζοντας τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την οργάνωση του δήμου για την επόμενη 30ετία.
Όπως εξήγησε ο κ. Ξεζωνάκης, οποιαδήποτε χρήση προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα θα είναι σαν να έχει εξασφαλίσει ήδη τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
«Το κρίσιμο είναι το εξής: Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο είναι μια ευκαιρία να προγραμματίσουμε όλα όσα χρειάζεται για τα επόμενα 30 χρόνια. Είναι σημαντικό ότι δεν αφορά μόνο το real estate όπως γινόταν παλαιότερα. Είναι ευχής έργον ότι έχουμε και τις τέσσερις δημοτικές ενότητες ενιαία στο ΤΠΣ, που σημαίνει ότι κάποιοι που τυχόν επιβαρυνθούν θα υπάρχει τρόπος να πριμοδοτηθούν.
Χρειάζεται μια σοβαρή δουλειά από τον δήμο καθώς ο δήμος θα πρέπει να κάνει μια πρόταση, για να γνωμοδοτήσει. Χρειάζεται μια ομάδα να δουλέψει και να δημιουργήσει την πρόταση του δήμου, η οποία θα είναι τεκμηριωμένη, αιτιολογημένη και με στοιχεία για να πειστεί ο μελετητής να τα υιοθετήσει και οι υπηρεσίες να την αποδεχτούν» επεσήμανε ο κ. Ξεζωνάκης.
Τη σημασία του ΤΠΣ ως αναπτυξιακό εργαλείο για τον δήμο Ρεθύμνου επεσήμανε σε προχθεσινές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο Γ. Μαρινάκης, τονίζοντας πως: «Χρειαζόμαστε και την αστική γη, χρειαζόμαστε και τη βιομηχανική και τη γεωργική και την προστασία του περιβάλλοντος και όλα αυτά τα θέματα που είναι πολύ επίκαιρα τώρα με την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να τα αποτυπώσουμε με δικαιοσύνη και ορθολογισμό για να έχουμε πραγματικά ένα εργαλείο ανάπτυξης. Αυτό πάει παράλληλα και με τα υπόλοιπα εργαλεία όπως είναι το δασολόγιο και το κτηματολόγιο. Ελπίζουμε στα επόμενα, λίγα χρόνια θα έχει ο καθένας σαφώς προσδιορισμένη την περιουσία του, θα ξέρει τι μπορεί να την κάνει, πως μπορεί να την αξιοποιήσει και προφανώς θα προκύψει υπεραξία συνολικά όταν όλα είναι ταυτοποιημένα και εξ αρχής έχουν προσδιοριστεί».